Krymo valdžia uždraudė totorių parlamento veiklą

[[ge:lrytas:lrytas:857881]]

Rusijai pavaldi Krymo valdžia varžo totorių veiklą.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Rusijai pavaldi Krymo valdžia varžo totorių veiklą.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2016, 11:13 AM, atnaujinta May 29, 2017, 12:09 AM

Šiame Juodosios jūros pusiasalyje, kurį Maskva aneksavo 2014 metų kovą, gyvenančios totorių mažumos institucija nepripažino Rusijos valdžios ir dirbo jausdamas didžiulį spaudimą, o daugeliui svarbių jo veikėjų buvo uždrausta įvažiuoti į regioną.

Trečiadienį Krymo prokurorė Natalija Poklonskaja, ilgą laiką kaltinusi šią instituciją įvairiais įstatymų pažeidimais, pranešė nusprendusi „nutraukti Medžliso veiklą“, nes jo tikslai yra „ekstremistiniai veiksmai“ ir „destabilizacija“.

Medžlisui, kuris buvo gerbiama sprendimus priimanti institucija, „uždrausta naudotis visa valstybine ir regionine žiniasklaida, organizuoti masinius renginius, naudotis banko sąskaitomis ir vykdyti kokią nors veiklą“, nurodė prokurorė.

Medžlisas atstovavo Krymo totoriams – tiurkų etninei grupei, kurios dauguma narių yra musulmonai. 1944 metais Josifas Stalinas apkaltino Krymo totorius kolaboravimu su naciais ir ištrėmė beveik visą jų bendruomenę į Centrinės Azijos dykynes ir kitus atokius regionus.

Tik paskutiniais Sovietų Sąjungos gyvavimo metais – 9-ojo dešimtmečio pabaigoje – totoriai galėjo pradėti grįžti į Krymą.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ išplatintame pareiškime pažymėjo, kad Medžliso veikla uždrausta siekiant „užgniaužti kitokią nuomonę“, ir šiuo žingsniu „atimama vieną iš vos kelių teisių, likusių mažumai, kurią Rusija turi ginti, o ne persekioti“.

Pareiškime priduriama, kad Krymo totoriai „labiausiai nukentėjo nuo griežtų Rusijos priemonių regione“. „Amnesty International“ duomenimis, 2014 metais čia dingo mažiausiai šeši totoriai, o vienas buvo rastas negyvas.

Pernai savo veiklą buvo priversta nutraukti populiari Krymo totorių televizija ATR, kuri buvo viena iš nedaugelio balsų regione, kritikavusių Rusijos įvykdytą aneksiją,

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.