Vroclavą sudrebino bomba autobuse ir jaunimo riaušės

Ketvirtą pagal gyventojų kiekį Lenkijos miestą Vroclavą sudrebino dvi dienas užsitęsusios jaunimo riaušės prie policijos komisariato bei pranešimas apie maršrutiniame autobuse nr145 padėtą bombą.

Žiniasklaida brutalumu kaltina tiek policininkus, tiek futbolo chuliganus.<br>123rf nuotr.
Žiniasklaida brutalumu kaltina tiek policininkus, tiek futbolo chuliganus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas Specialiai LR, Varšuva

May 20, 2016, 5:01 PM, atnaujinta May 24, 2017, 10:04 PM

Į plastikinį maišą įdėta bomba užsiliepsnojo ir sprogo, tačiau sužeidė tik vieną praeivę, mat autobuso vairuotojas spėjo įtartiną paketą išspirti iš mašinos. Viena įžvalgi keleivė pranešė vairuotojui apie rūkstančius dūmus ir be priežiūros paliktą plastikinį maišą, po ko vairuotojas skubiai sustabdė autobusą ir išstūmė paketą lauk.

Po akimirkos paketą apėmė didelė ugnis ir iš jo ėmė skraidyti metaliniai varžtai bei vinys, nestipriai sužeidę vieną praeivę. Liepsnoms užgesus paaiškėjo, kad degus mišinys buvo sudėtas į paprastą virtuvinį puodą.

Anot policininkų, jei ne minėtos keleivės ir vairuotojo budrumas, aukų galėjo būti gerokai daugiau, nes vidurdienyje autobusu važiavo daugybė žmonių. Jame įtaisyta filmavimo kamera užfiksavo sprogmenį įnešusį vyriškį, kurio policija dabar intensyviai ieško.

Pagal vieną iš versijų, sprogmuo autobuse gali būti susijęs su dvi dienas užsitęsusiomis jaunimo riaušėmis prie vieno iš policijos komisariatų Vroclave. Riaušės kilo po to, kai policijos komisariate ankstų sekmadienio rytą mirė 25 metų Igoris Stachowiakas.

Policininkai jaunuolį sulaikė centrinėje senamiesčio aikštėje dėl panašumų į vieną ieškomą sukčių. Jaunuoliui atsisakius vykti į policijos komisariatą, teisėsaugininkai panaudojo elektrošoką ir jėga įtempė jį į automobilį.

Po dviejų valandų vaikinas mirė, o jį atpažinti atvykę tėvai ant vaikino kūno rado daugybę muštinių žaizdų. Apie tai sužinoję jaunuolio giminaičiai, draugai bei prie jų prisijungę futbolo chuliganai ėmė rinktis prie policijos komisariato. Protestas peraugo į riaušes.

Komisariatas buvo apmėtytas kiaušiniais, bulvėmis, buteliais, akmenimis, o per susirėmimus buvo sužeisti trys policininkai. Į pagalbą atvykus policijos pastiprinimui jaunuolių minia buvo išvaikyta, o devyni agresyviausi buvo areštuoti.

Nepaisant miesto valdžios raginimų laikytis tvarkos, trečiadienio vakarą prie policijos komisariato susirinko dar didesnė įtūžusių žmonių minia. Aistras padidino internete išplatinti brutalūs I.Stachowiako arešto vaizdai.

Trečiadienio riaušės kilo po to, kai vienas futbolo chuliganas ėmė purkšti ašarines dujas policininkams į veidus, o jį suimti panorusius teisėsaugininkus akmenų kruša pasitiko demonstrantai. Kilusias grumtynes lydėjo gausūs petardų sprogimai, o tvarką įvesti policija įstengė tik areštavusi trisdešimšt chuliganų.

Siekdama išvengti tolimesnių riaušių Vroclavo teisėsaugininkai užblokavo priėjimą prie minėto policijos komisariato ir į miestą sukvietė papildomas policijos pajėgas. Ketvirtadienio vakaras Vroclave praėjo taikiai, tačiau atmosferą kaitino pranešimai apie autobuse padėtą bombą.

Policija tarp įvairių bombos padėjimo versijų tiria ir įtarimus, kad jos autoriais gali būti futbolo chuliganai. Pastarieji prieš mėnesį riaušes sukėlė Balstogėje, protestuodami prieš 34 metų kolegos mirtį per brutalią policininkų sulaikymo akciją.

Prieš metus panašios riaušės buvo kilusios Varšuvos priemiestyje Legionove bei Knurovo miestelyje. Legionove jaunimas atakavo policijos poskyrį po to, kai teisėsaugininkų sulaikomas mirė 19 narkotikų prekeivis. Knurove riaušės kilo protestuojant po to, kai per futbolo rungtynes policininko išauta guminė kulka užmušė 27 metų vaikiną.

Žiniasklaida brutalumu kaltina tiek policininkus, tiek futbolo chuliganus, tačiau pranešimas apie bombą Vroclavo autobuse šokiravo visuomenę. Tai ypač didelį nerimą sukėlė vyriausybei, mat po dviejų mėnesių Krokuvoje vyks Pasaulinės katalikiško jaunimo dienos, į kurias atvyks ne tik popiežius, bet ir daugiau nei milijonas svečių iš viso Pasaulio.

Lenkijos slaptosios tarnybos gavo Vakarų kolegų pranešimus, kad islamo teroristai gali siekti minėtame renginyje įvykdyti išpuolį. Likus mėnesiui iki renginio Lenkijoje įsigalios specialios sustiprinto saugumo taisyklės, bus įvesta papildoma sienos kirtimo patikra, policija gaus didesnes kontrolės teises.

Opozicija baiminasi, kad pasinaudodami tuo valdantieji gali imti sekti vyriausybės kritikus ir net uždrausti opozicijos demonstracijas, kurios pastaruoju metu tapo rekordiškai gausios. Seime net pasigirdo įtarimų, kad sprogimas Vroclave gali būti susijęs su siekiais prastumti griežtesnio gyventojų stebėjimo įstatymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.