Bangladeše dėl profesoriaus užkapojimo sulaikytas islamistas

[[ge:lrytas:lrytas:1442181]]

Bangladešo vietos islamistai kaltinami nuo 2013 metų nužudę virtinę sekuliarių tinklaraštininkų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Bangladešo vietos islamistai kaltinami nuo 2013 metų nužudę virtinę sekuliarių tinklaraštininkų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2016, 2:15 PM, atnaujinta May 27, 2017, 7:41 PM

Nežinomi užpuolikai šeštadienį mirtinai užkapojo vieną universiteto profesorių, pranešė policija ir nurodė, kad šis išpuolis panašus į ankstesnes mirtinas islamistų kovotojų atakas prieš sekuliarių arba ateistinių pažiūrų aktyvistus.

Pasak policijos, 58 metų anglų kalbos profesoriui Rezauliui Karimui Siddique mačete buvo smogta iš už nugaros, kai jis ėjo į autobusų stotelę iš namų šiaurės vakariniame Radžšahio mieste.

Dėl šio nusikaltimo ankstų sekmadienio rytą buvo sulaikytas Radžšahio valstybinio universiteto, kuriame dėstė profesorius, studentas. Kitų užpuolikų vis dar ieškoma, sakė Radžšahio policijos komisaro pavaduotojas Nahidulas Islamas.

Bangladešo vietos islamistai kaltinami nuo 2013 metų nužudę virtinę sekuliarių tinklaraštininkų. Pastarasis toks išpuolis buvo sostinėje Dakoje šio mėnesio pradžioje.

Pasak policijos, per kiekvieną tokių atakų neatpažinti užpuolikai užkapodavo savo aukas mačetėmis arba mėsos kapoklėmis.

Aštuoni uždraustos islamistų grupuotės „Ansarullah Bangla Team“ nariai, tarp jų vienas įtakingas dvasininkas, laikomas to judėjimo įkūrėju, praėjusių metų pabaigoje buvo nuteisti už ateisto tinklaraštininko Ahmedo Rajibo Haidero nužudymą 2013-ųjų vasarį.

Pastaroji nužudymų banga sukėlė pasipiktinimą šalyje ir užsienyje; tarptautinės žmogaus teisių organizacijos reikalauja, kad sekuliari vyriausybė apgintų žodžio laisvę Bangladeše, kuriame gyventojų daugumą sudaro musulmonai.

Bangladeše ir Indostano pusiasalyje veikiantis džihadistų judėjimo „al Qaeda“ padalinys „Ansar al Islam“ šį mėnesį prisiėmė atsakomybę dėl 26 metų teisės studento Nazimuddino Samado nužudymo Dakoje, nurodė islamistų tinklalapius stebinti JAV organizacija SITE.

Bangladešo pareigūnai ne kartą neigė, kad šalyje aktyviai veikia tarptautiniai islamistų tinklai, tokia kaip „al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“, neseniai prisiėmusi atsakomybę už mažumų narių ir užsieniečių žudymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.