JAV diplomatijos vadovas J. Kerry netikėtai atvyko į Kabulą

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį atskrido į Kabulą su iš

J.Kerry atvyko į Afganistano sostinė.<br>AP nuotr.
J.Kerry atvyko į Afganistano sostinė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Apr 9, 2016, 2:30 PM, atnaujinta May 29, 2017, 9:49 PM

J.Kerry, planuojantis susitikti su Afganistano prezidentu Ashrafu Ghani ir vyriausybės vadovu Abdullah Abdullah, „pabrėš JAV palaikymą Afganistano vyriausybei“ bei šalies gynybos pajėgoms, sakė JAV Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby.

Amerikos diplomatijos vadovas, kuris pastaruosius kelerius metus daug dėmesio skyrė Afganistanui, taip pat „pareikš palaikymą Afganistano vyriausybės pastangoms užbaigti konfliktą Afganistane taikos ir susitaikymo procesu su Talibanu“.

JAV išvedė didžiąją dalį savo pajėgų iš tos šalies, bet apie 9,8 tūkst. amerikiečių karių dar pasiliko. Vašingtonas pasirašė su Kabulu Strateginės partnerystės sutartį ir įkūrė dvišalę komisiją, kuri šeštadienį taip pat surengs posėdį ir aptars saugumo, gynybos, demokratijos, valdymo, ekonomikos ir socialinės plėtros reikalus, sakė J.Kirby.

Per pusantrų metų nuo dabartinės Afganistano vyriausybės suformavimo „buvo iššūkių tiek dėl politikos, tiek dėl Talibano atsparumo“, pripažino JAV specialusis pasiuntinys Pakistanui ir Afganistanui Richardas Olsonas.

Kovo pradžioje Afganistano talibai paskelbė nedalyvausiantys derybose su Kabulu, gesindami afganų vyriausybės viltis užbaigti jau ilgiau negu 14 metų besitęsiantį karą, nusinešusį dešimtis tūkstančių žmonių gyvybių.

Keturšalė grupė, sudaryta iš afganų, kinų, amerikiečių ir pakistaniečių diplomatų ir įkurta siekiant palengvinti ši procesą, tikėjosi, kad tiesiogines derybas pavyks atnaujinti iki kovo pradžios, nors šalyje tebesitęsė įnirtingi susirėmimai.

Afganistano parlamento rinkimai turėtų įvykti spalio 15 dieną. Jie vėluos ilgiau negu metus dėl didelių nesutarimų aukščiausios vadovybės lygmeniu – tarp A.Ghani ir A.Abdullah.

Abu jie paskelbė pergalę pernai įvykusiuose prezidento rinkimuose, dėl ko šalis pateko į tris mėnesius trukusią politinę aklavietę, kol galiausiai buvo pasiektas susitarimas, tarpininkaujant J.Kerry.

Kita parlamento rinkimų vėlavimo priežastis – atsigaunantis Talibanas, suintensyvinęs kovos veiksmus po 2014 metų pabaigos, kai NATO išvedė savo kovines pajėgas. Besitęsiantis konfliktas kursto baimę dėl rinkėjų ir rinkimų pareigūnų saugumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.