Katalikų skaičių išpūtusiai Bažnyčiai teks pakratyti kišenes

Norvegijos vyriausybė pareikalavo, kad Katalikų bažnyčia atiduotų 50 mln. kronų (5,35 mln. eurų), kuriuos gavo iš valstybės. Toks sprendimas priimtas, nes tariamai buvo dirbtinai išpūstas tikinčiųjų skaičius, kad Bažnyčia įgytų teisę gauti papildomas valstybines lėšas. Tačiau Katalikų bažnyčia tokį sprendimą užginčijo ir ketina imtis teisinių veiksmų, rašo „The Local“.

Katalikų bažnyčia turės grąžinti 5,35 mln. valstybinių lėšų Norvegijos vyriausybei, nes dėl didesnio finansavimo buvo išpūstas tikinčiųjų skaičius.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Katalikų bažnyčia turės grąžinti 5,35 mln. valstybinių lėšų Norvegijos vyriausybei, nes dėl didesnio finansavimo buvo išpūstas tikinčiųjų skaičius.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2016, 1:38 PM, atnaujinta May 26, 2017, 3:49 AM

Oslo kunigas Berntas Eidsvigas yra įtariamas valstybės apgaudinėjimu dėl finansinės naudos. Nors Katalikų bažnyčia užginčijo kaltinimus ir paprašė, kad reikalavimas grąžinti 5,35 mln. eurų būtų laikinai atidėtas, Bažnyčiai dideles lėšas skyręs Norvegijos kultūros departamentas primygtinai reikalavo, kad pinigai būtų grąžinti iš karto.

„Yra neteisinga įrašyti žmones į registrą dėl papildomų valstybinių lėšų, jei su jais nėra net susisiekiama atsiklausti leidimo“, – aiškino Kultūros departamento valstybės sekretorius Bardas Folke'as Fredriksenas.

Oslo vyskupija tikino šiuo klausimu planuojanti imtis teisinių veiksmų prieš vyriausybę ir prašė atidėti reikalavimus dėl lėšų grąžinimo iki kol teisme bus pradėta spręsti bylą.

„Mes dar nenusprendėme, kaip reaguosime į vyriausybės sprendimą“, – kalbėjo vyskupijos administratorė Lisa Wade.

Per pastarąjį dešimtmetį katalikų skaičius Norvegijoje išaugo daugiau nei tris kartus, daugiausiai dėl to, kad ten atsikėlė gyventi žmonės iš katalikiškų šalių. Norvegijoje 2014 metais buvo priregistruoti 140109 katalikai, lyginant su 46440 katalikais 2006 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.