Prezidento pastangos apsaugoti savo turtą priblokš ukrainiečius

Būsimasis Ukrainos prezidentas Petro Porošenka siekdamas prezidento posto pažadėjo rinkėjams, kad sėkmės atveju parduos savo saldainių fabriką „Roshen“, jog galėtų visą dėmesį skirti šalies valdymui.

Paaiškėjo, kad šokolado karaliumi vadintas Ukrainos prezidentas savo verslu rūpinosi labiau nei savo šalimi.<br>AP nuotr.
Paaiškėjo, kad šokolado karaliumi vadintas Ukrainos prezidentas savo verslu rūpinosi labiau nei savo šalimi.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-03 23:08, atnaujinta 2017-05-30 15:25

 Tačiau paaiškėjo, kad šokolado karaliumi vadintas Ukrainos prezidentas savo verslu rūpinosi labiau nei savo šalimi, pranešė Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos centras (International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Jie rėmėsi iš Panamos teisinių paslaugų įmonės „Mossac Fonseca“ nutekėjusiais dokumentais, kurie atskleidė dešimčių esamų ir buvusių pasaulio vadovų naudojamas pinigų plovimo, mokesčių slėpimo schemas.

Dokumentai žurnalistams leido spręsti, kad P.Porošenka rūpindamasis savo verslu net du kartus pažeidė įstatymus, pateikė klaidinančią informaciją ir netgi nusuko mokesčius karo metu, kai pinigai šaliai gyvybiškai reikalingi.

P.Porošenka tai padarė įsteigęs ofšorinę kompaniją, kad galėtų perkelti savo verslą į britų Mergelių Salas, kurios garsėja tuo, kad dažnai naudojamos paslėpti tikrąjį savininką ir išvengti mokesčių. 

Jo finansiniai patarėjai teigia, kad tai buvo padaryta tam, kad „Roshen“ taptų patrauklesnė potencialiems pirkėjams, bet tai taip pat reiškia, kad P.Porošenka galėjo sutaupyti milijonus JAV dolerių, nemokėdamas mokesčių Ukrainoje. 

Ši žinia Ukrainos rinkėjus pasiekė tuo metu, kai šalies vyriausybė aktyviai kovoja už tai, kad verslininkai nesinaudotų ofšorinėmis zonomis, nes dėl to Ukraina praranda 11,6 milijardų JAV dolerių per metus.

Ironiška, kad P.Porošenka veikiausiai siekė apsaugoti savo turtą ir tam padaryti ėmėsi veiksmų tuo metu, kai konfliktas tarp Rusijos ir Ukrainos buvo pats nuožmiausias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.