Kinijos lyderį liaupsina dainininkai: meilės ir pinigų verpetas

Kinijoje plinta nauja mada liaupsinti šalies prezidentą Xi Jinpingą dainomis. Kai kurie dainininkai komunistinės šalies vadovą mato kaip idealų vyrą, o dar kitiems vyriausybė už propagandos skleidimą moka pinigus, rašo „The Guardian“.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas patraukė šalies dainininkų dėmesį, kurie savo kūriniuose lyderį giria, kaip tobulą vyrą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas patraukė šalies dainininkų dėmesį, kurie savo kūriniuose lyderį giria, kaip tobulą vyrą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kai kurie ekspertai mano, kad Xi Jinpingas bando susikurti asmenybės kultą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kai kurie ekspertai mano, kad Xi Jinpingas bando susikurti asmenybės kultą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos propagandos vadovai norėjo sukurti Xi Jinpingo, kaip meistriško lyderio įvaizdį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijos propagandos vadovai norėjo sukurti Xi Jinpingo, kaip meistriško lyderio įvaizdį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Patriotiški Kinijos dainininkai Xi Jinpingą vadina „didžiuoju tėtušiu Xi“<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Patriotiški Kinijos dainininkai Xi Jinpingą vadina „didžiuoju tėtušiu Xi“<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas kol kas dar toli gražu negauna tokios pagarbos, kaip Mao Zedongas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas kol kas dar toli gražu negauna tokios pagarbos, kaip Mao Zedongas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 1, 2016, 7:27 PM, atnaujinta May 30, 2017, 7:40 PM

Xi Jinpingą dainos išgiria kaip tobulą lyderį ir sutuoktinį, tačiau šias naujas tendencijas stebintys žmonės mato mėginimus sukurti asmenybės kultą, kaip tai darė ir buvęs Kinijos lyderis Mao Zedongas.

Viena Hubėjaus provincijos pilvo šokių instruktorė Zhou Dandan svajojo tapti pop žvaigžde ir dėl to nusprendė būtent Kinijos prezidentui parašyti šlovinančią giesmę.

Dar kita moteris, 39-metė savamokslė muzikantė iš Džedziango provincijos, Tang Jianyu troško Xi Jinpingą įamžinti muzikos pagalba.

„Prezidentas būtų tobulas sutuoktinis bet kuriai merginai“, – šalies vadovą gyrė raudonuojanti Tang Jianyu.

„Būk vyras, kaip Xi Dada“

Daugiausiai pasaulyje piliečių turinčiai Kinijai jau ketvirtus metus iš eilės vadovaus Xi Jinpingas, kurį pastaruoju metu vis dažniau liaupsina šalies dainininkai ir muzikantai.

Kinijos dainininkų tarpe prezidentas Xi Jinpingas dar žinomas pravarde „Xi Dada“, kas verčiama , kaip „dėdė Xi“ arba „didysis tėtušis Xi“.

Sparčiai didėjančioje lyderį garbinančių pop dainų kolekcijoje galima rasti įvairaus pobūdžio dainų su įdomiais pavadinimais: „Mūsų Xi Dada“, „Dievaitis Xi Dada“, „Jei nori tekėti, imk į vyrus ką nors, kaip Xi Dada“, „Kinija turi savo Xi Dada“ ir „Būk vyras, kaip Xi Dada“.

Tačiau labiausiai žinoma daina yra pavadinta „Xi Dada myli Peng Mama“, kurioje lyriškai kalbama apie prezidento meilę savo žmonai Peng Liyuan.

Dainininkai: atsidavę ar papirkti?

„Aš noriu savo balsu išgirti didįjį tėtušį Xi, – aiškino 29-metė Zhou Dandan, kuri naudoja scenos vardą „A Yi Mi La“. – Šalyje sklando milijonai pranešimų bylojančių prezidento istoriją, todėl nusprendžiau, kad ir man reikia apie jį sukurti dainą“.

„Manau jis yra labai ambicingas lyderis, – tęsė jaunoji dainininkė. – Jis labai drąsus, bet tuo pačiu itin atsargus“.

Panašu, kad daugelis Kinijos vadovą liaupsinančių baladžių yra iš tiesų nuoširdžios muzikalios dovanos nuo žmonių, kuriuos sužavėjo prezidento kova prieš korupciją politikų tarpe.

Tačiau kiti muzikiniai pasirodymai atrodo tarsi būtų iš šešėlių koordinuojami, smulkiai apgalvoti bandymai skleisti propagandą ir sustiprinti Xi Jinpingo poziciją.

Vienas tokių akivaizdžių papirktos meilės pavyzdžių buvo ekstravagantiškas dainų ir šokių pasirodymas televizijoje, kurį tariamai finansavo Hunano provincijos vyriausybė.

„Mes esame jūsų širdyse! Jūs esate mūsų širdyse! Jūs mylite mus, liaudį! Mes, liaudis, giliai mylimi jus!“, – buvo dainuojama tame pasirodyme.

Naujas kultas

Kai kurie žmonės stebintys šiuos įvykius mano, kad Xi Jinpingą bandoma paversti kultiniu lyderiu, koks buvo Mao Zedongas.

Niujorko Fordhamo universiteto Kinijos valdymo ekspertas Carlas Minzneris pasakojo, kad Xi Jinpingo kadencijos metu žiniasklaida ir menų pasaulis vis labiau ir intensyviau pradėjo skirti teigiamą dėmesį komunistinės partijos lyderiui.

„Kai į viską pasižiūri pamatai, kad tai yra asmenybės kulto pradžia, – samprotavo C.Minzneris. – Nerimas kyla dėl to, kad tai primena Mao Zedongo eros įvykius, o tai verčia mąstyti, kaip ši situacija gali būti išnaudojama“.

„Aš galvojau, kad Kinijos politinė sistema seniai išaugo asmenybės kultus ir autokratinį valdymą, – svarstė didžiai gerbiamas Kinijos mokslininkas Davidas Shambaughas. – Xi Jinpingas aiškiai šalį pakreipė kita linkme nei buvo judama ligi tol ir nemanau, kad Kinijai tai išeis į naudą. Tai nėra septintasis dešimtmetis“.

Prezidentas – ne Dievas

Tačiau knygos „Mao Zedongo kultas: Retorika ir ritualai Kinijos kultūrinėje revoliucijoje“ autorius Danielis Leese'as tvirtino, kad Xi Jinpingui dar buvo toli iki Mao Zedongo kulto atkartojimo.

„Xi Jinpingas nėra superžmogus“, – D.Leese'as lygino dabartinį šalies vadovą su Mao Zedongu, kuris buvo garbinamas, kaip Dievas.

Kita vertus autorius prisipažino matantis užuominas, kad vis dėlto Xi Jinpingas po truputį susikuria savo individualų asmenybės kultą.

Meistriško lyderio vaizdas

Xi Jinpingo propagandos vadovai siekė sukurti labai specifinį prezidento vaizdą: lengvai prieinamo valstybės tarnautojo, kuris buvo meistriškas lyderis ir galėjo tuo pačiu būti nešališkas, bet daug įtakos turintis teisėjas ir mediatorius.

Vieno valstybinėje naujienų agentūroje „Xinhua“ dirbančio žurnalisto Pu Liye eilėraštis greitai paplito internete ir sulaukė daug kritikos dėl ne itin subtiliai paslėptų politinių žinučių.

„Partijos generalini sekretoriau, mano akys seka tavo žingsnius ir šiose akyse gimsta šie žodžiai“, – bylojo poeto Pu Liye odė Xi Jinpingui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.