„Islamo valstybė“ sukūrė programėlę verbuoti mažus vaikus

Vadinamosios „Islamo valstybės“ (IV) nariai surado naują būdą plauti smegenis. Šios teroristinės grupuotės radikalai sukūrė mobiliojo telefono programėlę, kuri padeda mažiesiems islamo kalifato džihadistams išmokti arabų kalbos abėcėlę, naudojant su karu susijusius žodžius ir piešinius, skelbia portalas „Vocativ“.

„Islamo valstybė“ sukūrė mobiliojo telefono programėlė, kuri mažus vaikus moko arabų kalbos abėcėlės, raides susiejant su piešiniais apie karą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
„Islamo valstybė“ sukūrė mobiliojo telefono programėlė, kuri mažus vaikus moko arabų kalbos abėcėlės, raides susiejant su piešiniais apie karą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-13 14:14, atnaujinta 2017-05-25 18:07

Programėlė pavadinta „Abėcėlė“ parodo arabiškas raides kartu su piešiniais tų daiktų, kurie prasideda būtent iš tos raidės. Kai kuriuose piešiniuose pavaizduota karinė įranga: tankai, šaunamieji ginklai, šoviniai, raketos, kardai. Programėlė moko vaikus susieti arabišką raidę „D“ su tanku („Dababa“), raidę „S“ su raketa („Saruhk“), o raidę „T“ su kulka („Talqa“).

Tačiau kai kurie piešiniai yra tokie, kokių ir galima būtų tikėtis iš tokio pobūdžio mobiliojo telefono programėlės vaikams: galima pamatyti net medžio ar duonos paveiksliukus.

Pagyros, ne efektyvumas

Programėlė buvo paviešinta antradienį ir nors jos negalima parsisiųsti „Google“ programėlių parduotuvėje, ją galima įsirašyti naudojant AKP failus, kuriais dalinasi IV rėmėjai socialiniame tinkle „Twitter“ ir naudodami programėlę „Telegram“.

Tai nėra pirmas kartas, kai IV naudojo mobiliojo telefono programėles žmonėms verbuoti. Pernai vasarį džihadistai sukūrė programėlę, kuria galima naudotis „Android“ operacinėje sistemoje. Programėlę parsisiuntę žmonės galėjo klausytis radijo stoties „al-Bayan“, kuri transliuoja IV propagandą.

Lapkritį radikalieji islamistai taip pat sukūrė programėlę, kuri vartotojui siųsdavo pastovų naujausiųjų džihadistų žinių srautą.

Tačiau IV tiriantis terorizmo analitikas Charlie Winteris „labai ciniškai“ vertino naujosios radikalų sukurtos, vaikams skirtos programėlės sėkme.

„Aš tai labiau laikau gyrimusi, kad IV pajėgi naudotis technologijomis, o ne veiksminga programėle, – kalbėjo C.Winteris. – Programėlė įdomi, kažkiek įspūdinga, bet nemanau, kad dėl jos kas nors bus užverbuotas arba taps radikalu.“

Technologijos kerta sienas

Tačiau JAV laivybos karo koledžo tyrėjas Nicholas Glavinas aiškino, kad programėlė galėtų būti naudojama praplauti smegenis vaikams, kurie yra toli nuo IV kontroliuojamos teritorijos.

„Pažvelgus į programėlę „Abėcėlė“, ja gali naudotis ne tik vaikai IV kontroliuojamoje teritorijoje, – tvirtino N.Glavinas. – Programėlę gali parsisiųsti tėvai iš Londono, Romos ar kitur, kurie ketina su šeimomis vykti į Iraką ir Siriją, arba tie, kuriems tokia kelionė neįmanoma.“

„Nors vaikų verbavimas gyvai veikia žymiai veiksmingiau, naujoji programėlė parodė, kad IV gali užsiimti radikalizavimu per atstumą, naudodama pačius įvairiausius metodus, pavyzdžiui išleisdama žinynus, gaires ir panašiai“, – tęsė tyrėjas.

N.Glavinas pabrėžė, kad dėl ribotų būdų, kaip galima gauti naująją IV programėlę, mažai tikėtina, jog ji bus plačiai naudojama džihadistams lojalių žmonių namuose.

IV jau ilgai išnaudoja pačius jauniausius teroristinės grupuotės narius propagandos skleidimo tikslais ir jiems įdiegiant savo ideologiją. Džihadistai vaikams praplauna smegenis ir juos priverčia tikėti ekstremizmu bei smurtu. IV kovotojai vaikams liepia nukirsti belaisviams galvas su mažais kardais, šauti įkaitams į galvą ir kitais žiauriais būdais užtikrina jaunųjų džihadistų lojalumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.