Kritikuoja siūlymą griežtinti abortų įstatymą

Trys buvusios pirmosios

Kritikuoja siūlymą griežtinti abortų įstatymą.<br>Lrytas.lt archyv. nuotr.
Kritikuoja siūlymą griežtinti abortų įstatymą.<br>Lrytas.lt archyv. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2016, 3:00 PM, atnaujinta May 29, 2017, 10:47 AM

„Mums didžiulį susirūpinimą kelia idėja atsisakyti kompromiso dėl 1993 metais priimto abortus draudžiančio įstatymo“, – atvirame laiške rašo Danuta Walesa, Jolanta Kwasniewska ir Anna Komorowska.

Dabartinis įstatymas, kuris, nors yra labai griežtas, laikomas Bažnyčios ir valstybės kompromisu, draudžia bet kokį nėštumo nutraukimą, išskyrus atvejus, kai moteris pastoja po išprievartavimo ar dėl incesto, taip pat kai dėl nėštumo kyla grėsmė moters sveikatai arba vaisius yra smarkiai apsigimęs.

Dabar abortų priešininkai, palaikomi Katalikų Bažnyčios, kuriai save priskiria apie 90 proc. lenkų, Seimui pateikė piliečių iniciatyva parengtą įstatymo projektą, numatantį, kad abortas bus leidžiamas tik gelbėjant motinos gyvybę.

Įstatymo projekte taip pat numatyta sugriežtinti nuo dvejų ir penkerių metų maksimalią įkalinimo bausmę asmenims, atliekantiems abortus.

Dėl šio piliečių pateikto įstatymo projekto praėjusį savaitgalį per šalį nusirito demonstracijų banga, o jų metu protestuotojai laikė iškėlę vielos pakabas, kurios praeityje kartais būdavo naudojamos nėštumui nutraukti.

Feministinių organizacijų duomenimis, 100-150 tūkst. moterų ryžtasi nelegaliam abortui Lenkijoje arba dėl nėštumo nutraukimo kreipiasi į klinikas užsienyje.

Lenkijoje, kuri turi 38 mln. gyventojų, kasmet atliekama tik 700-1800 legalių abortų.

„Kiekvienas abortas yra tragedija, ir mes neturėtume didinti moterų tragedijos versdami jas gimdyti vaikus po išprievartavimo ar versti jas rizikuoti savo ar savo vaiko gyvybe ar sveikata“, – rašoma buvusių Lenkijos prezidentų Lecho Walesos, Aleksandro Kwasniewskio ir Bronislawo Komorowskio žmonų laiške.

Liberaliojo sparno įstatymų leidėjai neseniai paragino dabartinio konservatyvių pažiūrų šalies vadovo sutuoktinę Agatą Dudą išsakyti savo poziciją šiuo klausimu, tačiau prezidentūra leido aiškiai suprasti, kad ji to nekomentuos.

Šalies žiniasklaida primena, kad ankstesnis bandymas sugriežtinti abortų įstatymą sulaukė neigiamos reakcijos iš tuometinės pirmosios ponios Marios Kaczynskos , kuri buvo dabartinės valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderio brolienė.

Ji kartu su vyru Lechu Kaczynskiu buvo tarp 96 žmonių, 2010 metais žuvusių per prezidento lėktuvo katastrofą netoli Smolensko Vakarų Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.