Ginklų epidemija: Jungtinėje Karalystėje suimta 1500 vaikų

Jungtinės Karalystės policija atskleidė, kad per pastaruosius trejus metus daugiau nei 1,5 tūkst. vaikų buvo sulaikyti dėl pažeidimų susijusių su šaunamaisiais ginklais. Manoma, kad kai kurios gaujos norėdamos išvengti teisėsaugos dėmesio ginklus nešioti duoda vaikams, rašo „The Independent“.

Per pastaruosius trejus metus Jungtinės Karalystės policija suėmė 1549 vaikus dėl nusikaltimų susijusių su šaunamaisiais ginklais.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Per pastaruosius trejus metus Jungtinės Karalystės policija suėmė 1549 vaikus dėl nusikaltimų susijusių su šaunamaisiais ginklais.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2016, 3:42 PM, atnaujinta May 30, 2017, 8:44 PM

Laikotarpyje tarp 2013 metų sausio ir 2016 metų sausio Jungtinės Karalystės policija sulaikė 1549 nepilnamečius dėl nusikaltimų susijusių su šaunamaisiais – įskaitant imitaciniais ir pneumatiniais – ginklais.

Remiantis teisėsaugos duomenimis, kuriuos tyrimo metu išnagrinėjo „Press Association“, tarp suimtųjų buvo net 10 metų jaunumo vaikų, o sulaikytųjų skaičius pernai išaugo net 20 proc.

Ginklai suteikia „statusą“

Labdaringos organizcijos „Motinos prieš smurtą“ („Mothers against violence“) patarėjas ir vienas iš globėjų Ianas Cameronas Swanstonas yra žmogus artimai susipažinęs su ginklų žiaurumu: jo 20-metis brolis Dorrie'as buvo nužudytas Mančesterio Hulmo rajone 1999 metais.

I.C.Swanstonas šnekėjo, kad gaujos naudojo vaikus, kad šie nešiotų ginklus ir taip padėtų išvengti policijos dėmesio. Jis taip pat tvirtino, kad jaunimas manė, jog ginklo turėjimas jiems suteikė „statusą“.

„Kuo daugiau ginklų yra bendruomenėje, tuo labiau tikėtina, kad jauni vaikai prie jų prieis, – atskleidė I.C.Swanstonas. – Gaujos naudoja vaikus, savo merginas ir bet kokį kitą žmogų, kieno policija neapieškos“.

„Kaip kuriems tai rūpi dėl statuso. Jei turi ginklą, žmonės mano, kad tu turi galios ir jie tavęs bijo, – tęsė vyras. – Pasirinkimai, kuriuos jie priima savo gyvenime turi didesnį poveikį nei bet kas galėtų įsivaizduoti. Yra neapsakomai lengva sunaikinti kažkieno gyvybę“.

Statistika – nemeluoja

Didžiausios Jungtinės Karalystės policijos pajėgos – metropoliteno policija – tvirtino, kad per pastaruosius trejus metus suėmė 679 vaikus dėl nusikaltimų susijusių su šaunamaisiais ginklais. 30 iš sulaikytųjų buvo jaunesni nei 13 metų. Iš viso 212 iš šių sulaikytųjų buvo nubausti.

Mersisaido policija per dvejus metus tarp 2013 ir 2015 metų suėmė 73 nepilnamečius, o 14 berniukų buvo apkaltinti įvykdę įvairius nusikaltimus, nuo vagystės ir sužeidimo, iki grasinimo ir viešo pneumatinio ginklo demonstravimo.

Didžiojo Mančesterio policija šiuo metu tiria su gaujomis susijusius šaudymus po to, kai liepos mėnesį Salforde buvo nušautas gangsteris Paulas Massey. Tačiau šis policijos departamentas kartu su Škotijos policija neatskleidė statistikos dėl suimtų nepilnamečių.

Tikėtina, kad galutiniai „Press Association“ tyrimo skaičiai būtų žymiai aukštesni, jei būtų prieinami visi duomenys, o ne tik 29-ių policijos pajėgų statistika, pasak kurios 2014 metais buvo suimti 423 vaikai, o 2015 metais – 507.

Reikia griežtesnių bausmių

„Nusikaltimai susiję su šaunamaisiais ginklais Jungtinėje Karalystėje vis dar sudaro tik 0,2 proc. visų nusikaltimų šalyje, – tvirtino nacionalinės policijos vadų tarybos atstovas. – Visoje šalyje policijos pajėgos ir bendruomenių saugumo grupuotės dirba kartu, kad neleistų jaunuoliams įsivelti į gaujas ir ginklų naudojimą“.

„Statistika, kurioje matome net 10 metų jaunumo vaikus turinčius šaunamuosius ginklus yra šiurpinanti ir ją privalo nuodugniai ištirti vidaus reikalų ministerija“, – nurodė Leiboristų partijos šešėlinis policijos ministras Jackas Dromey.

„Mums būtina išmokti atitinkamas pamokas: pradedant nuo griežtesnių bausmių žmonėms parduodantiems ginklus vaikams, iki veiksmų kovojant su ginkluotais nusikaltimais mokyklose“, – perspėjo J.Dromey.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.