Švedijos tėvai dėl pašalpų meluoja apie sergančius vaikus

Dosnia Švedijos socialinės rūpybos sistema pasinaudoti nėra sunku. Tačiau netikėta, kad pasipelnyti iš vyriausybės nusprendė šeimos su vaikais, rašo „The Local“.

Prigaunama vis daugiau Švedijos šeimų, išnaudojančių pašalpų sistemą, kuri skirta padėti sergančius vaikus namuose prižiūrintiems tėvams.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Prigaunama vis daugiau Švedijos šeimų, išnaudojančių pašalpų sistemą, kuri skirta padėti sergančius vaikus namuose prižiūrintiems tėvams.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-17 10:40, atnaujinta 2017-05-25 09:06

Rekordiškai didelis skaičius Švedijos tėvų apgaudinėjo arba mėgino pergudrauti šalies pašalpų sistemą, kuri juos finansiškai išlaiko tuo metu, kai jiems tenka likti namuose ir prižiūrėti savo sergančius vaikus.

Tokie dėl savo negaluojančių atžalų pasiaukojantys švedai iš vyriausybės gauna net iki 80 proc. visos savo algos. Švedijoje rūpinimasis sergančiais vaikais už pašalpą yra vadinamas „vard av barn“ arba VAB.

Iš šono atrodytų, kad tai yra labai gera mintis. Galbūt per daug gera. Išpopuliarėjus VAB, Švedijos socialinio draudimo agentūra „Foersaekringskassan“ pradėjo gaudyti tuos piliečius, kurie nusprendė pasipelnyti valstybės iždo sąskaita. Šie švedai siekė gauti beveik dvigubai daugiau pinigų už tinginiavimą.

Dvigubas atlyginimas

Pernai policijos pareigūnams buvo pranešta apie 530 tėvus ir motinas, kurie kaip įtariama mėgino apgauti geranorišką Švedijos pašalpų mechanizmą.

Vien per kelis pirmuosius šių metų mėnesius Švedijos socialinio draudimo agentūra susisiekė su teisėsauga dėl 400 sukčiautojų – 241 motinos ir 159 tėvai. 

Švedijos laikraštis „Dagens Nyheter“ pranešė, kad apsimetę, jog vaikai serga, šie tėvai ėjo į darbą, bet tuo pačiu metu gavo ir VAB pašalpą. Kitaip tariant, jie mėgavosi beveik dvigubu atlyginimu už dienos darbą.

Šiemet vyriausybė tėvų pareikalavo sumokėti net 32,4 mln. Švedijos kronų (34,7 mln. eurų), nes buvo neteisingai išduotos pašalpos. Pernai ši suma siekė 39,6 mln. kronų (42,4 mln. eurų).

Išmoko geriau gaudyti

Tačiau Švedijos socialinio draudimo agentūros šeimos ekonomikos atstovas Niklasas Loefgrenas dar lapkritį perspėjo, kad nederėtų susidaryti įspūdžio, jog šalies šeimos darėsi godesnės arba labiau amoralios.

Verčiau, agentūra pradėjo imtis griežtesnių, efektyvesnių priemonių sugauti pajamų sistemą išnaudojančius sukčiautojus.

„Mes ne tik pradėjome daryti atsitiktinius patikrinimus, bet taip pat naudojame ir kontrolės sistemą, kuri leidžia surasti tariamus nusikaltėlius, – aiškino agentūros šeimos ekonomikos atstovas N.Loefgrenas. – Procesas nėra lengvai suprantamas, bet negalime atskleisti tikslaus metodo, nes tada jis galimai nebeveiks.“

„Svarbu pabrėžti, kad dauguma švedų elgiasi taip, kaip pridera, – patikslino N.Loefgrenas. – Tačiau pernai viena moteris klausė, kodėl ji negali gauti VAB pašalpos, kad prižiūrėtų savo šunį. Žinoma, ji pašalpos negavo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?