Popiežiaus komisija spręs, ar moterys bus šventinamos diakonėmis

Katalikų Bažnyčia artimiausiu metu gali smarkiai pasikeisti. Popiežius Pranciškus paskelbė, kad ketina įkurti komisiją, kuri ištirtų galimybę leisti moterims būti šventinamoms diakonėmis. Tai gali būti žingsnis, kuris pagaliau kelią į dvasininkiją atvers visiems tikintiems ir norintiems, o ne tik vyrams, rašo „National Catholic Reporter“.

Popiežius Pranciškus paskelbė įkursiantis komisiją, kuri spręs ar moterys gali būti šventinamos diakonėmis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Popiežius Pranciškus paskelbė įkursiantis komisiją, kuri spręs ar moterys gali būti šventinamos diakonėmis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2016, 7:18 PM, atnaujinta May 25, 2017, 7:51 PM

Pontifikas paskelbė įkursiantis komisiją susirinkimo Vatikane metu ketvirtadienį, kuriame dalyvavo 900 katalikių kongregacijų lyderės. Šios lyderės teiravosi popiežiaus, kodėl Katalikų Bažnyčia draudžia moterims tapti diakonėmis, jei ankstyvuoju katalikybės laikotarpiu moterims buvo leista užimti šias pareigas.

„Kodėl neįkūrus oficialios komisijos, kuri ištirtų šį klausimą?“, – moterys teiravosi popiežiaus.

Popiežius atsakė, kad jis buvo kadaise aptaręs šią temą su „geru ir išmintingu profesoriumi“, kuris tyrė diakonių vaidmenį pirmaisiais Katalikų Bažnyčios šimtmečiais.

Pasak popiežiaus, profesorius teigė, kad diakonės senovėje padėdavo krikštyti moteris, kai šis sakramentas reikalaudavo į vandenį pilnai panardinti nuogą žmogaus kūną. Tačiau pontifikas tikino, kad diakonių pareigos nebuvo iki galo aiškios.

„Bažnyčiai būtų gerai patikslinti šį klausimą, būtų naudinga įkurti komisiją, kuri viską išaiškintų“, – pareiškė popiežius Pranciškus.

Senovėje buvo kitaip

Komisijos tyrimas dėl moterų galimybių tapti diakonėmis galimai reikš istorinį pokytį Katalikų Bažnyčioje, tačiau kol kas džiaugtis yra per anksti.

Velionis popiežius Jonas Paulius II nurodė savo apaštališkame laiške „Ordinatio Sacerdotalis„, kad „Bažnyčia neturi visiškai jokio autoriteto“ šventinti moteris kunigėmis. Jonas Paulius II darė nuorodą į tai, kad Jėzus Kristus savo 12 apaštalų pasirinko tik vyrus.

Tačiau daugybė Katalikų Bažnyčios istorikų rado pilną įrodymų, kad pirmaisiais tikėjimo šimtmečiais buvo ne tik diakonai, bet ir diakonės. Savo laiške romiečiams apie vieną diakonę užsimina ir Apaštalas Paulius.

Nuolatinės diakono pareigos bažnyčiose buvo vėl iš naujo įsteigtos po 1962-1965 metais vykusios Antrosios Vatikano tarybos. Diakonais dažniausiai gali tapti susituokę vyrai, kuriems yra sukakę 35 metai. Šie vyrai yra šventinami, tačiau negali atlikti visų pareigų, kurias atlieka kunigai.

Nors diakonams neleidžiama aukoti Šv. Mišių, jie dažnai veda maldą, suteikia krikšto sakramentą, o išvykus kunigui rūpinasi parapija.

Kitaip žvelgia į gyvenimą

Su popiežiumi Pranciškumi susitikusios 900 kongregacijų lyderės atstovavo pusei milijono tikinčiųjų moterų penkiuose žemynuose ir joms labiausiai rūpėjo sužinoti, kaip padėti moterims geriau integruotis į Katalikų Bažnyčią.

Nors pontifikas teigiamai žvelgia į moterų vaidmenį Bažnyčioje, kongregacijų vadovės pabrėžė, kad „moterys yra atstumtos nuo sprendimų priėmimo“ ir negali sakyti pamokslo per Šv. Mišias. Popiežius pripažino, kad moterų integracija Bažnyčioje buvo „labai silpna“ ir jog „būtina keistis“.

„Man svarbus ne tik sprendimo vykdymas, bet ir jo rutuliojimas, – kalbėjo popiežius Pranciškus. – Svarbu, kad į sprendimo diskusiją būtų įtrauktos moterys.“

„Moterys gyvenimą mato tokį, koks jis yra – mes vyrai nemokame to daryti, – tęsė pontifikas. – Moterys visiškai kitaip nei vyrai žvelgia į problemas. Moterys ir vyrai turi vienas kitą papildyti, todėl yra labai svarbu, kad sprendimų priėmime dalyvautų ir moterys.“

Popiežius teigė, kad „nėra jokios problemos“, jei bažnyčioje visiems besimeldžiant moterys skaito pamokslus, tačiau vykstant Šv. Mišioms kunigas savo pareigas atlieka „in persona Christi„, todėl būtent jis turi skaityti pamokslą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?