Lenkijoje dėstytojas kaltinamas išprievartavęs 4 studentes

Profesorius yra kaltinamas ir tuo, jog vienai studentei sugirdė vadinamąją prievartos tabletę, po to ją išprievartavo drauge su savo bičiuliu, o vėliau merginą privertė dar kartą atsiduoti, grasindamas paviešinti jos nuogos nuotraukas.

Lenkų teisėsauga tiria studenčių prievartavimo istoriją.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Lenkų teisėsauga tiria studenčių prievartavimo istoriją.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Apr 2, 2016, 4:22 PM, atnaujinta May 30, 2017, 6:01 PM

Profesorius yra kaltinamas ir tuo, jog vienai studentei sugirdė vadinamąją prievartos tabletę, po to ją išprievartavo drauge su savo bičiuliu, o vėliau merginą privertė dar kartą atsiduoti, grasindamas paviešinti jos nuogos nuotraukas.

Dėstytojo nusikaltimai išaiškėjo prieš trejus metus, kai Kairiųjų demokratų sąjunga šį savo atstovą buvo pasiūliusi rinkti Vroclavo, ketvirto pagal gyventojų gausumą Lenkijos miesto, meru.

Piotras Z. buvo žinomas asmuo Vroclave, jį, kaip politikos bei visuomenės nuotaikų ekspertą, dažnai kviesdavo pasisakyti į televiziją bei radiją.

Be to, profesorius buvo išrinktas į Vroclavo miesto tarybą, o vėliau į viso Žemutinės Silezijos regiono tarybą, kurioje jis prieš suėmimą pirmininkavo Mokslo bei kultūros komisijai. Kilus skandalui Vroclavo universiteto vadovybė pareiškė nieko nežinojusi apie Sociologijos katedros profesoriaus nusižengimus, nes nebuvo gavusi jokio oficialaus studenčių nusiskundimo.

Prokuratūra tada atsisakė išduoti įsakymą suimti profesorių, motyvuodama, kad vienintelės studentės pateikti kaltinimai nėra pakankamai pagrįsti. Be to, profesorius visus kaltinimus paneigė ir tvirtino, kad tai yra politinių konkurentų provokacija, surengta siekiant užkirsti kelią jam tapti Vroclavo meru.

Prievartautojui nuo kaltės išsisukti visgi sutrukdė žurnalistai, suradę dar kelias jo aukomis tapusias studentes.

Po to kriminalistai apklausė net 303 liudininkus – daugumą Piotro Z. studenčių ir iškėlė profesoriui iš viso 29 kaltinimus.

Paaiškėjo, jog apie Piotro Z. polinkį flirtuoti su studentėmis žinojo dauguma dėstytojų, tačiau visi į tai žiūrėjo pro pirštus, sakydami, kad tokiu būdu vyriškis ieško sau jaunos žmonos. Kolegoms bei vyresnybei nereaguojant Piotras Z. per egzaminus su studentėmis ėmė atvirai derėtis dėl pasimatymo ir geresnio pažymio.

Profesorius studentes kviesdavosi į kavinę, teatrą, filharmoniją, o drąsesnes – ir į namus. Šešiolika merginų tvirtina gavusios pasiūlymą pasitaisyti pažymį į geresnį sutinkant su dėstytoju pasimylėti, keturios kaltina išprievartavimu, o penkios teigia išgyvenusios bandymą išprievartauti.

Septyni kaltinimai yra susiję su viena mergina, kurią Piotras Z. apsvaigino prievartos tablete. Apsvaigintą ir priešintis nesugebančią studentę profesorius esą prievartavo kartu su bičiuliu. Vyriškiai pasismaginimą įamžino fotografijose, kuriomis vėliau merginą šantažavo ir vertė dar kartą atsiduoti.

Profesorius neigia visus kaltinimus, tačiau atsisako teikti parodymus, tad jo vardu kalba vien advokatas. Pagal iškeltus 29 kaltinimus Piotrui Z. gresia 12 metų kalėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.