Kaip smulkūs nusikaltimai S. Abdeslamą atvedė į terorizmą?

Salah Abdeslamas padėjo suorganizuoti teroro išpuolius Paryžiuje, o dėl šio islamisto suėmimo jo bendrininkai pražudė kelias dešimtis žmonių Briuselyje. Kaip smulkus nusikaltėlis tapo vienu aršiausių teroristų?

A.Abaaoudas, S.Abdeslamas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
A.Abaaoudas, S.Abdeslamas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šiame niekuo neišsiskiriančiame Briuselio Molenbeko rajono name gyveno S.Abdeslamo šeima. Čia užaugęs vaikinas kartu su vaikystės draugu A.Abaaoudu planavo kruvinas Paryžiaus atakas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šiame niekuo neišsiskiriančiame Briuselio Molenbeko rajono name gyveno S.Abdeslamo šeima. Čia užaugęs vaikinas kartu su vaikystės draugu A.Abaaoudu planavo kruvinas Paryžiaus atakas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Apr 25, 2016, 8:21 PM, atnaujinta May 27, 2017, 4:07 PM

Kai kovo 18-ąją S.Abdeslamas buvo sučiuptas Belgijos policijos, šio 26-erių vyro veidas buvo sukritęs, kūnas – sulysęs.

Ieškomiausias Europoje nusikaltėlis net 127 dienas glaudėsi Molenbeko, liūdnai pagarsėjusio Briuselio rajono, socialinio būsto rūsyje, o per dramatišką policijos reidą buvo pašautas į koją ir sulaikytas.

Suėmimai, kalėjimas, apklausos ir melas – šie dalykai lydėjo jauną vyrą dar iki kraupiųjų Paryžiaus atakų.

Jo gyvenime buvo smulkių kriminalinių nusikaltimų dėmės, tačiau net jo artimieji teigė netikėję, kad S.Abdeslamas gali planuoti šaltakraujiškas žudynes.

Vis dėlto šio vaikino istorija gerai atspindi, su kuo susiduria jauni ir perspektyvūs, tačiau į Vakarų visuomenę integruotis nesugebėję musulmonai.

Apžavėti grupuotės „Islamo valstybė“ pažadų jie įsisuka į košmarišką smurto ratą, iš kurio išeiti itin sunku.

Meluoja išsijuosęs

S.Abdeslamas, iškart po sulaikymo duodamas parodymus apie Paryžiaus teroristinių išpuolių organizatorių Abdelhamidą Abaaoudą, nė nemirktelėdamas kalbėjo netiesą: „Per visą savo gyvenimą esu jį tik kartą matęs.“

Iš tikrųjų A.Abaaoudas buvo geriausias S.Abdeslamo vaikystės laikų draugas.

S.Abdeslamas pripažino tik tai, ką tyrėjai, šiaip ar taip, žinojo: būtent jis užsakė žudikams Paryžiuje viešbučio kambarį, tris jų vežė į nusikaltimo vietą, o pats turėjo susisprogdinti, bet paskutinę akimirką persigalvojo.

Tyrėjai sulaikytam S.Abdeslamui per apklausą rodė ir ieškomų brolių El Bakraoui nuotraukas – įtariamųjų dėl teroristinių išpuolių Briuselyje portretus.

„Jų nepažįstu“, – pavargusiu balsu sakė S.Abdeslamas ir vėl sumelavo.

Praėjus maždaug 70 valandų nuo S.Abdeslamo apklausos kovo 22-osios rytą Ibrahimas ir Khalidas El Bakraoui su bendrininkais Briuselyje surengė išpuolius, per kuriuos 32 žmonės žuvo ir dar 300 buvo sužeista.

Surengti staigias žudynes Briuselyje buvo nuspręsta po dramatiško S.Abdeslamo suėmimo.

Jo bendrininkai baiminosi, kad netrukus gali būti atskleistas visas jų tinklas.

