Popiežius Pranciškus paragino Katalikų bažnyčią keistis

Popiežius Pranciškus penktadienį paskelbė naujus šeimų gyvenimo nurodymus, kuriuose teigiama, kad Bažnyčia turėtų labiau prisitaikyti prie šiuolaikinio pasaulio, skelbia BBC. 

Popiežius Pranciškus paragino vyskupus apsvarstyti, kaip katalikiškas mokymas gali būti pritaikytas skirtingose šalyse.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Popiežius Pranciškus paragino vyskupus apsvarstyti, kaip katalikiškas mokymas gali būti pritaikytas skirtingose šalyse.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt ir BNS inf.

Apr 8, 2016, 1:13 PM, atnaujinta May 30, 2017, 1:42 AM

Pontifikas paragino Katalikų bažnyčią persvarstyti savo požiūrį į šiuolaikinių šeimų gyvenimą ir pabrėžė subtilų skirtumą tarp didesnio atvirumo homoseksualams ir tradicinių katalikiškų vertybių svarbos tokiais klausimais, kaip abortas. 

Dviem šiuo klausimus surengtų sinodų apmąstymais paremtas 200 puslapių laiškas buvo labai laukiamas 1,3 mlrd. pasaulio krikščionių.

Dokumentas, pavadintas „Meilės džiaugsmas“ („Amoris Laetitia“), neskatina keisti Katalikų bažnyčios doktrinos.

Tačiau jame vyskupai įvairiose šalyse skatinami interpretuoti nurodymus taip, kad šie prisitaikytų prie jų kultūros.

„Kiekviena šalis ar regionas gali ieškoti sprendimų, kurie geriau atitiktų jų kultūrą, prisitaikytų prie jautrių tradicijų ir vietos žmonių poreikių“, – rašė Pranciškus. 

Trejus metus ruoštame laiške popiežius surašė savo požiūrį į šeimos gyvenimą, santuoką, kontracepciją ir vaikų auklėjimą. 

Ragino nediskriminuoti homoseksualų

Vieni iš opiausių klausimų, dėl kurių buvo nesutariama, buvo komunijos davimas išsiskyrusiems arba antrą kartą susituokusiems žmonėms ir homoseksualų vertinimas.

Pranciškus paragino Bažnyčią patvirtinti, kad kiekvienas žmogus, nepaisant to, kokia yra jo seksualinė orientacija, turėtų būti gerbiamas. 

„Bet kokio neteisingos diskriminacijos ženklo turi būti vengiama, ypač visų smurto ir agresijos formų“, – pabrėžė pontifikas.

Tiesa, Pranciškus pasirinko nesiūlyti Bažnyčiai pakeisti požiūrį į homoseksualumą, o šis sprendimas tapo smūgiu liberalių pažiūrų veikėjams, kurie tikėjosi švelnesnės pozicijos gėjų porų atžvilgiu naujose rekomendacijose dėl šeimos klausimų.

„Kalbant apie pasiūlymus, kad sąjungas tarp homoseksualių asmenų reikia priskirti prie to paties lygmens, kaip ir santuokas, nėra absoliučiai jokio pagrindo homoseksualias sąjungas laikyti esant kuo nors panašiomis arba netgi bent menka dalimi atitinkančiomis Dievo planą dėl santuokos ir šeimos“, – rašoma dviejose pastraipose, kurios yra vienintelės, nagrinėjančios homoseksualumo klausimą dokumente.

Kalbėjo apie išsiskyrusias poras

Popiežius Pranciškus Apaštališkajame paraginime sušvelnino Katalikų bažnyčios poziciją dėl dviejų „nusidėjėlių“ kategorijų, sakydamas, kad poros, gyvenančios kartu nesusituokusios, turėtų būti „priimamos ir nukreipiamos“ ir kad neturėtų būti nusigręžta nuo išsiskyrusių žmonių, sukūrusių naujas šeimas.

