Nadiją Savčenko išmainys į „žaliuosius žmogeliukus“?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos vadovas Petro Porošenka pralaužė ledus. Lyderiai aptarė galimybę iškeisti du Ukrainoje nuteistus Rusijos kariškius į įkalintą pilotę Nadiją Savčenko.

J.Jerofejevas (kairėje) ir A.Aleksandrovas nuteisti 14 metų kalėjimo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Jerofejevas (kairėje) ir A.Aleksandrovas nuteisti 14 metų kalėjimo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2016, 7:33 AM, atnaujinta May 28, 2017, 8:25 AM

Maskvos ir Kijevo lyderiai kalbėjosi dėl ukrainietės karo lakūnės N.Savčenko ir dviejų Ukrainoje nuteistų Rusijos kariškių Aleksandro Aleksandrovo bei Jevgenijaus Jerofejevo likimo. Pokalbis telefonu tarp prezidentų įvyko vėlų pirmadienio vakarą.

Kijevo lyderis anksčiau siūlė iškeisti N.Savčenko į minėtus Rusijos piliečius, kurie pirmadienį buvo nuteisti kalėti po 14 metų dėl dalyvavimo kovos veiksmuose prorusiškų separatistų kontroliuojamame regione Ukrainos rytuose.

A.Aleksandrovas ir J.Jerofejevas buvo sučiupti separatistų kontroliuojamoje teritorijoje Luhansko srityje pernai gegužę. Kijevas tvirtina, kad vyrai buvo vieno elitinio Rusijos karinės žvalgybos dalinio nariai ir dalyvavo „su teroristine veikla susijusiuose kovos veiksmuose“.

Ukrainos valdžia tvirtino, kad „pagaliau sugavo du gyvus „žaliųjų žmogeliukų“ egzempliorius“. Taip buvo vadinami rusai kariškiai, kurie kovėsi Rytų Ukrainos separatistų pusėje be Rusijos karinių pajėgų skiriamųjų ženklų.

Vis dėlto Rusija ginasi ir tvirtina, kad tuo metu, kai buvo sučiupti, abu vyrai jau buvo pasitraukę iš aktyvios tarnybos ir išvykę į karo zoną kaip savanoriai.

Šiaip ar taip, daugelis apžvalgininkų abejoja, ar vyrai atliks bausmę Ukrainoje. Jiems skirtas nuosprendis laikomas žingsniu į galbūt netrukus įvyksiantį jų iškeitimą į N.Savčenko.

Tuo beveik neabejoja ir pačios pilotės bei nuteistų Rusijos kariškių advokatai. J.Jerofejevo ukrainietė advokatė Oksana Sokolovskaja teigė, kad „pasikeitimas kaliniais jau neišvengiamas“.

Pokalbio metu P.Porošenka su V.Putinu taip pat susitarė, kad netrukus Ukrainos generalinis konsulas aplankys kalėjime sėdinčią N.Savčenko.

N.Savčenko praėjusį mėnesį buvo nuteista Rusijos teismo kalėti 22 metus. Maskva kaltina pilotę dalyvavus incidente, per kurį žuvo du rusų žurnalistai.

Nuteistoji, kuri tėvynėje laikoma nacionaline didvyre, nuo balandžio 6 dienos atsisako maisto ir vandens, protestuodama prieš jai paskelbtą nuosprendį, o jos sveikatos būklė, kaip manoma, sparčiai blogėja.

„Jai pastatyta intraveninė lašelinė, kad būtų suskystintas kraujas ir sumažinti dehidratacijos simptomai. Bet jos kraujagyslės tokios silpnos, kad trūkinėja“, – pasakojo neseniai kalėjime sėdinčią seserį aplankiusi Vira Savčenko.

Todėl kalbėdamas su V.Putinu Ukrainos prezidentas P.Porošenka pareikalavo, kad ją nedelsdami apžiūrėtų ukrainiečiai arba vokiečiai gydytojai.

N.Savčenko motina Marija tikisi, kad kalinių mainai įvyks kaip galima greičiau.

„Ji buvo kankinama dvejus metus, bet aš tikiuosi, kad ji greitai grįš namo.

P.Porošenka sakė, kad dėl Nadijos dirba 24 valandas, tikiuosi, kad taip ir yra, – vylėsi N.Savčenko motina Marija. – Nadijos sesuo prašė jos nutraukti bado streiką, tačiau neįmanoma jos įkalbėti. Ji turi geležinį karės charakterį.“ („The New York Times“, „Kyiv Post“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės