Tiesos pliūpsnis pasaulyje nuaidėjo skirtingai

Į skandalingą „Panamos dokumentų“ istoriją pasaulio valstybės reaguoja skirtingai. Labiausiai subruzdo islandai, o Rusijoje, atrodo, jokių pokyčių negalima tikėtis. Stebina ir tyla, tvyranti anapus Atlanto.

Prie parlamento Reikjavike susirinko daugiau nei 20 tūkstančių premjero slapukavimu pasipiktinusių islandų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Prie parlamento Reikjavike susirinko daugiau nei 20 tūkstančių premjero slapukavimu pasipiktinusių islandų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 6, 2016, 8:06 AM, atnaujinta May 30, 2017, 8:59 AM

Pirmieji atgarsiai apie Panamoje įsikūrusios teisines paslaugas teikiančios įmonės „Mossack Fonseca“ klientus, turinčius svarbius politinius postus, nuvilnijo per pasaulį.

11,5 mln. dokumentų paketas atskleidė, kaip įvairių šalių politinės figūros ir garsenybės lengvatinių mokesčių įmonėse slepia lėšas. Bet politinių pasekmių šis skandalas gali turėti ne visur.

Antai Rusijos elitas iš šios balos greičiausiai išlips sausas. Mat dalis Vakarų pirmadienį tik pagūžčiojo pečiais: ar tai, kad Kremlius apraizgytas korupcijos ryšiais, dar ką nors stebina?

Islandai neslepia pykčio

O štai Islandijoje „Panamos dokumentai“ iš posto jau išvertė premjerą. Mat šios šalies ministrų kabinetui vadovaujantis Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas įtariamas slėpęs lėšas fiktyviose įmonėse.

Tai, kad pinigus mokesčių rojuose slepia abejotinos demokratijos šalių lyderiai, – menka naujiena. O štai demokratiškos Vakarų valstybės premjeras dėl to gali sulaukti griežtesnės bausmės.

Kad S.D.Gunnlaugssonas jos nusipelno, antradienį parodė ir piliečiai.

Nuo pirmadienio vakaro aikštę prie parlamento Reikjavike užplūdo tūkstantinė minia, reikalaujanti premjero atsistatydinimo.

Politikas pateko į keblią padėtį, nes „Panamos dokumentai“ parodė, kad jis su žmona lengvatinių mokesčių įmonėje, registruotoje nykštukinėje Tortolos saloje, tikriausiai slėpė milijonines investicijas.

Vakar premjeras paskelbė, kad traukiasi iš posto, ir paragino prezidentą paleisti parlamentą ir surengti išankstinius rinkimus.

Dabar rankomis trina dar viena politinė jėga.

Piratų partija Islandijos parlamente turi 3 vietas iš 63, tačiau išsišokėlių populiarumas visuomenėje nuolat auga.

Rusija kaltės išvengs

Rusijos atstovai „Panamos dokumentų“ paviešinimą sutiko su klausimu, kodėl tiek dėmesio skiriama būtent Kremliaus aplinkos verslo ryšiams.

Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, jog kaltinimai, kad Rusijos prezidentas yra susijęs su lengvatinių mokesčių jurisdikcijose slepiamais mokesčiais, yra paskatinti išankstinio nusistatymo prieš Rusiją.

Mat paties V.Putino pavardės dokumentuose nėra, o žiniasklaidos dėmesys Kremliui yra tik mėginimas atkeršyti už karinę operaciją Sirijoje.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius vakar teigė, kad šie dokumentai Rusijai greičiausiai jokios reikšmės neturės, o bus nukreipti tik prieš demokratines šalis.

„Kai tokie sensacingi dalykai pasirodo, pirma mintis, kuri ateina į galvą, – kad siekiama nukreipti dėmesį nuo kitų įvykių, skandalų, problemų. Atkreipkime dėmesį, kad tai nėra teismo medžiaga ir vyksta tyrimai. Duomenis reikia tikrinti“, – pažymėjo ministras L.Linkevičius.

Pasigedo amerikiečių

Be to, rusams užkliuvo tai, kad „Mossack Fonseca“ dokumentuose kol kas nebuvo paminėtas nė vienas JAV politikas.

Tiesa, į viešumą ištraukti dar ne visi „Panamos dokumentai“, tačiau tai, kad į skandalą įsipainiojusių amerikiečių nėra daug, gali paaiškinti ir sudėtingi JAV ir Panamos santykiai, verčiantys lengvatinių mokesčių zonų ieškoti kitose šalyse.

Regis, dėl šios priežasties apie Panamos skandalą JAV žiniasklaida pranešė palyginti kukliai. Žinoma, Rusijos valstybinėje spaudoje tylos buvo dar daugiau.

Didžiausi šalies televizijos kanalai apie Panamos dokumentus neužsiminė iš viso, o kiti tai padarė tik tada, kai prabilo ir Kremlius. („The Independent“, „The Guardian“, BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.