Švedijos karalius sudraudė mėsėdžius

Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas, anksčiau pagarsėjęs savo siūlymu uždrausti švedams maudytis vonioje, vėl pažėrė patarimų, kaip gyventi. Šį kartą monarchas nusitaikė į savo tautiečių mitybą.

Švedijos monarchas Carlas XVI Gustafas seniai garsėja kova už ekologiją.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Švedijos monarchas Carlas XVI Gustafas seniai garsėja kova už ekologiją.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2016, 7:02 AM, atnaujinta May 29, 2017, 1:34 PM

Karalius paragino valgyti mažiau mėsos ir populiarių Švedijoje guminukų, kuriems naudojama gyvulinės kilmės želatina, nes mėsos pramonė yra vienas labiausiai klimato kaitą skatinančių veiksnių.

„Mėsą valgyti sveika, tačiau nebūtina kasdien kirsti kepsnių su krauju. Arba avietinių guminukų. Reikia rūpintis subalansuota mityba ir valgyti visko po truputį“, – Carlas XVI Gustafas kalbėjo interviu dienraščiui „Aftonbladet“.

Pats karalius prisipažino, kad valgyti mažiau raudonos mėsos ir saldainių jis nusprendė ne tausodamas gamtą, o savo sveikatą.

Tiesa, tai nėra pirmas kartas, kai šis Švedijos karališkosios šeimos atstovas patraukia dėmesį savo drąsiais raginimais gelbėti aplinką.

Praėjusiais metais Carlas XVI Gustafas pasiūlė uždrausti visas vonias po to, kai savo viešbučio kambaryje nerado įrengtos dušo kabinos.

„Supratau, kad negaliu išsimaudyti po dušu, nes jo ten tiesiog nebuvo. Viskas tarsi ir klostėsi gerai, bet tada mane suerzino tai, kad privalau maudytis vonioje, – skundėsi karalius. – Naudoti daug gėlo vandens ir energijos yra neprotinga. Aš gėdijausi taip švaistydamas.“

Švedijos monarchas garsėja savo gausia automobilių kolekcija, tačiau neseniai atskleidė faktą, kad vairuoja hibridinį elektra ir benzinu varomą automobilį.

Tiesa, su klimato pokyčiais kovojantis Carlas XVI Gustafas nesugebėjo atsakyti į klausimą, kaip rūšiuojamos atliekos karališkosios šeimos užmiesčio rezidencijoje Drotningholme.

„Jūs per daug klausinėjate. Aš neturiu laiko atsakinėti, be to, tai pernelyg sudėtingas klausimas, – aiškino karalius. – Aš pats visada stengiuosi rūšiuoti. Kadaise pabandėme išsiaiškinti, kur keliauja mūsų šiukšlės, ir surengėme bendruomenei mažą seminarą.“

Be to, Carlas XVI Gustafas rūpinosi, kad visuose karaliaus rūmuose būtų įsuktos mažiau elektros naudojančios lemputės ir įrengta taupi šildymo sistema.

Balandį 70-metį švęsiantis monarchas greitai susilauks penkto anūko – marti princesė Sofija ruošiasi gimdyti. Tai bus pirmoji jos ir princo Carlo Philipo atžala. („The Local“, „International Business Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.