Norite keliauti į Kuveitą? Pasirenkite privalomiems DNR tyrimams

Kuveitas pirmasis pasaulyje imsis naujos praktikos. Nuo šių metų, visi Kuveitą lankantys ir šalyje gyvenantys žmonės valdžiai privalės duoti savo DNR mėginį. Tačiau tai daroma ne sveikatos ar giminystės ryšių tyrimų sumetimais, o kovojant su nusikalstamumu ir terorizmu, rašo „ScienceAlert“.

Nuo šiemet, dėl saugumo sumetimų, visi Kuveito gyventojai ir lankytojai tyrimams turės priduoti savo DNR.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Nuo šiemet, dėl saugumo sumetimų, visi Kuveito gyventojai ir lankytojai tyrimams turės priduoti savo DNR.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Į DNR duombazę bus įtraukti ne tik Kuveitą lankantys asmenys, bet ir visi šalies gyventojai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Į DNR duombazę bus įtraukti ne tik Kuveitą lankantys asmenys, bet ir visi šalies gyventojai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Įstatymas dėl DNR duombazės buvo priimtas po teroro išpuolio 2015 metų birželį.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Įstatymas dėl DNR duombazės buvo priimtas po teroro išpuolio 2015 metų birželį.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 6, 2016, 7:31 AM, atnaujinta May 26, 2017, 11:34 AM

„Be abejonės, labiausiai rūpinamasi dėl privatumo“, – leidiniui „The Kuwait Times“ aiškino vienas Kuveito vidaus reikalų ministerijos, Kriminalinių įkalčių departamento pareigūnas.

Norintieji išsaugoti savo privatumą turės smarkiai patuštinti pinigines. DNR mėginį duoti atsisakę asmenys turės sumokėti 33 tūkst. JAV dolerių (28,4 tūkst. eurų) baudą arba bus įkalinti vieneriems metams.

Tokios neįprastos taktikos sustiprinti šalies saugumą Kuveito vyriausybė ėmėsi po pernai metų birželį savižudžio įvykdyto išpuolio, per kurį žuvo 26 žmonės, o dar 227 buvo sužeisti.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos pareigūnų, pernai patvirtintas įstatymas dėl DNR tyrimų įsigalios jau šiemet.

Privaloma visiems

Šio projekto mastas – milžiniškas, todėl jis gali sukelti nemažai problemų. Kuveite gyvena 1,3 mln. šalies piliečių ir 2,9 užsieniečių: visų šių žmonių DNR surinks po šalį keliausiantys tyrimų centrai arba valstybės tarnautojai, kai kitą kartą kam nors reikės atsinaujinti vizą.

Turistai ir kiti lankytojai, atvykę į Kuveitą, tarptautiniame oro uoste turės duoti seilių mėginį arba kelis lašus kraujo. Specialistai tada anonimiškai ištirs į šalį atkeliavusių svečių DNR kodą, kurį įkels į saugią duomenų bazę, kad jį būtų galima palyginti su nusikaltimo vietose surinktais DNR pavyzdžiais.

Stichijų arba teroro atakų atveju, ši duomenų bazė taip pat bus naudojama atpažinti žuvusiųjų palaikus.

Nors JAV, Australija, Jungtinė Karalystė ir Švedija irgi turi panašias duomenų bazes, šių šalių vyriausybės renka tik nuteistų nusikaltėlių DNR pavyzdžius.

Tad Kuveitas bus pirmoji šalis, kurioje pagal įstatymą bus privaloma kaupti visų gyventojų ir į šalį atvykusiųjų DNR.

Tačiau šis Kuveito vyriausybės sprendimas – kaip ir tikėta – vertinamas prieštaringai. Dar 2008 metais Europos Žmogaus Teisių Teismas paskelbė, kad tokio pobūdžio DNR duomenų bazė yra nelegali, nes informacijos apie nenusikaltusius žmones turėjimas „negali būti laikomas būtinu demokratinėje visuomenėje“.

Privatumas garantuotas?

Kritikai nuogąstauja, kad nėra aišku, kaip DNR informacija galės būti panaudota ateityje.

„Jei procesas nėra reguliuojamas ir policija gali daryti ką nori, ji gali panaudoti tavo DNR nustatyti įvairius dalykus apie tavo sveikatą, giminystės ryšius, patikrinti, ar tavo vaikai iš tiesų yra tavo, ir panašiai“, – dar 2013 metais perspėjo Masačusetso technologijos instituto genetikas Yanivas Erlichas.

Vis dėlto Kuveito DNR duomenų bazė bus reguliuojama. Pasak valstybės pareigūnų, DNR rezultatai nebus naudojami sužinoti informacijai apie asmens sveikatą arba genetinę kilmę.

„Privalomuose DNR tyrimuose bus taikomasi tik į neužšifruotus genus, kurie nėra paveikiami ligų“, – nuramino vidaus reikalų ministerijos vyresnysis pareigūnas.

Įstatyme taip pat buvo patikslinta, kad su DNR duomenų baze dirbantiems žmonėms bus draudžiama dalintis su tuo susijusia informacija. Taip pat bet kas nusprendęs suklastoti arba keisti DNR informaciją už grotų gali būti patupdytas net septyneriems metams.

„Mūsų pareiga yra ginti kiekvieno piliečio ir gyventojo privatumą, kaip ir buvo pabrėžta DNR įstatyme“, – aiškino ministerijos pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.