JT taikdariai Afrikoje išnaudojo ir prievartavo nepilnametes

Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono atstovas pateikė naujų detalių apie 11 iš Tanzanijos kilusių taikdarių, kurie kaltinami lytiniu išnaudojimu ir smurtu Kongo Demokratinėje Respublikoje. JT taip pat pirmadienį pabrėžė, kad aukos ketina taikdariams pateikti ieškinius dėl tėvystės, skelbia „The Guardian“.

11 JT taikdarių apkaltinti lytiniu išnaudojimu ir smurtu, o tuo pačiu metu prasidėjo teismo posėdis, kuriame kaltinami pirmi mergaites bei moteris prievartavę taikdariai.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
11 JT taikdarių apkaltinti lytiniu išnaudojimu ir smurtu, o tuo pačiu metu prasidėjo teismo posėdis, kuriame kaltinami pirmi mergaites bei moteris prievartavę taikdariai.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
JT sulaukė žiniasklaidos dėmesio dėl kaltinimų, kad organizacijos taikdariai – ypač tie, kurie buvo siunčiami į Kongo Demokratinę Respubliką ir Centrinę Afrikos Respubliką – užsiėmė lytiniu išnaudojimu ir smurtu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JT sulaukė žiniasklaidos dėmesio dėl kaltinimų, kad organizacijos taikdariai – ypač tie, kurie buvo siunčiami į Kongo Demokratinę Respubliką ir Centrinę Afrikos Respubliką – užsiėmė lytiniu išnaudojimu ir smurtu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 5, 2016, 1:36 PM, atnaujinta May 30, 2017, 10:48 AM

JT generalinio sekretoriaus atstovas Stephane Dujarric patvirtino, kad iki pasibaigiant tyrimui Mavivio kaimo stovykloje buvo uždaryti kareiviai priklausantys JT taikdarių misijos Galios intervencijos brigadai.

Ne taip, kaip kiti tarptautiniai taikdariai, šios brigados kareiviai buvo griežtai įpareigoti imtis smarkių karinių veiksmų, kad neutralizuotų bei nuginkluotų sukilėlių grupuotes vardan to, jog padėtų užbaigti ilgalaikį konfliktą Kongo Demokratinėje Respublikoje.

S.Dujarric nurodė, kad iš 11 kaltinamų taikdarių keturi yra kilę iš dabartinės misiją atliekančių kareivių grupės, o likę septyni – iš buvusio kareivių kontingento.

Teismai dėl lytinio smurto

Tuo metu pirmadienį Kongo Demokratinėje Respublikoje prasidėjo pirmasis teismo posėdis, kuriame buvo pradėta spręsti JT kareivių likimą. Trys pirmieji prieš teismą stoję kongiečiai buvo taikdariai vykdę JT misiją Centrinėje Afrikos Respublikoje.

Teismo posėdyje taip pat dalyvavo dar 18 kareivių iš Kongo Demokratinės Respublikos, kurie buvo kaltinami prievartavimu bei bandymu prievartauti civilius, kuriuos jiems buvo pavesta saugoti.

„Mes norime visiško skaidrumo šiame teisme, – tvirtino Kongo Demokratinės Respublikos teisingumo ministras Alexis Thanbwe'as Mwanba. – Keli asmenys negali sugadinti mūsų kariuomenės reputacijos“.

Jau kelis mėnesius JT sulaukė ypatingo žiniasklaidos dėmesio dėl kaltinimų, kad organizacijos taikdariai – ypač tie, kurie buvo siunčiami į Kongo Demokratinę Respubliką ir Centrinę Afrikos Respubliką – užsiėmė lytiniu išnaudojimu ir smurtu.

Prievartavo mergaites

Praėjusį ketvirtadienį JT pranešė, kad daugiau nei 100 mergaičių ir moterų lytiniu smurtu apkaltino taikdarius Centrinėje Afrikos Respublikoje.

JT misija Kongo Demokratinėje Respublikoje penktadienį tvirtino gavusi kaltinimus, jog iš Tanzanijos kilę taikdariai turėjo lytinių santykių su nepilnamečiais ir taip pat už lytinius santykius sumokėdavo pinigais.

JT išsiuntė komandą ištirti šių kaltinimų ir teigė ketinanti aukoms suteikti medicininę ir psichologinę pagalbą.

S.Dujarric svarstė, kad kol kas buvo neįmanoma pasakyti ar paaiškės dar daugiau kaltinimų prieš taikdarius iš Tanzanijos. Tačiau jis paskatino visus turinčius informacijos apie tariamą lytinį smurtą ja pasidalinti su JT.

JT taikos misija Kongo Demokratinėje Respublikoje prasidėjo 1999 metais ir pareikalavo net 20 tūkst. karių. Konfliktas šalyje kilo dėl 1994 metais vykusio genocido kaimyninėje Ruandoje.

Šimtai žmonių rengusių masines skerdynes pabėgo į Kongo Demokratinę Respubliką ir vis dar dabar kartu su kitomis ginkluotomis grupuotėmis kovoja šalies rytinėje teritorijoje, kurioje galima rasti didelius vertingos rūdos išteklius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.