Buvęs JAV Atstovų Rūmų pirmininkas nuteistas 15 mėnesių kalėti

3,5 mln. dolerių už tylą

D.Hastertas, sutikęs vienai aukai slapta išmokėti iš viso 3,5 mln. dolerių, galiausiai galėjo „asmeniui A“ nuo 2010-ųjų iki 2014-ųjų reguliariomis išmokomis išmokėti iš viso 1,7 mln. dolerių – maždaug pusę sutartos sumos.<br>AP nuotr.
D.Hastertas, sutikęs vienai aukai slapta išmokėti iš viso 3,5 mln. dolerių, galiausiai galėjo „asmeniui A“ nuo 2010-ųjų iki 2014-ųjų reguliariomis išmokomis išmokėti iš viso 1,7 mln. dolerių – maždaug pusę sutartos sumos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

2016-04-28 08:38, atnaujinta 2017-05-27 09:14

Prieš pat nuosprendžio paskelbimą 74 metų respublikonų lobistas pirmą kartą prisipažino, kad nuo 7-ojo dešimtmečio iki 9-ojo dešimtmečio pradžios, dar iki savo karjeros Kongrese pradžios, jis seksualiai išnaudojo berniukus, kai dirbo mokytoju ir imtynių treneriu Jorkvilio mokykloje Ilinojuje.

JAV apygardos teisėjas Thomas M.Durkinas, kaip pranešama, D.Hastertui pareiškė: „Niekas labiau nepribloškia kaip tai, kad viename sakinyje figūruoja žodžiai serijinis vaikų seksualinis išnaudotojas ir Atstovų Rūmų pirmininkas.“

Prokurorai per teismą pateikė detalių dėl mažiausiai penkių berniukų, kurie buvo mažiausiai 14 metų, tvirkinimo. Dėl įtariamo išnaudojimo jau seniai yra suėjęs senaties terminas, todėl D.Hastertas buvo kaltinamas tik finansinių įstatymų pažeidimais.

„Tai, ką padariau, buvo bloga, ir aš dėlto apgailestauju“, – per ilgai užtrukusią kvotą pripažino D.Hastertas, kuris į teismo posėdį Čikagoje buvo atvežtas su neįgaliųjų vežimėliu.

„Jie pasikliovė manimi, o aš jais pasinaudojau“, – sakė vyras, kažkada laikytas antru žmogumi eilėje į prezidento postą, kurio žodžius citavo dienraštis „Chicago Tribune“.

Teisėjas Th.M.Durkinas taip pat nurodė D.Hastertui sumokėti 250 tūkst. dolerių baudą į aukų fondą ir skyrė jam dvejus metus prižiūrimo paleidimo su sąlyga, kad jis dalyvaus seksualinių pažeidėjų gydymo programoje.

D.Hasterto, kuris pernai patyrė insultą, advokatai akcentavo prastą jo sveikatą ir prašė lygtinio nuteisimo.

D.Hastertas „prisiima visą atsakomybę už šią tragišką situaciją ir nuoširdžiai atsiprašo visų tų, kuriuos paveikė jo veiksmai“, sakoma advokatų pareiškime.

3,5 mln. dolerių už tylą

Pernai D.Hastertas padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl neteisėto pinigų paėmimų iš banko struktūrizavimo siekiant nuslėpti, kur jis siunčia pinigus pagal 3,5 mln. dolerių (3,09 mln. eurų) susitarimą dėl išnaudojimo, vykdyto prieš tris dešimtmečius.

Federaliniai prokurorai sako, kad D.Hastertas, sutikęs vienai aukai slapta išmokėti iš viso 3,5 mln. dolerių, galiausiai galėjo „asmeniui A“ nuo 2010-ųjų iki 2014-ųjų reguliariomis išmokomis išmokėti iš viso 1,7 mln. dolerių – maždaug pusę sutartos sumos. Tos išmokos liovėsi tik tada, kai vyriausybė pradėjo tyrimą jo atžvilgiu.

„Asmuo A“, kuris taip vadinamas pernai pateiktame federaliniame kaltinamajame akte D.Hastertui, pirmadienį iškėlė ieškinį dėl 1,8 mln. pagal susitarimą dar negautų dolerių.

Tame ieškinyje teigiama, kad D.Hastertas „išniekino ypatingą (aukos) pasitikėjimą“ juo „seksualiai tvirkindamas ir išnaudodamas ieškovą motelio kambaryje“ per imtynių komandos išvyką.

„Pritrenkianti veidmainystė“

D.Hasterto vykdytas išnaudojimas susidėdavo iš „tyčinio nepilnamečių kirkšnių srities ir genitalijų lietimo ar oralinio sekso su nepilnamečiu“, sakė prokurorai, smerkdami D.Hasterto „pritrenkiančią veidmainystę“.

Kaltintojai sakė, kad D.Hastertas „asmeniui A“ pradėjo mokėti po to, kai privertė tą moksleivį sportininką per imtynių stovyklą likti jo motelio kambaryje ir masažavo kirkšnių sritį.

„Atsakovas pasinaudojo savo, ... kaip mokytojo ir trenerio, padėtimi, kad liestų vaiko genitalijas, o tada nusirengtų ir paprašytų to vaiko nugaros masažo motelio kambaryje“, – rašė kaltintojai.

„Nėra jokio dviprasmiškumo; atsakovas seksualiai išnaudojo asmenį A“, – tvirtino kaltintojai.

Pareigūnai sakė, kad D.Hastertas persirengimo kambaryje masažavo du kitus berniukus, 14 ir 17 metų, o paskui, kaip atrodo, per atskirus incidentus turėjo su jais kažkokių lytinių santykių.

D.Hastertas Atstovų Rūmų pirmininkas buvo nuo 1999-ųjų iki 2007-ųjų. Tuo metu jis buvo laikomas santūriu, maloniu politiku, padėjusiu JAV Kongresui pereinamuoju laikotarpiu po jo pirmtako Newto Gingricho pikto pirmininkavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.