H. Clinton tikisi pelnyti baltųjų vyrų darbininkų palankumą

Tačiau jis pripažino, kad kliautis D.Trumpu taip pat nesaugu.

H. Clinton tikisi pelnyti baltųjų vyrų darbininkų palankumą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
H. Clinton tikisi pelnyti baltųjų vyrų darbininkų palankumą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2016, 3:17 PM, atnaujinta May 25, 2017, 7:51 AM

B.Sandersas, nesutikdamas laidoti savo kovos dėl paskyrimo partijos kandidatu, žūtbūt stengsis iškovoti pergalę Kentukyje, išnaudodamas praeitos savaitės sėkmę kaimyninėje Vakarų Virdžinijoje.

Vakarų Virdžiniją ir Kentukį sieja stipri anglių kasybos pramonė. Jos priklauso vadinamajam Apalačijos regionui JAV rytuose, kuriame gyventojų daugumą sudaro baltieji ir kurio rinkėjai jaučiasi apleisti, šalies ekonomikai lėtai atsigaunant po 2007–2008 metų finansų krizės.

Tuo tarpu šiaurės vakarinėje Oregono valstijoje antradienį taip pat demokratų ir respublikonų pirminiai rinkimai, kur ribotos apklausos rodo H.Clinton pranašumą. Tačiau B.Sandersas yra populiaresnis Kentukyje.

H.Clinton laiko balsavimą Kentukyje galimybe palenkti į savo pusę visuomenės sluoksnį, kuris iki šiol atkakliai ją ignoravo: baltuosius darbininkus vyrus.

Joks demokratų kandidatas į prezidentus nėra laimėjęs toje valstijoje nuo 1980 metų, išskyrus jos vyrą Billą Clintoną.

Sekmadienį buvusi pirmoji šalies ponia užsiminė, kad jos vyras gautų tam tikrą vaidmenį JAV administracijoje, jeigu ji užimtų Baltuosius rūmus. H.Clinton žadėjo paskirti jį „vadovauti ekonomikos gaivinimui“.

Pirmadienį stabtelėjusi papietauti Padukos mieste Kentukio pietvakariuose, Hillary patvirtino, kad Billas Clintonas būtų jos sąjungininkas administracijoje.

„Jau esu sakiusi savo vyrui, kad jeigu man nusišypsotų sėkmė tapti prezidente, o jis taptų pirmuoju šalies ponu, tikėsiuosi, kad jis imsis darbo ... kad pradėtų didėti pajamos“, – pareiškė ji.

Clintonai stengėsi sumažint žalą, kurią padarė kovą Hillary išsakyti komentarai, kad ji tikisi „pašalinti iš verslo daug anglių kasybos bendrovių ir angliakasių“.

Ta jos kalba apie atsinaujinančių šaltinių energetiką buvo itin nemaloni daugeliui rinkėjų Apalačijoje.

Artėjant demokratų nacionaliniam suvažiavimui, kuriame bus paskirtas partijos kandidatas į prezidento postą, H.Clinton stengiasi sutelkti dėmesį potencialiai įnirtingai kovai su Donaldu Trumpu, numanomu respublikonų kandidatu.

Per vėliau surengtą susitikimą su rinkėjais Hopkinsvilio mieste Kentukio valstijos sekretorė ir artima H.Clinton draugė Alison Lundergan Grimes lakoniškai pasisakė apie tvirtos rankos pranašumą prieš nenuspėjamą D.Trumpo elgesį ir Respublikonų partijos nenorą vieningai palaikyti savo numanomą kandidatą.

„Jiems pasireiškia funkcijų sutrikimas. Na, o mes turime kandidatę, kuri turi planą“, – pabrėžė A.L.Grimes.

H.Clinton per tą renginį irgi peikė „rizikingą ir pavojingą“ D.Trumpą, leisdama suprasti, kad jis nebūtų pajėgus priimti sunkius užsienio politikos sprendimus.

„Manau, kad per šiuos visuotinius rinkimus kontrastas bus didžiausias, kokį tik galima įsivaizduoti, kalbant apie šią sritį“, – ji sakė apie 500 klausytojų, pridūrusi, kad D.Trumpas būtų neveiksmingas, kai tektų rūpintis „nuobodžia“, bet svarbia diplomatija, padedančia spręsti krizes.

Prieš lapkritį vyksiančią tikėtiną D.Trumpo ir H.Clinton priešpriešą respublikonų kandidatas, bent jau iš pradžių, tikriausiai būtų populiaresnis tarp baltųjų darbininkų.

Keliose valstijose vykusios balsavusių rinkėjų apklausos taip pat rodė, kad H.Clinton nemažu skirtumu pralaimi B.Sandersui pagal palaikymą baltaodžių vyrų grupėje.

„Ji nepatikima“, – sakė naujienų agentūrai AFP 68 metų pensininkas Jerry Armaigo, buvęs karinių jūrų pajėgų kariškis, kalbėdamas toje pačioje Padukos užkandinėje, į kurią buvo užsukusi H.Clinton.

Tačiau jis pripažino, kad kliautis D.Trumpu taip pat nesaugu.

Lapkritį „aš balsuosiu už respublikonus“, pridūrė J.Armaigo.

„Nenoriu dar ketverių Obamos metų“, – pabrėžė vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.