Turkijoje suimtas įtariamas Dijarbakyro sprogdintojas

Turkijos

Ataka Dijarbakyro mieste nusinešė septynių policininkų gyvybes.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Ataka Dijarbakyro mieste nusinešė septynių policininkų gyvybes.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2016, 1:43 PM, atnaujinta May 30, 2017, 6:08 PM

Įtariamasis, įvardytas tik kaip A.C., buvo sulaikytas Dijarbakyro miesto Kodžakiojaus rajone, kur ketvirtadienį sprogus užminuotam automobiliui prie policijos autobuso žuvo septyni pareigūnai, sužeisti 27 žmonės, nurodė naujienų agentūra „Dogan“.

Penktadienį atsakomybę dėl tos atakos prisiėmė uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) sukarintas sparnas, kuris kaunasi su saugumo pajėgomis nuo paliaubų žlugimo praėjusią vasarą.

Minėtas sprogdinimas, kitaip negu daugelis Turkijoje pastaruoju metu buvusių atakų, buvo ne mirtininko išpuolis – sprogmenys buvo detonuoti per atstumą, nurodė pareigūnai.

Kaip praneša „Dogan“, manoma, kad suimtasis A.C. yra tas pats vyras, kuris apsaugos kamerų nufilmuotame įraše prieš pat ataką eina šalin nuo stovinčio balto automobilio, kuris vėliau sprogo, kai pro šalį važiavo policijos autobusas.

„Dogan“ pranešime sakoma, kad devyni kiti įtariamieji, siejami su atakomis, buvo sulaikyti penktadienį prieš A.C. areštą.

PKK buvo apkaltinta dėl naujo smurto išpuolio praėjusią naktį, kai vienas civilis žuvo, 18 žmonių buvo sužeisti per ataką, kurios taikiniu tapo viena kariuomenės pagalbinė stotis Kiziltepės rajone pietrytinėje Mardino provincijoje, nurodė armija.

Kaip pranešama, per šią ataką žuvęs civilis buvo Sirijos pilietis, dirbęs viename statybų projekte.

PKK oficialiai ėmėsi ginkluotų veiksmų prieš Turkijos valstybę 1984 metais per sukilimą, kurio pradžioje siekta įkurti nepriklausomą kurdų valstybę, bet dabar stengiamasi iškovoti autonomiją ir didesnes teises didžiausiai Turkijos etninei mažumai.

Kurdistano darbininkų partija 2013 metų kovą paskelbė paliaubas, bet jos žlugo praėjuisią vasarą, o vyriausybė surengė didelė karinę operaciją, stengdamasi išstumti kurdų kovotojus iš pagrindinių miestų.

Šią savaitę prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad per kovas su PKK žuvo 355 saugumo pajėgų kariai – nuo praėjusios vasaros, kai žlugo dvejų metų paliaubos.

Jis taip pat nurodė, kad PKK nuostoliai yra 5359 žuvusieji, bet šių skaičių patvirtinti iš kitų šaltinių nebuvo galimybės.

Turkiją šiais metais supurtė dvi didelės, dešimtis žmonių gyvybių nusinešusios atakos sostinėje Ankaroje; atsakomybę dėl jų prisiėmė kurdų sukilėliai. Didžiausiame šalies mieste Stambule taip pat buvo du pražūtingi sprogimai, dėl kurių kaltinami džihadistai ir kurių pagrindinis taikinys buvo užsieniečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.