Naujajame Brazilijos ministrų kabinete – prieštaringos asmenybės

Kai kurie Brazilijos gyventojai džiūgavo, kai Kongresas pritarė prezidentės Dilmos Rousseff apkaltai. Tačiau laikinojo prezidento pasiūlytas naujasis ministrų kabinetas kol kas brazilams nekelia pasitikėjimo.

M.Temeras patvirtino naujo ministrų kabineto, kuriame dirbs tik vyrai, sudėtį.<br>AP nuotr.
M.Temeras patvirtino naujo ministrų kabineto, kuriame dirbs tik vyrai, sudėtį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 18, 2016, 8:13 AM, atnaujinta May 25, 2017, 6:21 AM

Naujojo Brazilijos ministrų kabineto sudėtis – itin spalvinga ir prieštaringa. Postai išdalyti žmonėms, kurie, regis, neturi kompetencijos srityse, už kurias bus atsakingi.

Be to, šiame ministrų kabinete po kelių dešimtmečių pertraukos pirmąkart nėra nė vienos moters. Už abiejų lyčių įtraukimą į šalies valdymą aršiai kovojo laikinai nušalinta prezidentė D.Rousseff.

75-erių teisėjas M.Temeras, perėmęs valdžią iš D.Rousseff, pavedė šalį, kurioje pastebima daugiausia kontrastų, valdyti išskirtinai vyriškam ministrų kabinetui.

M.Temeras paskyrė visus ministrų portfelius vyrams ir sumažino ministerijų skaičių nuo 31 iki 22. Jis įsakė panaikinti moterų teisių, rasinės lygybės ir žmogaus teisių ministrų pozicijas ir priskyrė šiuos klausimus Teisingumo ministerijai.

„Gėda, kad dauguma M.Temero ministrų yra vyresni baltaodžiai vyrai“, – pažymėjo politologas Segio Prava ir pabrėžė, kad naujajame ministrų kabinete nematyti ne tik lyčių lygybės principo, bet ir šalies gyventojų rasinės bei religinės įvairovės.

Tiesa, laikinojo prezidento M.Temero rėmėjai pabrėžė, kad buvo svarstomos galimos kelių moterų kandidatūros į ministrų postus, tačiau jos neatitiko tam tikrų kriterijų.

Esą 34-erių Renata Abreu turėjo būti pasirinkta vadovauti žmogaus teisių politikai, bet vėliau paaiškėjo, kad ji pritaria įstatymui, kuris pasunkintų sąlygas išprievartautoms moterims pasidaryti abortą.

Suglumti verčia ir kitų, dabar jau ministrais M.Temero dėka tapusių, politikų biografijos ir kompetencija.

Antai naujasis sveikatos apsaugos ministras Ricardo Barrosas neturi jokios patirties medicinos srityje, tačiau vadovaus ministerijai, atsakingai už kovą su Brazilijoje siautėjančia Zikos viruso epidemija.

Mokslo ministro poziciją prezidentas pasiūlė pastoriui Marcosui Pereirai, kuris netiki evoliucijos teorija.

Po kilusio pasipriešinimo M.Pereira tapo prekybos ministru.

O žemės ūkio ministru tapo sojų pupelių magnatas Blairo Maggi, sunaikinęs didžiulius Amazonės džiunglių plotus.

B.Maggi kartu su dar šešiais M.Temero kabineto nariais jau kelerius metus bando atsikratyti įtarimų korupcija šešėlio.

Trejus metus tyrėjai mėgino išsiaiškinti, kaip ministras yra susijęs su pinigų plovimo schema. Tačiau šią savaitę Aukščiausiasis teismas klausimo svarstymą atidėjo.

Korupcijos bylos pradėtos ir prezidento sekretoriui Geddeliui Vieirai Limai bei turizmo ministrui Henrique Alvesui.

Pats M.Temeras taip pat yra iki ausų įklimpęs į bėdas. Neseniai paaiškėjo, kad jis pažeidė rinkimų kampanijos finansavimo apribojimus, o tai jam gali turėti rimtų pasekmių.

„M.Temero laukia rimtos pasitikėjimo problemos. Jis prezidentu tapo ne išrinktas žmonių, o dėl prieštaringai vertinamo apkaltos proceso“, – pažymėjo Vašingtono analitinio centro „Inter-American Dialogue“ prezidentas Michaelas Shifteris. („The New York Tim es“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.