„Nesusituokusios poros turi būti priimamos ir nukreipiamos – kantriai ir diskretiškai“, – rašė pontifikas naujuose nurodymuose dėl Bažnyčios požiūrio į šeimą.

Be to, jis pabrėžė, kad žmonės, kurie išsiskyrė ir vėliau sudarė naujas civilines santuokas, „nėra ekskomunikuoti, ir su jais nederėtų elgtis kaip su ekskomunikuotaisiais“.

Dokumente Pranciškus pripažino ir tai, kad pastaruoju metu jaunimas praranda susidomėjimą Bažnyčia, todėl paragino kunigus jaunoms poroms suprantamai kalbėti apie santuoką. 

„Pagalvojau apie šv. Valentino dieną: kai kuriose šalyse komerciniai interesai greičiau pastebėjo šios šventės galimybes negu mūsų Bažnyčia“, – skyriuje apie pasiruošimą santuokai rašė popiežius.

Katalikiškų normų neišsižada

Pontifikas savo parengtuose nurodymuose du puslapius skyrė „erotinei meilės dimensijai“, pabrėždamas teigiamą seksualumo viziją. 

„Tai turi būti suprantama kaip Dievo dovana, kuri sustiprina poros santykius“, – rašė Katalikų bažnyčios galva. 

Tiesa, jo nuomone, lytinis ugdymas mokyklose, kur yra mokoma apie saugius lytinius santykius, skatina jaunimo narcisizmą. 

„Tokie pasisakymai perduoda neigiamą požiūrį į natūralų seksualumo tikslą – šeimos padidėjimą, lyg laukiamas vaikas yra priešas, nuo kurio reikia apsisaugoti“, – svarstė popiežius. 

Popiežius išlaikė ir Vatikano pasipriešinimą abortui bei dirbtiniam apvaisinimui, o nevaisingoms šeimoms siūlė įsivaikinti.

Įvertino telefonus ir socialinius tinklus

Idėjų savo naujam pareiškimui popiežius ieškojo ir tarp tikinčiųjų. Pontifikas visame pasaulyje gyvenančioms šeimoms išsiuntė klausimynus, kuriuose teiravosi apie žmonių viltis ir baimes. 

Vėliau šeimų mintys buvo aptariamos dviejuose Romoje suorganizuotuose Bažnyčios sinoduose, kur vyskupai ir kardinolai diskutavo ir netgi ginčijosi dėl klausimų, kurie Bažnyčią kamuoja įvairiose šalyse. 

Tad dokumente yra ne tik atkartojami šimtmečius gyvuojantys Bažnyčios pamokymai, bet ir reaguojama į šiuolaikinius iššūkius. 

„Skaudiname savo artimuosius ir klimpstame į problemas tada, kai nustojame žiūrėti vienas į kitą“, – rašė Pranciškus, atkreipdamas dėmesį, kad daug žmonių pasaulyje jaučia, lyg jų šeimos nariai jų nemato ar jais nesirūpina. 

Dar viena problema, veikianti santuokas, popiežiaus nuomone, yra vaikiškas elgesys. 

„Kai kurie žmonės tik įkopę į penktąją dešimtį pasiekia tokį brandos lygį, kuris jų gyvenime turėtų atsirasti jau paauglystės pabaigoje“, – pažymėjo Katalikų bažnyčios vadovas. 

79 metų pontifikas taip pat nagrinėjo ir tai, kaip žmonių santykius veikia technologijos – pavyzdžiui, tai, kad vis daugiau žmonių prie pietų stalo mieliau žiūri į išmaniuosius telefonus, o ne į savo mylimus žmones. 

„Socialinių tinklų paveikti žmonės tiki, kad prie meilės galima kada tik panorėjus „prisijungti“ arba vėl „atsijungti“, o santykiai gali būti tiesiog „užblokuoti“, – greito interneto įtaką požiūriui į santykius įvertino popiežius Pranciškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.