Įtraukė teroro tinklas

Briuselio Molenbeko kvartale gyvenusio S.Abdeslamo istorija yra šiomis dienomis vykstančio jaunų musulmonų radikalizavimo pavyzdys.

Į Vakarų visuomenę nesugebėję integruotis jauni musulmonai, protestuodami prieš valstybę ir savo tėvų kartą, vis dažniau susivilioja globaliu džihadu.

Organizacija „Islamo valstybė“ jaunuolių poreikį būti pripažintiems, patirti nuotykių ir smurtauti paverčia žudymo troškimu.

Į šį didžiausią islamistų tinklą, su kokiu iki šiol nebuvo susidūrę Europos tyrėjai ir slaptosios tarnybos, įsitraukė ir S.Abdeslamas.

Vaikinas, turintis alžyrietiškų ir marokietiškų šaknų, augo Molenbeko rajone ir turi Belgijos pasą. Šis rajonas, esantis 15 minučių pėsčiomis nuo Briuselio centro, yra musulmonų anklavas Europos viduryje. Jame po 127 dienų slapstymosi ir buvo suimtas S.Abdeslamas.

Brolis negali patikėti

Gražiu grindiniu išklotoje Molenbeko aikštėje (Place Communale), 30-uoju numeriu pažymėtame name tiesiai priešais senąją rotušę, gyvena Abdeslamų šeima.

Lapkritį čia nuolat stovėjo televizijos transliuotojo autobusiukas, kad parodytų mažiausią krustelėjimą bute.

S.Abdeslamo tėvas dirbo tramvajaus vairuotoju. O motina Yamina, kaip teigiama, kiekvieną savaitę lankėsi pas kirpėją. Gražią, šiuolaikišką arabę jos kaimynės praminė „mažąja paryžiete“.

Abdeslamų šeima turi 5 vaikus. Jauniausia – mergaitė, daugiau detalių nežinoma, kaip ir apie vyriausiąjį – 32-ejų sūnų, kuris jau seniai paliko namus.

Už S.Abdeslamą vyresnis brolis Ibrahimas buvo šiurkštus, linkęs į smurtą – žodžiais ir darbais. Kai 2012-aisiais šeimai kilo problemų dėl socialinio būsto, jis užpuolė socialinius darbuotojus, o tada sprukdamas nušovė policininką.

Už jį jaunesnis S.Abdeslamas buvo laikomas nuolaidesniu, bet vikriu, apsukriu, visuomet turinčiu kokios nors veiklos.

Trečiasis brolis Mohamedas vis dar gyvena su tėvais, dirba Briuselio rotušėje, vienu metu darbavosi net miesto mero biure, tačiau ir jis buvo teistas dėl vagystės.

Po teroristinių išpuolių Paryžiuje jis per televiziją tvirtino, jog nepastebėjo savo abiejų brolių pavojingo gyvenimo posūkio.

Buvo populiarus vaikinas

Kad I. ir S.Abdeslamai buvo kriminaliniai nusikaltėliai, žinojo visi gyvenantys kaimynystėje. Mažieji sukčiai – taip brolius vadino žmonės. Bet vagystės, įsilaužimai, prekyba narkotikais Molenbeke nėra kas nors išskirtinio.

Ibrahimas ir Salah nesilankė mečetėse, bet užsukdavo į klubus ir barus.

„Jaunystėje Salah nebuvo galima pavadinti šunsnukiu. Jis buvo lyderis, populiarus vaikinas, turėjo charizmą“, – sakė buvęs jo klasės draugas.

Buvę mokyklos draugai prisimena, kaip S.Abdeslamas apgynė nuo patyčių kenčiantį vaikiną ir guodė dėl tėvo mirties sielvartaujantį mokinį.

Klasės bičiulio teigimu, Salah niekuomet nesigėdijo savo ašarų. Bet labai daug dėmesio skyrė išvaizdai: dizainerių drabužiams, stilingai sušukuotiems plaukams.

S.Abdeslamas patiko merginoms, tad greitai susirado ir draugę. Nepaisant to, su draugais lankydavosi viešnamiuose.

