JAV nori „virtualiai izoliuoti“ „Islamo valstybę“

Kibernetinėmis atakomis JAV ginkluotosios pajėgos sieks atkirsti „Islamo valstybę“ (IS) nuo

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris.<br>AP nuotr.
JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2016, 11:02 AM, atnaujinta May 27, 2017, 5:28 AM

Už atakas internete atsakingas paslapties gaubiamas dalinys „U.S. Army Cyber Command“ (JAV sausumos pajėgų kibernetikos štabas), kuris buvo įsteigtas prieš šešerius metus. Atakos prieš IS yra „pirmoji didesnė kovinė dalinio operacija“, Senato Ginkluotųjų pajėgų komitete sakė gynybos sekretorius Ashtonas Carteris.

Anot jo, kibernetinių atakų tikslas, be kita ko, yra nutraukti vidinius grupuotės komunikacijos srautus bei apsunkinti kovotojų verbavimą bei pinigų plovimą. Atakos internetu JAV vadovaujamoje karinėje operacijoje prieš IS vaidina svarbų vaidmenį, pabrėžė Pentagono vadovas.

JAV vadovaujamas karinis aljansas kovoja su IV džihadistais Sirijoje ir Irake nuo 2014 metų. Nepaisant teritorinių pralaimėjimų pastaruoju metu, ekstremistai ir toliau kontroliuoja didelius regionus abiejose šalyse.

Tuo tarpu pranešta, kad „Islamo valstybės“ (IV) smogikai pradėjo prekiauti žuvimis ir automobiliais. Tai ketvirtadienį pranešė „Reuters“, remdamasi Irako teismų sistemos pareigūnais.

„Teroristų finansavimo schema palyginti su kalifato paskelbimo laikais prieš beveik dvejus metus pasikeitė. Kai armija perėmė kelių naftos telkinių kontrolę, jie sugalvojo naujų būdų, kaip uždirbti pinigų ir mokėti savo kovotojams“, – sakė teisėjas Jabbaras Abidas al-Huchaimi.

Jo duomenimis, žvejyba šimtuose Irako ežerų ir automobilių, pirktų iki IV teritorijų užėmimo, pardavimas duoda teroristinei organizacijai milijonus dolerių kas mėnesį.

Be to, teroristai renka mokestį už derlingas žemes ir naminius paukščius.

Balandžio 26 d. pasirodė pranešimų apie islamistų finansinius sunkumus. JAV generolas Peteris Gerstenas pareiškė, kad smogikų vadeivos nebeturi iš ko mokėti samdiniams.

Amerikos specialiųjų tarnybų duomenimis, IV turi 20-25 tūkstančius smogikų.

IV 2014 metų vasarą užėmė dalį Irako ir Sirijos teritorijų ir paskelbė ten kalifatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.