Bangladeše – išpuolių prieš religinių mažumų atstovus virtinė

[[ge:lrytas:lrytas:1283641]]

Vien nuo praėjusio mėnesio Bangladeše užregistruotos septynios žmogžudystės, rodančios nerimą keliantį smurto padažnėjimą.<br>„AFP“/“Scanpix“ asociotyvioji nuotr.
Vien nuo praėjusio mėnesio Bangladeše užregistruotos septynios žmogžudystės, rodančios nerimą keliantį smurto padažnėjimą.<br>„AFP“/“Scanpix“ asociotyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2016, 12:58 PM, atnaujinta May 25, 2017, 3:21 PM

Kol kas jokia grupuotė neprisiėmė atsakomybės, nors ši žmogžudystė atokiame pietrytiniame Bandarbano regione panaši į įtariamų islamistų pastaruoju metu padarytus kruvinus nusikaltimus.

Vien nuo praėjusio mėnesio šioje Pietų Azijos šalyje užregistruotos septynios žmogžudystės, rodančios nerimą keliantį smurto padažnėjimą.

„Kaimiečiai rado bhantė (vienuolio) Maung Shue U Chako lavoną kraujo klane budistų šventykloje šį rytą, – sakė naujienų agentūrai AFP Bandarbano policijos viršininko pavaduotojas Jashimas Uddinas. – Jis buvo mirtinai užkapotas“.

Pasak jo, 75-erių vienuolį budistų šventykloje Baišaryje šeštadienį anksti rytą užpuolė mažiausiai keturi žmonės; ši šventykla yra už 350 km į pietryčius nuo Dakos.

„Radome žmonių pėdsakų šventykloje ir nustatėme, kad į pastatą buvo įėję keturi ar penki žmonės“, – pridūrė pareigūnas.

Jis sakė, kad vienuolis gyveno vienas kalvos šventykloje, atsisakęs ūkininkavimo, kad būtų tikras vienuolis.

Garsus Bangladešo žmogaus teisių advokatas Jyotirmoy Barua, artimas šalies budistų bendruomenei, agentūrai AFP sakė, kad minėtas vienuolis buvo gavęs anoniminių grasinimu mirtimi.

„Vienuoliu jis tapo vos prieš pusantrų metų, – sakė jis. – Jam buvo grasinta mirtimi, bet niekas į tai nežiūrėjo rimtai“.

Bandarbano regionas yra daugiausiai budistinis; jo gyventojai šią religiją priėmė prieš daugelį šimtmečių.

Į įvykio vietą atvykęs policijos apygardos inspektorius Anisuras Rahmanas sakė, kad pareigūnai dar nenustatė šios žmogžudystės motyvų, bet „šis vienuolis regis neturėjo jokių asmeninių priešų“.

Pastaraisiais metais įtariami islamistai buvo apkaltinti arba prisiėmė atsakomybę dėl dešimčių sūfijų, šiitų, ahmaditų, hinduistų, krikščionių ir užsieniečių nužudymų Bangladeše.

Šio šeštadienio žmogžudystė papildo liūdnąją pastarųjų savaičių statistiką: vienas ateistas studentas, du gėjų veikėjai, liberalus profesorius, hinduistas siuvėjas, vienas sūfijų lyderis, – visi jie buvo mirtinai užkapoti nuo praėjusio mėnesio.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ ir Bangladeše veikiantis tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ padalinys yra paskelbę, kad įvykdė kai kuriuos iš tų išpuolių.

Tačiau sekuliarioji Dakos vyriausybė neigia, kad su tais išpuoliais susijusi IV arba „al Qaeda“, tvirtindama, jog apie tų grupuočių veiklą Bangladeše nieko nežinoma. Pasak vyriausybės, šalyje veikiau siautėja vietiniai kovotojai.

Praėjusią savaitę Bangladeše buvo kilusios riaušės, pagrindinei islamistų partijai visoje šalyje sušaukus streiką, kuriuo protestuota prieš egzekuciją jos lyderiui,nuteistam už karo nusikaltimus.

Partijos „Jamaat-e-Islami“ pirmininkas Motiuras Rahmanas Nizami buvo pakartas antradienį vakare; jis buvo nuteistas myriop dėl inteligentų žudymo per 1971 metų karą už nepriklausomybę nuo Pakistano.

Bangladeše daugiausia yra sunitų, o krikščionių ir hinduistų mažumos yra nedidelės. Budistai sudaro iš viso net mažiau nei vieną procentą visų 160 milijonų šalies gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.