Naujas Filipinų prezidentas žada karti ir šaudyti nusikaltėlius

Šaudyti vietoje

R.Duterte buvo kaltinamas, kad jis rėmė įtariamus nusikaltėlius žudžiusius linčiuotojų būrius.<br>AP nuotr.
R.Duterte buvo kaltinamas, kad jis rėmė įtariamus nusikaltėlius žudžiusius linčiuotojų būrius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2016, 12:20 PM, atnaujinta May 25, 2017, 11:31 AM

Surengęs pirmąją spaudos konferenciją po triuškinamos pergalės per gegužės 9-ąją vykusius prezidento rinkimus, rūsčiais pareiškimais garsėjantis pietinio Davao miesto meras sekmadienio vakarą sakė, kad saugumo pajėgos bus duotas įsakymas šaudyti į nusikaltėlius, o piliečiai turės išmokti baimingai gerbti įstatymus.

„Tikiuosi, kad laikysitės įstatymų, kad nebūtų jokio chaoso. Skaudžiai smogsiu narkotikams ir pažadu jiems (nusikaltėliams) pragarą“, – R.Duterte sakė savo plačiuose komentaruose žurnalistams, susirinkusiems viename Davao viešbutyje, dėstydamas savo vadovavimo viziją po artėjančio prisaikdinimo birželio 30 dieną.

R.Duterte taip pat žadėjo pritaikyti Davao įvestas viešosios tvarkos palaikymo priemones visoje šalyje, įskaitant draudimą vartoti alkoholį viešose vietose nuo 2 val. ir draudimą vaikams vėlai vakare būti gatvėse vieniems. Be to, jis ketina uždrausti rūkyti restoranuose ir viešbučiuose.

Pasak R.Duterte, jo karo su nusikalstamumu vinis bus mirties bausmės sugrąžinimas. Filipinuose mirties bausmė buvo panaikinta 2006 metais, vadovaujant tuometei prezidentei Gloriai Arroyo.

„Paraginsiu Kongresą atkurti mirties bausmę pakariant“, – sakė 71 metų R.Duterte.

Būsimasis prezidentas aiškino, kad nori grąžinti mirties bausmę už daugelį sunkių nusikaltimų, ypač už prekybą narkotikais, bet taip pat už išžaginimu, žmogžudystes ir plėšimus.

R.Duterte sakė, kad egzekucija pakariant jam atrodo priimtinesnė negu sušaudymas, nes tuomet nereikia eikvoti kulkų. Jis taip pat aiškino manantis, kad pakorimas, kai aukai sulaužomas sprandas, yra labiau humaniškas.

R.Duterte rinkimų kampanijos stulbinamą sėkmę smarkiai nulėmė pažadas susidoroti su nusikalstamumu šalyje per šešis mėnesius nuo išrinkimo.

Šaudyti vietoje

Per savo kampaniją R.Duterte žadėjo išžudyti dešimtis tūkstančius nusikaltėlių, keldamas įtūžį savo kritikams, bet hipnotizuodamas dešimties milijonų filipiniečių, pavargusių nuo vešinčio nusikalstamumo ir kyšininkavimo.

Vienu metu R.Duterte teigė, kad bus nužudyti iki 100 tūkst. nusikaltėlių, o į Manilos įlanką bus sumesta tiek daug lavonų, kad juos ryjančios žuvys nusipenės.

Sekmadienį išrinktasis prezidentas pareiškė įsakysiantis „šaudyti vietoje“ nusikalstamų gaujų narius arba tuos, kurie priešinasi suimami.

„Jeigu priešinsitės, demonstruosit smurtinį pasipriešinimą, mano įsakymas policijai (bus) šaudyti vietoje. Šaudyti vietoje už organizuotą nusikalstamumą. Girdėjote? Šaudyti vietoje už bet kokį organizuotą nusikalstamumą“, – pabrėžė jis.

R.Duterte sakė, kad į jo karą su nusikalstamumu bus įtraukta ne vien policija, bet ir kariuomenė.

„Man reikia, kad įsitrauktų kariuomenė. Man reikia kariškių, kurie yra taiklieji šauliai ir snaiperiai. Tai tiesa. Jeigu jūs (nusikaltėliai) kovosite, pasiųsiu snaiperį jūsų nušauti“, – tvirtino jis.

Kalbėdamas apie savo planus uždrausti vaikams vaikštinėti vieniems vėlai vakare, R.Duterte perspėjo, kad tėvai, kurių vaikai ne kartą pažeis šį nurodymą, bus suimti ir įkalinti už „nepriežiūrą“.

Dabartinis prezidentas Benigno Aquino per rinkimų kampaniją ne kartą perspėjo, kad R.Duterte yra bręstantis diktatorius, kuris įžiebs terorą šalyje.

Vis dėlto jo siūlytas įpėdinis Maras Roxasas – politikos elito veikėjas, žadėjęs tęsti B.Aquino lėtas, bet stabilias makroekonomikos reformas – liko antras, smarkiai atsilikęs nuo laimėtojo.

Nerimas dėl linčiuotojų

R.Duterte buvo kaltinamas, kad jis rėmė įtariamus nusikaltėlius žudžiusius linčiuotojų būrius, ilgiau negu du dešimtmečius dirbdamas apie 2 mln. gyventojų turinčio Davao meru, nors išrinktasis prezidentas tikina padaręs savo miestą vienu saugiausių šalyje.

Žmogaus teisių grupės teigia, kad tos savisaugos grupės, sudarytos iš policininkų, samdomų žudikų ir buvusių komunistų sukilėlių, nužudė daugiau negu tūkstantį žmonių.

Kaip teigiama, jų aukomis tapdavo netgi vaikai ir smulkūs nusikaltėliai.

R.Duterte per rinkimų kampaniją buvo pasigyręs ryšiais su tomis grupėmis, sakydamas, kad jos nužudė 1,7 tūkst. žmonių. Vis dėlto kitais atvejais jis neigė esantis kaip nors su jomis susijęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.