ES „labai susirūpinusi“ dėl Austrijos veiksmų pasienyje

Europos Sąjunga

Europos Sąjunga antradienį pareiškė esanti „labai susirūpinusi“, kad Austrija, baimindamasi dėl naujo migrantų antplūdžio, galbūt ruošiasi atkurti savo sienos su Italija kontrolės priemones.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Sąjunga antradienį pareiškė esanti „labai susirūpinusi“, kad Austrija, baimindamasi dėl naujo migrantų antplūdžio, galbūt ruošiasi atkurti savo sienos su Italija kontrolės priemones.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2016, 10:12 AM, atnaujinta May 29, 2017, 3:35 AM

Austrijos policija nurodė, kad antradienį pradėti lieti betoniniai pamatai planuojamai kontrolės zonai prie automagistralės, vedančios į šiaurę nuo Brenerio perėjos Alpėse.

Viena, skelbusi vis griežtesnę poziciją po to, kai praeitais metais sulaukė 90 tūkst. prašymų suteikti prieglobstį, jau anksčiau sustiprino kontrolę prie sienų su Slovėnija ir Vengrija.

Italijos užsienio reikalų ministras Paolo Gentiloni ir vidaus reikalų ministras Angelino Alfano parašė bendrą laišką ES migracijos reikalų komisarui Dimitriui Avramopului, kuriame reikalauja, kad jis skubiai aptartų šį klausimą su Viena.

Europos Komisijos atstovė Natasha Bertaud anksčiau antradienį sakė, kad D.Avramopulas aptars minėtas statybas su Austrijos vidaus reikalų ministre Johanna Mikl-Leitner.

„Jeigu tie planai materializuosis, tuomet žiūrėsim į juos labai rimtai. Brenerio perėja yra būtina judėjimo laisvei Europos Sąjungos viduje, – atstovė sakė per spaudos konferenciją. – Komisija labai susirūpinusi.“

Italijos ministrai sakė, kad Austrijos veiksmai „neatrodo esantys pagrįsti faktais“, pridūrę, kad J.Mikl-Leitner „nepateikė jokių duomenų, rodančių neva padidėjusį iš Italijos atvykstančių migrantų srautą“.

Šengeno zona, kurios viduje užtikrinamas laisvas žmonių ir prekių judėjimas, yra branginamas Europos vienybės simbolis, bet pastaruoju metu jai iškilo pavojus, žemynui stengiantis susitvarkyti su didžiausia migracijos krize nuo Antrojo pasaulinio karo. Kelios ES šalys atkūrė sienų kontrolės priemones, mėgindamos suvaldyti didžiulį migrantų, kurių didelę dalį sudaro pabėgėliai iš karo krečiamos Sirijos, antplūdį.

„Šis kontrolės sugrąžinimas prie vidinių Šengeno sienų turi būti išimtinis ir proporcingas“, – pabrėžė N.Bertaud.

Austrija susirūpinusi, kad po to, kai anksčiau šiais metais buvo uždarytas Balkanų maršrutas, vedantis iš Graikijos per Austriją, gali atsidaryti naujas migrantų kelias per jūrą iš Libijos į Italiją ir toliau į šiaurę.

Viena sako planuojanti įvesti papildomas priemones keliose sienos perėjose nuo birželio 1 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.