Michailui Chodorkovskiui – dar vienas Rusijos smūgis

Rusijos federacijos Taryba ruošiasi suduoti dar vieną smūgį Kremliaus kritikui Michailui Chodorkovskiui. Jo vadovaujama nevyriausybinė organizacija „Atvira Rusija“ gali būti įtraukta į nepageidaujamą sąrašą, vadinama „Patriotiniu stop-sąrašu“, rašo portalas kommersant.ru.

M.Chodorkovskis dėl tokio Rusijos užmojo nė kiek nepergyvena.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Chodorkovskis dėl tokio Rusijos užmojo nė kiek nepergyvena.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2016, 6:38 PM, atnaujinta May 28, 2017, 11:45 AM

Apie tai, jog M.Chodorkovskio organizacija gali tapti nepageidaujama, pirmadienį pranešė Rusijos Tarybos Saugumo ir gynybos komiteto pirmasis pirmininko pavaduotojas Jevgenijus Serebrenikovas. Neatmetama, kad po tokio Tarybos žingsnio, nepageidaujama organizaciją gali paskelbti ir Rusijos Generalinė prokuratūra.

Nepageidaujamųjų sąraše atsidūrusios organizacijos negali visoje Rusijos teritorijoje skelbti informacijos, vykdyti programos ar plėsti savo veiklos.

Tačiau, panašu, kad pats M.Chodorkovskis dėl tokio Rusijos užmojo nė kiek nepergyvena. „Į mūsų valdžios struktūrų poelgius žiūriu su humoru. Jiems reikėtų spręsti rimtas problemas, kurios paliečia šalies gyventojus, o ne demonstruoti savo šalies įstatymo neišmanymą“, – situaciją komentavo M.Chodorkovskis ir pridėjo, jog jam nesuvokiama, kad „šalyje, kuri vadina save demokratine, gali būti ribojama nevyriausybinės organizacijos veikla“.

M.Chodorkovskiui antrino ir „Atviros Rusijos“ atstovė spaudai Olga Pispanen: „Dirbsime kaip ir anksčiau. Man labai sunku komentuoti nuolatinį valdžios nusišnekėjimą. Mane pribloškia politikų siautėjimas.“

Nors taip vadinamas „Patriotinis stop-sąrašas“ neturi juridinės galios, bet juo remdamasi Rusijos Generalinė prokuratūra gali paskelbti nevyriausybines organizacijas nepageidaujamomis ir tuomet jos negalės vykdyti savo veiklos.

Rusijos Taryba savo sąrašą sudarė dar praėjusių metų vasarą. Jame atsidūrė 12 nevyriausybinių organizacijų. Tarp kurių: „Soroso fondas“, „Freedom House“, fondas „Švietimas demokratijai“, „Nacionalinis demokratijos palaikymo fondas“ ir kiti. Sudarytas sąrašas buvo išsiųstas be kita ko ir Generalinei prokuratūrai, kad ši patikrintų, ar nevyriausybinės organizacijos neveikia prieš Rusiją. Kai kurių nevyriausybinių organizacijų veikla buvo sustabdyta.

Siekis įtraukti M.Chodorkovskio „Atvirą Rusiją“ į nepageidaujamų sąrašą – ne pirmas Rusijos valdžios veiksmas prieš šią nevyriausybinę organizaciją.

Dar praėjusių metų pabaigoje Rusijos tyrimų biuro pareigūnai surengė reidus organizacijos „Atvira Rusija“ darbuotojų namuose, praėjus mažiau negu dviem savaitėms po to, kai Maskva apkaltino buvusį oligarchą nužudymu.

Tuomet Rusijos tyrėjai apkaltino buvusį naftos magnatą organizavus vieno mero Sibire nužudymą 1998 metais. Tačiau M.Chodorkovskio šalininkai sakė, kad tokiu žingsniu Maskva nori nutildyti į užsienį pasitraukusį Kremliaus kritiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.