Kinija: „Už Panamos skandalo slepiasi priešiškos Vakarų jėgos“

Už „Panamos dokumentų“

Kinijos žurnalistams buvo nurodyta ištrinti „visą turinį, susijusį su „Panamos dokumentų“ nutekinimu, pranešė naujienų agentūra, susipažinusi su žiniasklaidai duotomis instrukcijomis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos žurnalistams buvo nurodyta ištrinti „visą turinį, susijusį su „Panamos dokumentų“ nutekinimu, pranešė naujienų agentūra, susipažinusi su žiniasklaidai duotomis instrukcijomis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2016, 4:15 PM, atnaujinta May 30, 2017, 10:23 AM

Skandalas kilo sekmadienį, kai žiniasklaidos grupės pradėjo skelbti metus trukusio dokumentų iš Panamos teisinių paslaugų bendrovės „Mossack Fonseca“ tyrimo rezultatus. Ši bendrovė specializuojasi ofšorinių bendrovių kūrime.

Kaip pranešė tyrime dalyvavęs Tarptautinis žurnalistų tyrėjų konsorciumas (ICIJ), su skandalu susiję mažiausiai aštuoni dabartiniai arba buvę Kinijos politinio biuro nuolatinio komiteto, aukščiausio valdančiosios partijos organo, nariai.

„Mossack Fonseca“ turi biurus aštuoniuose Kinijos miestuose, tarp jų ir Honkonge. Tai yra daugiau nei bet kurioje kitoje šalyje, rašoma šios bendrovės interneto svetainėje antradienį.

Dokumentuose be prezidento Xi Jinpingo svainio dar minimos dviejų dabartinių politinio biuro narių Zhang Gaoli ir Liu Yunshan šeimos narių pavardės, pranešė britų transliuotojas BBC, taip pat dalyvavęs tyrime.

Kinijos žurnalistams buvo nurodyta ištrinti „visą turinį, susijusį su „Panamos dokumentų“ nutekinimu, pranešė naujienų agentūra, susipažinusi su žiniasklaidai duotomis instrukcijomis.

Su valdančiąja Komunistų partija siejamo laikraščio „Global Times“ vedamajame netiesiogiai užsimenama, kad nutekinti dokumentai yra Vakarų jėgų vedamos „dezinformacijos“ kampanijos dalis.

„Atskleisti dokumentai turi pagrindinius politinius taikinius“, – rašoma „Global Times“ vedamajame ir priduriama, kad praeityje „Vašingtonas pademonstravo savo išskirtinę įtaką“ nutekinant slaptą informaciją žiniasklaidai.

Tokie veiksmai yra „ideologiškai artimų Vakarų šalių naujas būdas suduoti smūgį nevakarietiškam politiniam elitui ir svarbiausioms organizacijoms“, – priduriama jame.

Paklaustas, ar Kinija pradės tyrimą dėl ataskaitoje minimų asmenų, užsienio reikalų ministerijos atstovas Hong Lei atsakė: „Tokiems nepagrįstiems kaltinimams komentarų neturiu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.