Nadija Savčenko nebus išduota Ukrainai?

Rusijoje nuteistos Ukrainos pilietės Nadijos Savčenko išdavimas gali ir neįvykti. Rusijos teisingumo ministerija paskelbė, kad ilgai lauktas kalinių apsikeitimas tarp Maskvos ir Kijevo netaps realybe, nebent N.Savčenko Ukrainoje atliktų jai Rusijos teismo skirtą bausmę, rašo „The Moscow Times“.

Rusijos teisingumo ministerija paskelbė, kad pilotė N.Savčenko nebus išduota Ukrainai, nebent gimtinėje atliks jai skirtą 22 metų bausmę.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Rusijos teisingumo ministerija paskelbė, kad pilotė N.Savčenko nebus išduota Ukrainai, nebent gimtinėje atliks jai skirtą 22 metų bausmę.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-18 16:52, atnaujinta 2017-05-25 04:07

Kariuomenės pilotė N.Savčenko turėjo būti išduota Ukrainai, mainais į du Rusijos kareivius – Aleksandrą Aleksandrovą ir Jevgenijų Jerofejevą.

Tačiau Rusijos teisingumo ministras Aleksandras Konovalovas naujienų agentūrai „RIA Novosti“ antradienį pasakė, kad susitarimas dėl kalinių mainų vyks tik tada, jei N.Savčenko kalėjime Ukrainoje atsėdės 22 metus, kuriuos jai skyrė Rusijos teismas.

„Kalinių išdavimo procesas yra ilgas, tai nėra mainai, – aiškino A.Konovalovas. – Šiuo atveju vyksta tas pats tarptautinis procesas, kurį Rusijos vyriausybė vykdo su bet kuria šalimi, su kuria turi dvišalį susitarimą. Šie kalinių išdavimai dažnai neįvyksta.“

Pasak Rusijos teisingumo ministro, nors dėl mažiau formalių kalinių mainų gali būti sutarta diplomatinėmis priemonėmis, kalinių apsikeitimu pati ministerija neužsiima.

Po derybų vėlyvą balandį, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka interviu žiniasklaidai paskelbė, kad N.Savčenko „grįš namo už kelių savaičių“.

Tačiau nuteistų Rusijos karių A.Aleksandrovo ir J.Jerofejevo teisininkė Olga Sokolosvskaja pareiškė, kad apsikeitimas kaliniais atrodo vis mažiau tikėtinas.

„Kad įvyktų mainai, Ukraina turi pripažinti teismo nuosprendį N.Savčenko, o Rusija turi padaryti tą patį A.Aleksandrovo ir J.Jerofejevo atžvilgiu, – su „Radio Free Europe“ šnekėjo teisininkė O.Sokolovskaja. – Yra visiškai aišku, kad nei Ukraina, nei Rusija nesutiks su tokiomis sąlygomis.“

Kovo 22 dieną Rostovo srities Donecko miesto teismas pripažino N.Savčenko kalta dėl dviejų Rusijos žurnalistų žūties Ukrainos rytuose ir nuteisė ją 22 metus kalėti bendrojo režimo kolonijoje.

Anot Rusijos pareigūnų, N.Savčenko 2014 metų birželio 17 dieną nukreipė artilerijos ugnį į separatistų kontrolės postą Luhansko srities Metalisto gyvenvietės rajone, kur buvo civilių, tarp jų – trys Rusijos televizijos korespondentai. Du iš jų – Igoris Korneliukas ir Antonas Vološinas – per apšaudymą žuvo.

Pati N. Savčenko neigia savo kaltę. Ji taip pat tvirtina, kad prievarta buvo išvežta į Rusijos teritoriją.

Kijevo teismas pripažino Rusijos kareivius A.Aleksandrovą ir J.Jerofejevą kaltus dėl „dalyvavimo ginkluotoje agresijoje prieš Ukrainą“ Donbaso regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.