Rasizmas Švedijoje: narsuolė pasipriešino šimtams neonacių

Neonacių eisenai kelią užkirsti bandžiusi Tess Asplund tapo tikru Švedijos laisvės ir lygybės simboliu. Keliems šimtams Švedijos neonacių pasipriešinusi moteris vylėsi, kad jos elgesys sugebės atkreipti dėmesį į šalyje vykstančią įnirtingą kovą prieš rasizmą, rašo „The Independent“.

Neonacių eisenai kelią užkirsti mėginusi T.Asplund vylėsi, kad jos elgesys atkreips dėmesį į kovą prieš rasizmą Švedijoje.<br>„Twitter“ Davido Lagerlofo nuotr.
Neonacių eisenai kelią užkirsti mėginusi T.Asplund vylėsi, kad jos elgesys atkreips dėmesį į kovą prieš rasizmą Švedijoje.<br>„Twitter“ Davido Lagerlofo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2016, 10:03 AM, atnaujinta May 26, 2017, 2:11 AM

Gegužės 1 dieną Burlengės miesto gatves sudrebino 300 kaustytų batų porų: žygiavo Šiaurės šalių pasipriešinimo judėjimo („Nordiska Motståndsrörelsen“, NMR) nariai – dešiniųjų pažiūrų radikalai, kuriems nėra svetimas smurtas.

Tačiau tvarkingomis eilėmis žingsniuojantiems radikalams kelią užstojo kumštį į dangų iškėlusi T.Asplund, kurios nuotrauka žaibiškai apskriejo internetą. Jos istorija susidomėjo ne tik švedai, bet ir „Hario Poterio“ knygų apie berniuką burtininką rašytoja Joanne K. Rowling.

Nenori tapti simboliu

Prieš rasizmą kovojanti 42-metė aktyvistė T.Asplund pasakojo Švedijos nacionaliniam radijui, kad pasipriešinti didžiuliam neonacių būriui ją įkvėpė velionis Nelsonas Mandela, kuris stojo į kovą prieš apartheidą Pietų Afrikoje.

„Neonaciams atvykus į Burlengę, aš pajutau, kad jiems čia ne vieta skleisti savo neapykantą, – aiškino T.Asplund. – Man regis aš tuo metu net negalvojau, aš tiesiog iššokau prieš juos. Įvykiai vystėsi pakankamai greitai, o tada policininkas mane patraukė jiems iš kelio.“

Laikraščio „Dala-Demokraten“ paviešintame, eitynių metu padarytame vaizdo įraše matėsi, kaip į skustagalvių kolonos priekį atsisukusi T.Asplund ėjo atbula, iškėlusi kumštį. Įraše taip pat matėsi, kaip radikalas su didele jėga nustumia dar vieną prieš paradą protestavusį žmogų.

„Aš kovojau prieš rasizmą 26 metus, o man dabar jau 42-eji. Viskas labai gerai, jei būtent dėl šio mano veiksmo žmonės pagaliau pradėjo kreipti dėmesį į kovą prieš rasizmą ir ksenofobiją, – aiškino tokio dėmesio sulaukti nesitikėjusi T.Asplund. – Tačiau nenoriu, kad žmonės mane laikytų simboliu. Be manęs buvo ir daug kitų žmonių, kurie priešinosi rasistams Burlengėje.“

Nuotrauka sužavėjo visus

Radikalams pasipriešinusios moters nuotrauką padaręs fotografas Davidas Lagerlofas tvirtino besiruošęs daryti artėjančios radikalų kolonos nuotraukas, kai staiga į gatvės vidurį išėjo T.Asplund.

„Mano galvoje sukosi mintis „Kaip visa taip baigsis?“, – šnekėjo D.Lagerlofas. – T.Asplund išėjo į gatvę ir žvelgė tiesiai į eitynių lyderio akis. Tačiau jie visi su akmeniniais veidais žygiavo toliau į priekį.“

Prieš rasizmą kovojanti Švedijos organizacija „Expo“ įžymiąją nuotrauką patalpino savo tinklalapyje, o D.Lagerlofas ją paviešino socialiniuose tinkluose. Daugybė žmonių internete pradėjo dalintis šia nuotrauka ir išreiškė palaikymą bei susižavėjimą T.Asplund nepaklusnumu.

Viena iš aktyvistės gerbėjų tapo ir žinoma rašytoja J.K.Rowling, kuri socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalino 42-metės nuotrauka ir parašė „T.Asplund – jūs esate didinga“.

„Vargu ar galima susilaukti dar daugiau dėmesio“, – tikino fotografas D.Lagerlofas.

Švedijos saugumo tarnyba „Sapo“ apibūdino eitynes surengusią NMR organizaciją kaip baltaodžių rasine viršenybe tikinčia grupuote, sukurtą remiantis kariniais motyvais ir turinčią griežtą hierarchiją. Keli NMR nariai buvo nuteisti už žiaurius nusikaltimus, įskaitant žmogžudystę, užpuolimą ir pasikėsinimą nužudyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.