Paryžiaus oro uoste įkalintas aštuonmetis

Į Prancūzija su padirbtais asmens tapatybės dokumentais patekti mėginęs aštuonmetis vaikas daugiau nei savaitę laikomas Paryžiaus oro uoste, skelbia „The Guardian“.

Paryžiaus oro uoste daugiau nei savaitę laikomas įkalintas aštuonerių metų vaikas, kuris į šalį atvyko nelegaliai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Paryžiaus oro uoste daugiau nei savaitę laikomas įkalintas aštuonerių metų vaikas, kuris į šalį atvyko nelegaliai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-01 13:22, atnaujinta 2017-05-30 21:15

Vaikų teisių gynėjai apkaltino Prancūzijos valdžią tarptautinių vaikų apsaugos įstatymų nesilaikymu, kai mažam vaikui nebuvo leista prisijungti prie artimųjų Prancūzijoje.

Kol kas dar neįvardintas berniukas Indijos vandenyne esančiuose Komorų salose prieš savaitę buvo įsodintas į lėktuvą, skridusį į Paryžių. Tikima, kad aštuonmečio motina norėjo, kad jos sūnus gyventų geriau nei ji.

Tik žmogaus-voro kuprinę teturėjęs berniukas buvo suimtas vos atvykęs į Šarlio de Golio oro uostą kovo 21 dieną. Jaunasis keliautojas buvo laikomas oro uosto dalyje, kur yra sulaikomi žmonės nelegaliai bandantys patekti į Prancūziją.

Pasodino už grotų

Berniukas su savimi turėjo Prancūzijos pasą, kuriame buvo užrašytas jo pusbrolio vardas. Prancūzijos teismas paskelbė, kad vaikas turėjo būti laikomas oro uoste dėl jo paties saugumo.

„Tokio jauno vaiko įkalinimas oro uoste prieštarauja tarptautinei vaikų apsaugos konvencijai, kurią pasirašė ir ratifikavo pati Prancūzija, – sprendimą kritikavo vaikų apsaugos teisininkė Catherine Daoud. – Deja tai nėra vienintelis toks atvejis“.

„Labiausiai šokiruoja tai, kad mažas vaikas buvo laikomas ten pat, kur buvo suaugę žmonės ir policija. Vaikui tai yra kalėjimas, – tęsė C.Daoud. – Mus stebina, kad vaikas buvo uždarytas. Kodėl jis buvo uždarytas? Mes gi kalbame apie vietą su grotomis, o tai nėra vieta vaikams“.

Atostogos užtęsė gražinimą

Prancūzijos vidaus reikalų ministerija trečiadienį pranešė, kad berniuko motina prašė, jog jos sūnų jai gražintų.

Valdžia mėgino surasti ką nors, kas būtų galėjęs vaiką palydėti atgal į namus Komorų salose, tačiau šis procesas užsitęsė dėl Velykų atostogų.

„Berniukas atvyko pasiskolintu pasu ir įsivėlė į netipinę situaciją, – šnekėjo viena vidaus reikalų ministerijos atstovė. – Visą tai patvirtino policija, kuri vaiką nuvedė į sulaikymo vietą. Laisvės ir suėmimo klausimus nagrinėjantis teisės nusprendė, kad vardan berniuko naudos jį ten ir reikėjo palikti, kol paaiškės visa informacija apie situaciją“.

„Prancūzijos valdžia susisiekė su vaiko šeima ir jo motina sakė, kad nori atgauti savo sūnų, – tęsė ministerijos atstovė. – Kovo 25 dieną teismas nusprendė, kad vaikas oro uoste lauks iki pat grįžimo“.

„Vidaus reikalų ministerija nekomentuoja teisinių sprendimų. Be menkiausios abejonės su vaiku elgiamasi teisingai ir kartu su juo yra žmogus iš Raudonojo kryžiaus, – atskleidė atstovė. – Mes norime, kad šis vaikas grįžtu atgal į savo gimtinę, tačiau šį kartą su palyda“.

Pasikartojantis atvejis

C.Daoud tvirtino, kad 2014 metais oro uosto sulaikymo zonoje buvo laikyti 259 be palydos atvykę nepilnamečiai. Vaikai į Prancūziją atvykę be legalių dokumentų, kaip ir suaugę, gali būti sulaikomi iki 20 dienų iki jiems leidžiant pasilikti šalyje arba nusprendus juos deportuoti.

„Mums pasakojo, kad Prancūzijos administracijai reikėjo daugiau laiko organizuoti vaiko sugrįžimą į Komorų salas, – tvirtino organizacijos „Vaiko balsas“ („La Voix de L'Enfant“) narė Isabelle Thieuleux. – Vaikas išėjo iš teismo salės kartu su dviem policijos pareigūnais. Jo kuprinė buvo beveik didesnė nei jis pats. Berniukas buvo labai mažas“.

„Nėra jokio pasiteisinimo, kai yra įkalinamas į šalį atvykęs aštuonmetis vaikas, net jei tai pagrindžiama noru jį apsaugoti, – tęsė I.Thieuleux. – Kaip tokioje vietoje galima apsaugoti vaiką?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.