Trys Lenkijos eksprezidentai įspėja apie šaliai gresiantį pavojų

Trys Lenkijos eksprezidentai – Lechas Walęsa, Aleksandras Kwasniewskis bei Bronislawas Komorowskis bendrame kreipimęsi paragino tautiečius apginti demokratiją ir nesitaikstyti su valdančiųjų savivale.

Trys Lenkijos eksprezidentai – Lechas Walęsa (kairėje), Aleksandras Kwasniewskis (viduryje) bei Bronislawas Komorowskis (dešinėje) bendrame kreipimęsi paragino tautiečius apginti demokratiją ir nesitaikstyti su valdančiųjų savivale.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Trys Lenkijos eksprezidentai – Lechas Walęsa (kairėje), Aleksandras Kwasniewskis (viduryje) bei Bronislawas Komorowskis (dešinėje) bendrame kreipimęsi paragino tautiečius apginti demokratiją ir nesitaikstyti su valdančiųjų savivale.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas Specialiai LR, Varšuva

2016-04-25 15:23, atnaujinta 2017-05-27 16:56

Viešą laišką pasirašė ir trys buvę užsienio reikalų ministrai bei keturi garsūs sovietmečio opozicionieriai. Kreipimosi autoriai teigia, jog valdant Teisės ir teisingumo partijai (TTP), Lenkija iš patikimo ir vertinamo ES bei NATO partnerio tampa valstybe, „keliančia išskirtinį rūpestį“.

Lenkija esą krypsta autoritarizmo ir tarptautinio izoliavimosi linkme, o šalies saugumo ir ekonominio vystymosi fundamentai svyruoja. Valdžios sukeltas konfliktas dėl Konstitucinio tribunolo teisėtumo kelia realią grėsmę, kad ES apribos Lenkijos įgaliojimus.

Valdančiųjų veikla kenkia ES vienybei ir tarnauja imperialistiniams Rusijos siekiams. Todėl laiško autoriai nurodė penkis esminius dalykus, ko šioje situacijoje turėtų laikytis demokratiją norintys apginti tautiečiai.

Visų pirma, tautiečiai turėtų nedalyvauti konstitucijos naikinimo veiksmuose. Be to, turėtų paremti Konstitucinio tribunolo teisėjus, nepabūgusius TTP spaudimo ir drąsiai vykdančius savo pareigą.

Lenkai turėtų palaikyti opozicijos pastangas veikti vieningai ginant teisinę valstybę bei piliečių laisves. Tuo pačiu yra dėkojama ES bei NATO už susirūpinimą demokratijos situacija Lenkijoje, ir raginama visus būti ištvermingais ginant šias vertybes.

Spėjama, kad tokį pareiškimą trys eksprezidentai parašė siekdami paremti opozicijos pastangas gegužės 7 dieną į respublikinę protesto demonstraciją sukviesti milijoną tautiečių ir tuo pademonstruoti visam pasauliui, kad Lenkijoje iškilo pavojus demokratijai. Mat opozicija baiminasi, kad TTP, visiškai uzurpavusi saugumo, teisines, policijos struktūras bei valstybinę žiniasklaidą, gali uždrausti rengti demonstracijas.

TTP politikai eksprezidentų kreipimąsį vadina pamato neturinčiomis insinuacijomis, kuriomis norima apšmeižti gimtinę užsienyje. Vicepremjeras, Kultūros ministras Piotras Glinskis kaltinimus dėl demokratijos žlugdymo pavadino absurdišku prasimanymu. Panašiai išsireiškė ir TTP tarybos narys, seimūnas Jacekas Sasinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.