Vaikinas piniginėje nuolat turėjo daug šlamančiųjų, nors tramvajų techninės priežiūros specialisto darbą prarado, nes pernelyg dažnai neateidavo.

Užverbavo geras draugas

2011-aisiais vaikinas buvo suimtas, nes įsibrovė į garažą kartu su savo draugu A.Abaaoudu – žmogumi, kurį tyrėjai vėliau įvardijo kaip vieną teroristinių išpuolių Paryžiuje organizatorių.

„Kai S.Abdeslamas buvo paleistas iš kalėjimo, iš švelnaus vaikino mažai kas buvo likę.

Jis tapo šiurkštus, negailestingas, agresyvus, egoistiškas ir grėsmingas tarsi ugnikalnis“, – pasakojo vienas su Abdeslamų šeima bendravęs socialinis darbuotojas.

Kai S.Abdeslamas išėjo iš kalėjimo, džihadu jau buvo pradėjęs žavėtis jo jaunystės draugas A.Abaaoudas. Pastarasis 2013-aisiais nukeliavo į Siriją.

Vaikino santykiai su Salah ir Ibrahimu Abdeslamais nuo vaikystės buvo labai glaudūs. Grįžęs iš Sirijos A.Abaaoudas su broliais susitiko „Les Beguines“ kavinėje.

O jau 2014 metų vasarą slaptosios tarnybos informatorius pranešė, kad Ibrahimas ir Salah tapo kraštutiniais radikalais.

Nesugebėjo nustatyti grėsmės

Pernai vasario 28-ąją Briuselio policija apklausė S.Abdeslamą. Jo radikalumus buvo akivaizdus, bet pareigūnai neaptiko jokių jo teroristinės veiklos pėdsakų.

Nors ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, S.Abdeslamas buvo įrašytas į grėsmę keliančių asmenų sąrašą – kaip vienas iš 80 įtariamų džihadistų iš Molenbeko.

2015-aisiais S.Abdeslamas per daugelį mėnesių nevaržomas apvažinėjo pusę Europos. Jis apsilankė Graikijoje, Vengrijoje ir Vokietijoje.

Kai Austrijos pasienio pareigūnai tikrino S.Abdeslamo dokumentus, jis sėdėjo automobilyje su žmonėmis, kurie vėliau organizavo atakas Paryžiuje ir Briuselyje.

Lapkričio 10-ąją, likus trims dienoms iki kruvinų žudynių Paryžiuje, S.Abdeslamas viename restoranų susitiko su savo sužadėtine.

Ji vėliau apie tai anonimiškai papasakojo vienam belgų žurnalui: „Mes abu verkėme. Jis pasakė: „Kadangi dabar negalime susituokti, vėliau susitiksime rojuje.“

2015 metų lapkričio 13-ąją broliai Abdeslamai jau buvo Paryžiuje drauge su kitais bendrininkais iš Molenbeko. Voltero bulvare I.Abdeslamas vaikštinėjo priešais kavinės „Le Comptoire Voltaire“ terasą.

Kavinės lankytojai stebėjosi arabu, vilkėjusiu sportinę striukę ir storą paltą su kailine apykakle.

I.Abdeslamas, kaip vėliau konstatavo policija, šypsodamasis priartėjo prie kavinės svečių. Atsiprašė už savo keistą aprangą ir susisprogdino.

Jo brolis S.Abdeslamas tuo metu buvo prie Paryžiaus priemiestyje įsikūrusio nacionalinio stadiono, kur vyko tarptautinės Vokietijos ir Prancūzijos futbolo rungtynės. Čia susisprogdino trys jo bičiuliai.

Maldavo parvežti namo

Savąjį savižudžio diržą išmetęs į šiukšliadėžę S.Abdeslamas nubėgo link metro. Nusipirko mobilųjį telefoną ir paskambino numeriu, kurį žinojo atmintinai.

