Rusijos komunistai į rinkimus veržiasi su Stalinu

Komunistų partija Rusijoje parlamento rinkimams ruošiasi iš peties. Jos nariai sumanė savo priešrinkiminėje kampanijoje naudoti Josifo Stalino atvaizdą tikėdami, kad tai jiems padės laimėti daugiau vietų Valstybės Dūmoje.

Komunistų partija siekia J.Stalino kulto atstatymo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Komunistų partija siekia J.Stalino kulto atstatymo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2016, 2:49 PM, atnaujinta May 25, 2017, 4:24 AM

Komunistų partijos nariai siekia, kad būtų panaikintas 1956 metais priimtas sprendimas dėl J.Stalino kulto nuvertimo.

J.Stalino kultas gali būti sugrąžintas visuotiniame Rusijos Komunistų partijos suvažiavime birželio 24-25 dienomis. Dėl to jau kreipėsi Penzos srities partijos nariai. Jie tikina, kad „Stalino ir jo veiksmų kultas buvo panaikintas remiantis melu ir norint prisitaikyti prie tuometės politinės situacijos“.

„Centrinis komitetas išnagrinės visas regioninių partijos atstovų pateiktas iniciatyvas suvažiavime“, – sakė Komunistų partijos Centrinio komiteto pavaduotojas Dmitrijus Novikovas ir pridūrė, kad idėja atstatyti J.Stalino kultą kyla ne pirmą kartą.

Tiesa, ar tai bus padaryta, kol kas neaišku. Mat, kaip tikino D.Novikovas, sprendimą pastarąjį panaikinti priėmė ne tik Rusijos, bet visos Sovietų Sąjungos komunistai.

„Pateiksime šį pasiūlymą svarstyti Komunistų partijos Sąjungai“, – teigė politikas. Sąjungą sudaro buvusios Sovietų Sąjungos komunistų partijos atstovai – tai patariamoji organizacija. D.Novikovas taip pat tikino, kad suvažiavimo metu šiam klausimui nebus skirta daugiausia laiko, nes partijos susirinkimas esą skirtas pirmiausia susitarti dėl kandidatų rinkimuose.

Deramasi bus ir dėl partijos programos, kurioje, be kita ko, įrašyta „pasiūlyti rusams naują industrializacijos procesą, remiantis J.Stalino patirtimi“.

„Stalino atvaizdas padės mums pritraukti daugiau balsų, ne tik mūsų ištikimo elektorato, bet ir kitų“, – įtikinęs Komunistų partijos sekretorius, atsakingas už viešuosius ryšius ir rinkimų technologijas. Jis taip pat teigė abejojantis, kad J.Stalino atvaizdą panaudos kitos partijos.

2015 metais Pemzos srities Komunistų partijos nariai priešais savo būstinę Pemzos centre pastatė J.Stalino paminklą. Tiesa, miesto gyventojams tai nebuvo prie širdies, jie ėmė rinkti parašus, kad šis būtų nuverstas. Gyventojai tikino nepamiršę J.Stalino represijų todėl toks paminklas juos pykdo.

Tačiau miesto valdžia nusprendė negalinti nuversti paminklo, nes esą Komunistų partija pastatė jį savo privačioje teritorijoje.

Archangelsko mieste komunistai taip pat siekia pastatyti paminklą J.Stalinui, tačiau kol kas miesto valdžia dėl to sprendimo nepriėmė.

Komunistai tokias iniciatyvas kelia ne veltui. Kas kartą sugalvoję, kaip sugrąžinti J.Stalino kultą, jie patenka į visus šalies laikraščius, kas jiems suteikia galimybę skleisti savo idėjas.

Penzos Regioninės politikos instituto direktorius Valentinas Manujlovas visgi teigė, kad komunistų partijos pastangos nueis veltui.

„Tai primena lazdos daužymą per vandenį – purslų daug, o prasmės nėra. Reikalauti 1956 m. Komunistų partijos suvažiavimo sprendimo atšaukimo yra tas pats, kas reikalauti Vienos kongreso 1815 m. anuliavimo, kurio metu buvo pripažintas Napoleono pralaimėjimas prieš Europos monarchijas“, – sakė V.Manujlovas.

Valstybės Dūmos rinkimai įvyks šių metų rugsėjo 18 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.