Aštrialiežuvis ministras vėl prisišnekėjo apie musulmonus

Belgijos vidaus reikalų ministras Janas Jambonas eilinį kartą sulaukė kritikos dėl savo komentarų. Šį kartą jis buvo kritikuojamas dėl savo teiginio, kad „reikšminga dalis musulmonų bendruomenės šoko iš džiaugsmo“, kai išgirdo apie kruvinus teroro išpuolius Briuselyje, rašo BBC.

Belgijos vidaus reikalų ministras J.Jambonas sulaukė kritikos, šįkart dėl komentarų apie musulmonus besidžiaugusius dėl Briuselio teroristinių išpuolių.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Belgijos vidaus reikalų ministras J.Jambonas sulaukė kritikos, šįkart dėl komentarų apie musulmonus besidžiaugusius dėl Briuselio teroristinių išpuolių.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
J.Jambonas praeityje sulaukė daug kritikos dėl komentarų apie žydus, nacius ir Antrąjį pasaulinį karą.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
J.Jambonas praeityje sulaukė daug kritikos dėl komentarų apie žydus, nacius ir Antrąjį pasaulinį karą.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
J.Jambonas tvirtino neturintis policijos ataskaitų, kurios galėtų įrodyti jo komentarų tikslumą.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
J.Jambonas tvirtino neturintis policijos ataskaitų, kurios galėtų įrodyti jo komentarų tikslumą.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-04-23 13:12, atnaujinta 2017-05-27 22:45

Belgijos parlamento nariai pastoviai prašė įrodymų, kurie patvirtintų ministro J.Jambono žodžius apie musulmonų bendruomenę. Viena musulmonų grupė taip pat dėl J.Jambono žodžių pareiškė oficialų skundą.

Kovo 22 dieną teroristiniai išpuoliai Briuselio Zaventemo oro uoste ir Malbeko metro stotyje nusinešė 32 žmonių gyvybę ir sužeidė šimtus. Taip pat išėjo nauja ataskaita, kurioje pranešama, kad vienas iš sprogdintojų tame oro uoste dirbo penkerius metus.

Parlamente didžiausios „Naujosios flamandų sąjungos“ partijos narys J.Jambonas buvo visų kritikuojamas dėl to, kad vienam laikraščiui pasakojo, kad reikšminga dalis musulmonų bendruomenės iš džiaugsmo šoko po Briuselio atakų.

Ministras J.Jambonas neseniai sulaukė kritikos ir dėl to, kad Briuselyje besislapstančius teroristus palygino su žydais Antrojo pasaulinio pasaulinio karo metu. Praeityje jis taip pat buvo kritikuojamas dėl dalyvavimo šventiniame susitikime, kuriame buvo minimas 50 metų jubiliejus, kai flamandų savanoriai padėjo naciams kovoti Rytų fronte Antrojo pasaulinio karo metu.

J.Jambonas taip pat sukėlė šalies piliečių pasipiktinimą vos užėmęs vidaus reikalų ministro postą 2014 metais, kai viename laikraščio interviu jis iš dalies pateisino okupacijos metu su naciais kolaboravusius Belgijos piliečius.

„Neturiu policijos ataskaitų“

Viena vidaus reikalų ministro politinė oponentė Katja Gabriels perspėjo J.Jamboną, kad vyriausybės narys negalėjo sakyti tokio pobūdžio apibendrinimų kaip šis sakė apie musulmonus ir pareiškė, kad dėl jo posto jam nebuvo galima įžeidinėti ištisų mažumų bendruomenių. Kiti reikalavo, kad ministras atskleistų įrodymus, kad musulmonai tariamai džiūgavo po teroristinių išpuolių.

„Jau ištisas dienas žmonės susitelkė ties tuo, ką tiksliai reiškė žodžiai „reikšminga dalis musulmonų“ ir klausinėjo, kiek buvo tokių įvykių, kiek policijos ataskaitų ir taip toliau, – parlamento nariams teigė ministras J.Jambonas. – Aš jums pasakysiu tiesiai šviesiai: neturiu policijos ataskaitų. Jų yra, bet nedaug“.

„Mes visi žinome, kad šie dalykai įvyko, – tęsė ministras. – Ar turime laukti oficialios policijos ataskaitos, kad patvirtintume šių faktų egzistavimą?“

Teroristas dirbo oro uoste

J.Jambonas tuo pačiu kolegoms priminė, kad keturios dienos iki Briuselio atakų, kai policija suėmė Paryžiaus teroristinių išpuolių įtariamąjį Salahą Abdeslamą, į pareigūnus buvo mėtomi akmenys ir buteliai.

Vienas policijos pareigūnas pasakojo televizijai, kad asmeniškai matė tris epizodus, kai po Briuselio išpuolių jauni žmonės juokėsi ir rodė pergalės ženklą su savo pirštais. Tačiau pareigūnas teigė, kad nematė, jog kas nors iš jų iš džiaugsmo šoktų.

Flamandų transliuotojo VTM šaltinius cituojanti ataskaita skelbė, kad sprogdintojas mirtininkas Najimas Laachraoui dirbo penkerius metus įmonėje, kuri savo veiklą iki vėlyvų 2012 metų atliko Zaventemo oro uoste. Tais metais N.Laachraoui išvyko į Siriją, kad prisijungtų prie vadinamosios „Islamo valstybės“.

24-metis N.Laachraoui susisprogdino kartu su Ibrahimu El Bakraoui oro uoste vos valanda iki kol pastarojo brolis jaunėlis Khalidas įvykdė mirtiną išpuolį Malbeko metro stotyje, kuri yra Briuselio centre.

Federaliniai prokurorai tvirtino negalintys apie tai komentuoti, nes pasak jų jie „neturėjo šios informacijos“.

Paaiškėjo, kad N.Laachraoui buvo sprogmenų ir ginklų ekspertas tiek Paryžiaus, tiek Briuselio atakose. Jis taip pat būtų turėjęs leidimą praeiti pro saugumo patikrą ir būtų žinojęs apie saugumo sumetimus oro uoste.

Slaptas pamaldų kambarys

Ataskaitoje taip pat buvo rašoma apie slaptą pamaldų kambarį oro uoste, kuriuo naudojosi radikalizuoti darbuotojai. Pasak ataskaitos šis kambarys buvo uždarytas policijos likus nedaug laiko iki teroristinių išpuolių.

Suimtasis Paryžiaus išpuolių įtariamasis S.Abdeslamas ketvirtadienį buvo apkaltintas kėsinimusi nužudyti keturis policijos pareigūnus, kurie buvo sužeisti Briuselyje likus savaitei iki kovo atakų.

Buvo turima omenyje kovo 15 dienos policijas reidą, kai Alžyro ekstremistas Mohamedas Belkaidas buvo nukautas susišaudyme su pareigūnais. Tuo metu, kol į pareigūnus šaudė M.Belkaidas, iš vietos sugebėjo pabėgti S.Abdeslamas ir dar vienas įtariamasis Amine Choukri. Pabėgėliai buvo suimti po trijų dienų.

Manoma, kad artimiausiu metu Prancūzijai turėtų būti išduotas S.Abdeslamas. Tikima, kad Belgijos kaltinimai teroristui neturėtų paveikti išdavimo proceso, nes S.Abdeslamui nebuvo išduotas arešto orderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.