Lyderiai apdaužyti, tačiau iš kelio nesitraukia

JAV prezidento rinkimų lenktynėse po pirminio balsavimo Viskonsine dar daugiau mįslių. Regis, Teksaso senatoriaus Tedo Cruzo pergalė atėmė iš verslininko Donaldo Trumpo galimybę džiūgauti per anksti.

Teksaso senatorius T.Cruzas rinkimų rezultatais džiaugėsi su žmona Heidi.<br>AP nuotr.
Teksaso senatorius T.Cruzas rinkimų rezultatais džiaugėsi su žmona Heidi.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Apr 7, 2016, 7:03 AM, atnaujinta May 30, 2017, 5:58 AM

T.Cruzas Viskonsino valstijoje vykusiuose pirminiuose rinkimuose surinko apie pusę visų rinkėjų balsų, o milijardierius turėjo tenkintis tik šiek tiek daugiau negu trečdaliu.

„Šį vakarą pasiekėme esminį posūkį. Tai sunkiai dirbančių Viskonsino vyrų ir moterų raginimas Amerikos žmonėms. Mes turime pasirinkimą, tikrą pasirinkimą“, – kalbėjo T.Cruzas savo džiūgaujantiems rėmėjams.

Demokratų favoritė Hillary Clinton antradienį taip pat pralaimėjo Bernie Sandersui.

Buvusi JAV valstybės sekretorė net nepasirodė viešai, o tik „Twitter“ pranešimu pasveikino savo konkurentą.

Vermonto senatorius varžovę įveikė per jau šešis iš pastarųjų septynių balsavimų ir darsyk pademonstravo, kad jo užmojis mesti iššūkį buvusiai JAV valstybės sekretorei nėra tuščias pažadas.

„Ši kampanija suteikia energijos ir entuziazmo milijonams amerikiečių“, – B.Sandersas sakė savo šalininkams Vajominge, kur demokratai balsuos šeštadienį.

Bet su šia pergale B.Sanderso sprintas gali ir pasibaigti. Mat buvusi pirmoji šalies ponia turi kur kas daugiau galimybių valstijose, kuriose prie balsadėžių bus einama artimiausiomis savaitėmis.

Antai balandžio 19-ąją balsuosiančioje Niujorko valstijoje, kurioje dabar gyvena, H.Clinton yra įgijusi dviženklę populiarumo persvarą prieš B.Sandersą.

Rinkimų eiga turėtų pasikeisti ir respublikonų stovykloje. Mat dabar vis mažėja D.Trumpo šansai pirma laiko užsitikrinti reikalingą delegatų daugumą.

„D.Trumpui reikia kiekvieno delegato, kad užsitikrintų visus nominacijai būtinus 1237, o šis vakaras jam tapo reikšminga nesėkme. Tikėtina, kad D.Trumpui iki daugumos pritrūks kelių dešimčių delegatų“, – sakė rinkimų analitikas Larry Sabato, dirbantis Virdžinijos universitete.

Jei nė vienas neužsitikrins 1237 delegatų iki respublikonų pirminių rinkimų kampanijos pabaigos birželio 7 dieną, viskas spręsis per partijos suvažiavimą.

O Teksaso senatorius T.Cruzas, regis, jau įtikėjo savo pergale, nors jį nuo D.Trumpo dar skiria keli šimtai delegatų.

Mat Viskonsine rinkėjams jis jau kalbėjo apie laukiantį mūšį su demokratų stovykloje pirmaujančia H.Clinton.

„Hillary, pasiruošk. Mes ateiname“, – grasino T.Cruzas.

D.Trumpas pralaimėjimą sutiko sunkiai. Milijardieriaus atstovai išplatino pranešimą, kuriame jie įžnybė pagrindiniam verslo magnato varžovui.

„T.Cruzas yra blogesnis už marionetę. Jis yra Trojos arklys, kuriuo partijos vadovai naudojasi mėgindami pavogti partijos nominaciją iš D.Trumpo“, – pranešė milijardieriaus rinkimų štabas.

Milijardieriaus rinkimų kampanija dar visai neseniai atrodė nesugniuždoma, bet pastaruoju metu ėmė smarkiai šlubčioti.

Per pastarąją savaitę D.Trumpas dar daugiau negu įprastai buvo kritikuojamas dėl įžeidžiamų pareiškimų apie moteris, kurios turėtų būti baudžiamos už pasidarytus abortus, patyčių iš T.Cruzo žmonos ir keistų teiginių apie NATO bei branduolinius ginklus. (BNS, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.