Skandalingasis Filipinų politikas uždraus gatvėse gerti alkoholį

Skandalingų pareiškimų nestingantis kandidatas į Filipinų prezidentus Rodrigo Duterte suneramino nemažą dalį šalies piliečių. Politikas ketina uždrausti alkoholinių gėrimų vartojimą viešose vietose, dėl ko filipiniečiai pasipiktinimą pradėjo reikšti internete. Tačiau kiti tvirtino, kad būtent dėl R.Duterte griežto požiūrio į nusikalstamumą jis ir pelnė jų balsas, rašo BBC.

Filipinų politikas R.Duterte ketina uždrausti alkoholinių gėrimų vartojimą gatvėse, apriboti alkoholio pardavimo laiką ir įvesti komendanto valandą nepilnamečiams.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Filipinų politikas R.Duterte ketina uždrausti alkoholinių gėrimų vartojimą gatvėse, apriboti alkoholio pardavimo laiką ir įvesti komendanto valandą nepilnamečiams.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2016, 9:49 AM, atnaujinta May 25, 2017, 6:55 PM

Nors oficialūs Filipinų prezidento rinkimų rezultatai bus paskelbti tik kitą mėnesį, R.Duterte jau yra pakankamai išsiveržęs į priekį, kad galėtų ramiai švęsti pergalę. Tačiau jo planuojamos reformos skamba priimtinai ne visiems šalies gyventojams.

R.Duterte sėkmė rinkimuose glaudžiai susijusi su jo tvirtais pareiškimais dėl tvarkos ir teisingumo Filipinuose. Davo miesto meras R.Duterte pelnė pravardę „Baudėjas“, kai mieste jam pavyko sumažinti nusikalstamumo lygį ir dėl to sugebėjo patraukti balsuotojų dėmesį.

Galės gerti namuose

Politiko atstovas Peteris Lavina pranešė, kad R.Duterte ketina Davao mieste uždrausti alkoholinių gėrimų vartojimą viešose vietose ir jų pardavimą nuo vidurnakčio iki aštuntos valandos ryto.

Tačiau reformos nesustos ties šiuo vienu miestu: buvo užuominų, kad naujos taisyklės gali būti įvestos ir visos šalies mastu. Dar vienas pokytis, kurios siekia politikas – „komendanto valanda visiems šalies vaikams“.

„R.Duterte įves komendanto valandą nepilnamečiams einantiems be palydos ir svarsto įvesti draudimą dėl alkoholinių gėrimų vartojimo viešose vietose“, – teigė politiko atstovas P.Lavina.

P.Lavina taip pat minėjo, kad pokyčiai „nesusiję su laisvių suvaržymu“, nes filipiniečiai vis tiek galės vartoti alkoholį savo namuose.

Kovoja su nusikalstamumu

R.Duterte ketinimai sulaukė lavinos aštrių komentarų socialiniuose tinkluose.

„Tikiuosi visi, kas balsavo už R.Duterte yra pasirengę mesti rūkyti, gerti mažiau alkoholio, eiti namo anksčiau ir vakarais rūšiuoti šiukšles“, – socialiniame tinkle „Twitter“ savo nuomonę pareiškė Filipinų sostinėje Maniloje studijuojantis Glennas Ongas.

„R.Duterte pergalė reikš daug kraujo, bet nė lašo alkoholio. Tikiuosi, kad už jį balsavusiems nebus sunku nuryti šias naujienas“, – aiškino „Twitter“ naudotoja Hannah Garay.

„Norėjote diktatoriaus? Prašom, tokį jau turite“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pagiežą liejo iš Kavitė miesto kilusi Angelica Mercurio, kuri R.Duterte ketinimus prilygino gyvenimu karinės padėties būvyje.

Tačiau kiti Filipinų gyventojai palaikė politiko idėją uždrausti alkoholinių gėrimų vartojimą gatvėse. Maniloje gyvenantis Rojunas Angelesas teigė labai laukiantis alkoholio draudimo, nes tada būtų „mažiau nusikaltimų, mažiau nelaimių ir mažiau prostitucijos“.

„Tai yra priežastis, dėl ko aš balsavau už R.Duterte, – aiškino „Facebook“ naudotoja Anzel Deschanel. – Aš džiaugsmingai priėmiau žinias dėl alkoholio draudimo, nes man nusibodo nusikaltėliai ir noriu, kad iš gatvių dingtų nusikalstamumas, o vaikams naktį reikia būti namuose, kur saugu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.