Pasaulio lyderių baimė: „IV gali nusipirkti atominį ginklą“

Vašingtone vykstančio

Vašingtone vykstančio branduolinio saugumo viršūnių susitikimo dalyviai kalba apie didžiausius pavojus.<br>AP nuotr.
Vašingtone vykstančio branduolinio saugumo viršūnių susitikimo dalyviai kalba apie didžiausius pavojus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2016, 6:55 PM, atnaujinta May 30, 2017, 7:40 PM

„Prezidentas Barackas Obama pakvietė beveik 50 šalių į branduolinio saugumo viršūnių susitikimą ne tik aptarti branduolinių medžiagų apsaugojimo, bet ir pavojingo ryšio tarp terorizmo ir atominių ginklų“, – CNN reporteriams sakė JAV prezidento atstovas Brettas McGurkas.

Susirūpinimas dėl IV branduolinių ambicijų išaugo po to, kai Belgijos pareigūnai rado vaizdo medžiagą, kurioje viename bute užfiksuotas Belgijos branduolinės energijos sektoriaus darbuotojas ir svarbus su IS susijusios nusikaltėlių grupuotės narys.

Dešimties valandų trukmės vaizdo įrašas buvo rastas Briuselio gyventojo Mohamedo Bakkali bute. Įtariamas Paryžiaus išpuolių planavimu M. Bakkali sulaikytas lapkričio 26 dieną.

Nors ir nėra konkrečių įrodymų, kad IV ketina įsigyti branduolinį ginklą, ekspertai praneša, kad tokia grėsmė yra reali.

B.Obama per konferenciją pareiškė, kad reikia glaudesnio bendradarbiavimo, norint neleisti „bepročiams“ iš tokių grupuočių kaip „Islamo valstybė“ įgyti branduolinių ar „purvinųjų“ bombų.

Vašingtone susirinkusiems pasaulio lyderiams B.Obama sakė, kad „Islamo valstybės“ surengtas belgų branduolinio mokslininko sekimas ir cheminio bei biologinio ginklo panaudojimas yra aiškus jų ketinimų pareiškimas.

„Dėl mūsų koordinuotų veiksmų jokiai teroristinei grupuotei kol kas nepavyko gauti branduolinio ginklo ar purvinosios bombos, padarytos iš branduolinių medžiagų“, – sakė B.Obama.

„Neabejotina, jei į tų bepročių rankas patektų branduolinė bomba ar branduolinė medžiaga, jie tikriausiai panaudotų ją siekdami nužudyti kuo daugiau nekaltų žmonių“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui boikotuojant šį viršūnių susitikimą, pagrindinis susitarimas o dėl branduolinio arsenalo mažinimo kol kas neįmanomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.