Jis maldavo savo seno vaikystės draugo iš Molenbeko išvežti jį iš Paryžiaus. Tačiau jo laukė naktinė pamaina benamių prieglaudoje ir jis negalėjo pagelbėti.

Tada vyras verkdamas paskambino bičiuliams Mohammedui Amri ir Hamzai Attou.

Kitą rytą, 5 val., jie atvyko pasiimti S.Abdeslamo. Atliekant patikrą prie Belgijos sienos vienas prancūzų policininkų pajuto automobilyje tvyrantį hašišo kvapą, bet tuo metu buvo kur kas svarbesnių dalykų, todėl vaikinus jie praleido.

S.Abdeslamo pavardė policininko paieškos sistemoje atsirado tik praėjus 15 minučių po to, kai automobilis pervažiavo sieną.

Saugojo teroro tinklas

Vaikinas netrukus grįžo į Briuselį, kur galėjo pasislėpti padedamas senų bičiulių, giminaičių, palankių jam asmenų.

Svarbiausiu S.Abdeslamo gynėju tapo grupuotės „Islamo valstybė“ veteranas Mohamedas Belkaidas. Šį alžyrietį tyrėjai laiko teroristinių išpuolių Paryžiuje koordinatoriumi ir finansiniu rėmėju.

M.Belkaidas slėpė S.Abdeslamą savo bute Briuselio Foresto rajone. Kovo 15-ąją į policijos pareigūnus, norėjusius patikrinti būstą, M.Belkaidas paleido ugnį. Keturi pareigūnai buvo sužeisti, paskui mirė ir M.Belkaidas.

S.Abdeslamas, kaip teigiama, paspruko stogais.

Paskutiniu jo prieglobsčiu tapo vieno jo giminaičių socialinio būsto rūsys. Bet S.Abdeslamas padarė klaidą paskambinęs senu mobiliuoju telefonu – taip jis pasikvietė teisėsaugą ir buvo suimtas.

Nuo to laiko jis sėdi griežtai saugomame Briugės miesto kalėjime. Savo pradinės melo taktikos S.Abdeslamas atsisakė. Jis pasitelkė naują strategiją – tylėjimą. („Der Stern“, LR)

Kalėjime apetitu nesiskundžia

Ieškomiausiu Europos žmogumi laikytas įtariamasis teroristas S.Abdeslamas po sulaikymo buvo laikomas Briugės kalėjime. Vėliau, kai į šią įkalinimo įstaigą pateko kitas įtariamas teroristas Mohamedas Abrini, S.Abdeslamas buvo perkeltas į Bevereno kalėjimą prie Antverpeno.

S.Abdeslamas laukia, kada bus išduotas Prancūzijai, tačiau oficialaus termino dar nežinoma. Belgijos teisininkai pabrėžė, kad apie šį perkėlimą dėl saugumo sumetimų bus pranešta tik jam jau įvykus.

Kalėjimo šaltinių teigimu, terorizmu įtariamas vyras yra laikomas pavyzdiniu kaliniu. Be to, prižiūrėtojai išdavė ir tai, kad S.Abdeslamas nesiskundžia apetitu.

Vyras yra uoliai prižiūrimas kalėjimo pareigūnų, nes baiminamasi, kad jis gali mėginti atimti sau gyvybę. Kalėjimo prižiūrėtojai sulaikytąjį lanko kelis kartus per valandą. Kalėjimo valdžia taip pat svarsto galimybę kameroje įrengti stebėjimo sistemą, kad galėtų nuolat matyti, ką veikia S.Abdeslamas.

S.Abdeslamas neseniai sulaukė kaltinimų ir dėl kruvino susišaudymo su policija Briuselyje, kuris įvyko savaitę prieš mirtininkų sprogdinimus Belgijos sostinėje. Per šį reidą žuvo vienas įtariamasis, o keturi policininkai buvo sužeisti. Po trijų dienų per kitą policijos operaciją Briuselyje buvo suimtas ir S.Abdeslamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.