Po Panamos skandalo atsistatydino Ispanijos pramonės ministras

Ispanijos pramonės

Ispanijos pramonės ministras Jose Manuelis Soria penktadienį atsistatydino.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ispanijos pramonės ministras Jose Manuelis Soria penktadienį atsistatydino.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

2016-04-15 11:10, atnaujinta 2017-05-28 21:01

Ministras savo pranešime nurodė nusprendęs atsistatydinti dėl „virtinės klaidų, padarytų per kelerius pastaruosius metus, susijusių su mano verslo veiklos paaiškinimais ... taip pat apsvarsčius akivaizdžią žalą, kurią ši padėtis daro Ispanijos vyriausybei“. 

J.M.Sorios rūpesčiai prasidėjo pirmadienį, kai Ispanijos internetinis laikraštis „El Confidencial“, turintis prieigą prie „Panamos popierių“ – dokumentų, nutekintų iš Panamos teisinių paslaugų bendrovės „Mossack Fonseca“, paskelbė, vieną dokumentą, datuotą 1992 metų rugsėjį, kuriame ministras kartu su dar vienu asmeniu įvardijami kaip bendrovės „U.K. Lines Ltd.“ direktoriai. 

J.M.Soria, kuriam taip pat priklausė energetikos ir turizmo ministrų portfeliai, pirmadienį sakė žurnalistams niekada „neturėjęs (tos bendrovės) akcijų, nedalyvavęs ir neužėmęs jokių atsakingų pareigų“. Pasak ministro, ta Britanijos bendrovė teikė paslaugas jo šeimos logistikos verslui, kuriam jis anksčiau vadovavo. 

Vėliau, kai išaiškėjo akivaizdūs prieštaravimai tarp J.M.Sorios paaiškinimų ir tolesnių paviešinimų, kad jis tikriausiai turėjo ofšorinę įmonę Džersio saloje, opozicijos partijos pradėjo vis garsiau reikalauti jo atsistatydinimo. 

Kol kas neaišku, ar kurie nors iš tų numanomų veiksmų buvo neteisėti. 

J.M.Soria tapo antruoju aukšto rango politiku, tapusiu „Panamos popierių“ skandalo auka. Tas „Mossack Fonseca“ dokumentų archyvas – pasak, bendrovės, pavogtas per kompiuterinį įsilaužimą – atskleidė, kaip pasaulio turtingieji, galingieji ir garsenybės slapsto savo turtą ofšorinėse sąskaitose. 

Dėl šių nutekinimų pirmasis atsistatydino Islandijos ministras pirmininkas Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.