Lenkijoje įsiplieskė karas dėl abortų

Katalikiškosios Lenkijos dvasininkai ragina valdžią visiškai uždrausti abortus. Dėl Bažnyčios pozicijos sunerimusios lenkės išėjo protestuoti į gatves skanduodamos: „Mano kūnas – mano reikalas.“

Daugybė Varšuvos gyventojų dalyvavo protestuose prieš valdžios planuojamą visišką abortų uždraudimą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugybė Varšuvos gyventojų dalyvavo protestuose prieš valdžios planuojamą visišką abortų uždraudimą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Apr 6, 2016, 8:09 AM, atnaujinta May 30, 2017, 8:59 AM

Kunigai Lenkijos bažnyčiose praėjusį sekmadienį per mišias skaitė oficialų Vyskupų konferencijos raginimą vyriausybei visiškai uždrausti abortus.

Kunigų pareiškimui sutartinai pritarė valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderiai ir premjerė Beata Szydlo.

Tačiau moterų organizacijos ir opozicinės partijos 18 Lenkijos miestų rengė protesto demonstracijas. Didžiuliai protestai vyko ne tik prie TTP biurų ir savivaldybių, bet ir prie bažnyčių.

Viena tokia demonstracija Varšuvoje sukėlė didelį skandalą.

Šv.Onos bažnyčioje grupė feminisčių garsiais protesto šūksniais nutraukė kunigo agitaciją ir sukėlė nemažą sąmyšį. Dėl to vienas parlamentaras padavė protestuotojas į teismą dėl religinių jausmų įžeidimo.

Dabar Lenkijoje galioja prieš 23 metus priimtas vienas griežčiausių abortų įstatymų ES.

Pagal jį abortus leidžiama daryti tik trimis išimtiniais atvejais: po išprievartavimų, iškilus grėsmei moters gyvybei ir vaisiaus išsigimimo atveju. Dėl tokio griežto įstatymo per metus padaroma tik apie pusę tūkstančio legalių abortų. Tuo metu kone 200 tūkst. lenkių šios procedūros yra atliekamos nelegaliai.

Dabar, kai dvasininkai ragina visiškai uždrausti abortus, manoma, kad nelegalaus vaisiaus gyvybės nutraukimo atvejų tik daugės.

Sodins į kalėjimus

Priėmus siūlomą įstatymą abortą nelegaliai pasidariusios moterys ir joms talkinę medikai būtų baudžiami nuo 3 iki 5 metų kalėjimo.

Trejiems metams būtų įkalinamos net tos moterys, kurios nesugebėtų įrodyti, kad vaisių prarado dėl natūralaus persileidimo, o ne dėl vaistų ar žolelių. Persileidimą sukeliantys vaistai Lenkijoje būtų visai uždrausti, o kontraceptinės tabletės vaistinėse būtų parduodamos tik su receptu.

Įstatymo projekte siūloma atsisakyti vaisiaus sveikatingumo tyrimų, nes uždraudus abortus gimdyti vis tiek būtų privaloma.

Tai numatyta Seimui įteiktame katalikiškų organizacijų įstatymo projekte, kuriam pritaria valdančioji TTP.

Autoritariškas šios partijos vadovas Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad balsuos už įstatymo priėmimą, kaip pageidauja Bažnyčia, ir vylėsi, jog taip Seime pasielgs visi jo bendražygiai.

Pakeitė nuomonę

Anksčiau tiek J.Kaczynskis, tiek jo velionis brolis prezidentas Lechas Kaczynskis kritikavo siūlymus sugriežtinti įstatymą dėl abortų, nes tai esą gali sukelti visuomenės susipriešinimą.

J.Kaczynskis niekada nebuvo labai religingas, bet didžiulėms nuolaidoms Bažnyčiai ryžosi siekdamas, kad ji paremtų TTP per Seimo ir prezidento rinkimus. Po laimėtų rinkimų Bažnyčia ėmė spausti TTP tesėti pažadus.

Skelbti abortų įstatymo sugriežtinimą vyriausybė delsė bijodama visuomenės protestų.

TTP siekė Bažnyčiai įsiteikti kitais sprendimais – skubiai likvidavo valstybinį dirbtinio apvaisinimo finansavimą, paskelbė tikybą įtrauksianti į privalomų abitūros egzaminų sąrašą.

Gautos nuolaidos Bažnyčios netenkino, ir sekmadienį paskelbtu Vyskupų konferencijos pareiškimu kunigai pademonstravo savotišką ultimatumą vyriausybei.

TTP išsigando prarasti kunigų ir tikinčiųjų palaikymą, tad skubiai paskelbė, kad balsuos už sugriežtinimus.

Skandalingi pasiteisinimai

TTP nariai dabar ėmė teisinti naują įstatymą, bet kėlė tik dar didesnį protestuojančių moterų pasipiktinimą.

Antai parlamentas Jaroslawas Selinas pareiškė, kad išprievartauta moteris privalo gimdyti, nes kūdikis nekaltas, jog tokiu būdu užsimezgė jo gyvybė.

Kitas TTP atstovas Arkadijuszas Czartoryskis pareiškė, kad Antrojo pasaulinio karo metais buvo išprievartauta daugybė lenkių, o po to gimę vaikai esą tapo puikiais žmonėmis, mokslininkais.

Ir tai, pasak A.Czartoryskio, įrodo, kad nėra jokio skirtumo, ar kūdikis buvo pradėtas prievartaujant, ar ne.

Toks valdančiosios partijos politiko pareiškimas įsiutino opozicinių partijų Seimo nares ir daugybę paprastų lenkių, pasipiktinusių dėl prievartavimų pateisinimo.

Teisės profesorė Monika Platek pasibaisėjo reikalavimu gimdyti ir išprievartautoms, ir apsigimimų turintį vaisių nešiojančioms moterims.

Pastarosios būtų verčiamos devynis mėnesius nešioti kūdikį, nors žinotų, kad vaisius galbūt net neturi šansų likti gyvas.

Kairieji renka parašus

Protestuodama prieš Seimo daugumos ketinimą visiškai uždrausti abortus kairiųjų partija „Tavo judėjimas“ paskelbė rinksianti parašus dėl abortų legalizavimo.

Šią iniciatyvą pažadėjo paremti ir kitos kairiosios partijos, o Seimo opozicija – įsitraukti į protestus.

Artėjantį savaitgalį protesto demonstracijas „Ne – moterų kankinimui“ planuojama rengti keliose dešimtyse šalies ir užsienio miestų.

Mitinguotojai renka parašus po laišku prezidento Andrzejaus Dudos žmonai Agatai.

Laiške prašoma paremti protestą dėl visiško abortų uždraudimo ir primenama, kad velionio prezidento L.Kaczynskio žmona parėmė tokį protestą.

Moterų organizacijų federacijos aktyvistės Natalios Broniarczyk teigimu, naujas įstatymas Lenkiją sulygintų su Salvadoru ir Nikaragva.

Minėtose šalyse įvykus persileidimui pirmiausia kviečiamas ne gydytojas, o policininkas, nes Katalikų bažnyčios spaudimu ten visiškai uždrausti abortai.

Pasak sociologinių tyrimų firmos CBOS, 80 procentų lenkų nepritaria ketinimui uždrausti abortus vaisiaus išsigimimo atveju, 73 proc. – išprievartavimo, o 71 proc. – iškilus pavojui gimdyvės sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.