Prieš V. Putino šou – gyventojų susirūpinimas dėl ekonomikos

Korupcija rusų nedomina

V.Putinas vėl atsakinės į gyventojų klausimus.<br>AP nuotr.
V.Putinas vėl atsakinės į gyventojų klausimus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 14, 2016, 8:59 AM, atnaujinta May 29, 2017, 12:40 AM

Kaip ir kasmet, daugeliui didžiausią susirūpinimą kelia didėjančios komunalinių paslaugų kainos ir Rusijos kelių būklė, sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, jog gyventojai atsiuntė daugybę laiškų su nuotraukomis, kuriose matomos plentuose žiojinčios duobės.

Daugelis taip pat nerimavo dėl didėjančių kainų ir laiku neišmokamų atlyginimų, atstovas sakė žurnalistams.

„Tiesioginė linija“ su V.Putinu, rengiama jau 14-us metus iš eilės, suteikia prezidentui tam tikrą galimybę įvertinti nuotaikas šalyje, išklausyti tiesioginių rinkėjų kreipimųsi ir paaiškinti savo veiksmus tiek vidaus, tiek užsienio politikoje.

Šiemet V.Putinas ketina daugiau laiko negu per ankstesnes tokias laidas skirti pasaulio politikos klausimams, sakė Carnegie centro Maskvoje direktorius Dmitrijus Treninas.

Rusija jau kurį laiką kariauja Artimuosiuose Rytuose. Iki šiol jai sekėsi, bet žmonės susirūpinę. žmonės taip pat susirūpinę, kad toliau dėsis Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Pasak D.Trenino, prezidento žinia bus aiški: „Pasaulis sudėtingas, sudėtinga padėtis. Vakarai nusistatę prieš mus, naftos kainos nusmuko iki lygio, kurio neregėjome pastaruosius 12 metų – taigi, padėtis sunki, bet mes turime susitelkti aplink Kremlių.“

Televizijos tiesiogiai transliuojama klausimų ir atsakymu laida taip pat leidžia rusams pasijusti, kad jų nuogąstavimų išklausoma. Kai kurių nuomone, tokiu būdu tęsiama Rusijos imperijos tradicija, kai valstiečiai turėjo teisę tiesiogiai kreiptis į carą, prašydami įsikišti ir išspręsti jų problemas.

„Kad nebūtų staigmenų, ponas Putinas labai įdėmiai stebi liaudies nuotaiką, o tos spaudos konferencijos yra labai svarbios šia prasme – tuomet jis gauna informacijos iš pirmųjų rankų apie žmones šalyje“, – D.Treninas sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“.

Pats V.Putinas šias laidas vadina viena iš iškalbingiausių visuomenės apklausų šalyje.

Savaitę iki šou Rusijos žmonės gali pateikti klausimų specialiame portale arba socialiniuose tinkluose.

Vykstant laidos transliacijai, žmonės gali užduoti klausimų telefonu, o V.Putinas taip pat kalbasi su žmonėmis vaizdo ryšiu, organizuojamas specialiai parinktose vietose visoje šalyje. Tokie kruopščiai surežisuoti šou neretai užsitęsia iki keturių valandų.

Korupcija rusų nedomina

Kaip parodė nepriklausomo Jurijaus Levados viešosios nuomonės tyrimų centro neseniai atlikta apklausa, beveik pusė rusų klaustų V.Putino apie tokius jiems itin aktualius ekonominius dalykus, kaip pajamų lygis ir kainų augimas.

Tik 12 proc. respondentų nurodė, kad klaustų prezidento apie korupciją.

Pasaulyje didžiulio atgarsio sulaukė vadinamieji „Panamos popieriai“ – iš Panamos teisinių paslaugų bendrovės „Mossack Fonseca“ nutekinti dokumentai, atskleidę pasaulinį mokesčių slėpimo tinklą.

Tačiau rusams nepadarė įspūdžio „Panamos popierių“ atskleisti faktai apie tai, kad V.Putino draugai, tarp jų garsus violončelininkas Sergejus Rolduginas, dalyvavo lengvatinių mokesčių schemoje.

Prezidentas viešai gynė S.Rolduginą. Tyrimas, kurio metu kovo 25-28 dienomis buvo apklausti 1 600 žmonių įvairiose šalies vietovėse, išryškino ekonominius iššūkius, su kuriais pastaraisiais metais susiduria Rusija.

Rusijos ekonomikai, išgyvenančiai sąstingį, skaudžiai smogė krintančios naftos kainos ir Vakarų sankcijos, kurios šaliai buvo įvestos už Krymo aneksavimą 2014 metų kovą.

Spartus rublio kurso kritimas prisidėjo prie didžiulės infliacijos ir išlaidų pragyvenimui didėjimo, o galimybių įsidarbinti sumažėjo.

20-metis automobilių mechanikas Vladislavas Železnovas sakė, kad jei turėtų progą, paprašytų V.Putino padaryti daugiau Rusijos studentų labui.

„Iš tikrųjų noriu, kad jauni žmonės, baigę mokslus, turėtų darbą, – sakė jis. – Noriu, kad jiems nekiltų problemų susirasti darbą, ir kad už tą darbą būtų deramai atlyginama“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.