Rusija apie skrydžius virš Baltijos: „JAV turi dvi išeitis“

Rusija teigia penktadienį teisėtai

Rusija teigia penktadienį teisėtai sureagavusi į JAV karinių oro pajėgų žvalgybinio lėktuvo skrydį virš Baltijos jūros<br>Ria Novosti asociatyvi nuotr.
Rusija teigia penktadienį teisėtai sureagavusi į JAV karinių oro pajėgų žvalgybinio lėktuvo skrydį virš Baltijos jūros<br>Ria Novosti asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2016, 9:29 AM, atnaujinta May 27, 2017, 1:18 AM

Tuo metu JAV gynybos departamentas pareiškė, kad Rusijos naikintuvas veikė „nesaugiai ir neprofesionaliai“ bei atliko pavojingą manevrą – suktuką – aplink JAV lėktuvą.

Anot Rusijos, JAV lėktuvas skrido su išjungtu atsakikliu, padedančiu jį identifikuoti.

Tai jau antrasis incidentas virš Baltijos jūros per mėnesį, kai JAV apkaltino Rusijos karo lėktuvus skraidžius agresyviai.

Savo pranešime spaudai Rusijos gynybos ministerija teigė, kad JAV turi dvi išeitis – arba neskraidyti prie Rusijos sienų, arba skraidyti su įjungtais atsakikliais.

Rusija teigė neva JAV lėktuvai nuolat skraido prie jos sienų išjungę atsakiklius. Tačiau Rusija pati susilaukė tokių kaltinimų, mat per pastaruosius 18 mėnesių daro tą patį virš Baltijos jūros ir prie Jungtinės Karalystės krantų.

Kol kas neaišku, kaip arti Rusijos krantų įvyko penktadienio incidentas. Pasak JAV gynybos departamento, šalies lėktuvas skrido tarptautinėje oro erdvėje ir į Rusijos teritoriją neįskrido.

Taip pat teigiama, kad taip nesaugiai ir neprofesionaliai perimami lėktuvai ne tik kelia grėsmę abiejų šalių kariams, bet ir nereikalingai eskaluoja įtampą tarp valstybių.

JAV gynybos departamentas pranešė, kad rusų naikintuvas „Su-27“ prie JAV lėktuvo buvo priartėjęs per 7,6 metro prieš atlikdamas pavojingą manevrą.

Balandžio 13 d. Baltijos jūroje įvyko dar vienas incidentas – pro JAV karo laivą apie dešimt kartų pavojingai arti praskrido Rusijos naikintuvai.

JAV ir Rusijos karinių pajėgų susidūrimai itin padažnėjo per paskutinius dvejus metus po to, kai Rusija aneksavo Krymą ir santykiai tarp Rytų ir Vakarų pablogėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.