Kopenhagos parodoje teroristai pavirs kankiniais ir didvyriais

Daniją papiktino nauja paroda, kuri, šalies gyventojų nuomone, skatina terorizmą. Menininkų grupė iš Kopenhagos ketina atidaryti parodą, kurioje kaip kankiniai bus pristatomi Briuselio teroro aktus įvykdę broliai Ibrahimas ir Khalidas el-Bakraoui bei vienas iš Paryžiaus kruvinas atakas vykdžiusių džihadistų – Fouedas Mohamedas Aggadas, rašo „The Guardian“.

Kopenhagoje vyks paroda, kurioje kaip kankininiai bus pristatomi Briuselio atakas vykdę broliai el-Bakraoui ir Paryžiaus išpuoliuose dalyvavęs F. Mohamedas Aggadas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kopenhagoje vyks paroda, kurioje kaip kankininiai bus pristatomi Briuselio atakas vykdę broliai el-Bakraoui ir Paryžiaus išpuoliuose dalyvavęs F. Mohamedas Aggadas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2016, 3:15 PM, atnaujinta May 26, 2017, 6:30 PM

Broliai el-Bakraoui buvo sprogdintojai mirtininkai, vykdę kruvinas Briuselio atakas kovo 22 dieną, o F.Mohamedas Aggadas susisprogdino Paryžiaus koncertų salėje „Bataclan“ lapkričio 14 dieną.

Parodą rengianti Danijos teatro grupė „Kita tigro akis“ („The Other Eye of the Tiger“) buvo iš dalies įkvėpta Teherano kankinių muziejaus eksponatų. Kopenhagos ekspozicija atrodys kaip muziejus, su „kankinių“ teroristų nuotraukomis, jų asmeninių daiktų kopijomis ir viską paaiškinančiais užrašais.

Danus ypač papiktino tai, kad Briuselio ir Paryžiaus sprogdintojai mirtininkų nuotraukos parodoje atsidurs šalia istorinių veikėjų, kurie žuvo dėl savo įsitikinimų: Prancūzijos didvyrės Žanos d'Ark, Graikijos filosofo Sokrato ir kitų.

„Parodoje bus gidas, kuris pasakos apie F.Mohamedą Aggadą ir įvykius koncertų salėje „Bataclan“, o tuo metu visoje salėje skambės garsai ir bus daug šviesų“, – teigė menininkų grupės narė Ida Garup Nielsen, pabrėžusi, kad visa istorija bus pasakojama iš teroristo perspektyvos.

Nors broliai el-Bakraoui nebus minimi pačiame ture, parodoje bus galima pamatyti jų nuotraukas bei asmeninių daiktų kopijas, tarp jų ir juodos odos pirštinę, kurią, kaip manoma, I.el-Bakraoui dėvėjo, kad paslėptų bombos sprogdiklį.

Parodą ketinama atidaryti madingame Kopenhagos rajone esančioje buvusioje skerdykloje nuo gegužės 26 iki birželio 10 dienos.

Buvusi skerdykla priklauso teatro trupei, kurios meno vadovas Christianas Lollike'as 2012 surengė prieštaringai vertinamą vaidinimą, remdamasis Norvegijoje žudynes surengusio Anderso Behringo Breiviko manifestu.

„Savo parodoje mes bandome apibrėžti žodį „kankinys“ iš kiek įmanoma daugiau perspektyvų skirtingais istorijos laikotarpiais, – aiškino I.G.Nielsen. – Kiekvienas žmogus yra savosios istorijos didvyris.“

Tačiau menininkė tvirtino, kad Kopenhagoje pernai vasarį du žmones nušovęs danas Omaras el-Husseinas nebus įtrauktas į parodą, nes nėra žinoma, ar jis buvo pasiryžęs mirti dėl savo įsitikinimų., Kelios valandos po to, kai nužudė apsaugininką priešais pagrindinę Danijos sostinės sinagogą, 22 metų žudikas žuvo susišaudyme su policija.

Vietinis valdančiosios Venstre partijos narys Diego Gugliotta pirmadienį policijai pranešė apie ekspoziciją ir ją rengiančius menininkus, nes paroda „skatino terorizmą“.

Esą tai, kad teroristai pristatomi kaip didvyriai, gali paskatinti kai kuriuos žmones prisijungti prie teroristinės organizacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.