Kipro parlamento laukia didžiulės permainos

Kipre sekmadienį vykę

Rinkimuose dalyvavo rekordiškai mažai žmonių.<br>AP nuotr.
Rinkimuose dalyvavo rekordiškai mažai žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

2016-05-23 12:57, atnaujinta 2017-05-24 14:04

Valdančioji dešinioji partija DISY laimėjo, surinkusi 30 proc. balsų, bet parlamentas tapo margesnis negu kada nors anksčiau, kai į jį pateko ultradešinysis Nacionalinis liaudies frontas (ELAM).

Pagrindinė opozicijos jėga – komunistų partija AKEL – surinko 25 proc. balsų; jos populiarumas sumažėjo septyniais procentiniais punktais.

Daug rinkėjų balsavo protestuodami prieš abi pagrindines partijas, o bendras aktyvumas buvo itin mažas. Šie veiksniai buvo palankūs mažesniems judėjimams – į naujos sudėties parlamentą pateko net aštuonios partijos, daugiau negu bet kada anksčiau.

Rinkimų pareigūnai nurodė, kad savo valią pareiškė 67 proc. registruotų rinkėjų, o trečdalis nebalsavo. Toks aktyvumas buvo rekordiškai prastas per graikiškosios Kipro dalies parlamento rinkimus, kuriuose balsuoti teoriškai yra privaloma.

Prezidentas Nicos Anastasiades, kurio dešinioji vyriausybė 2013 metais susitarė su euro zona dėl finansinės pagalbos paketo ir prisiėmė nuopelnus dėl vėlesnio Kipro ekonomikos atsigavimo, ragino rinkėjus neatsisakyti pareikšti savo valios.

„Manau, kad didelės elektorato dalies sprendimas susilaikyti nuo dalyvavimo rinkimuose turėtų kelti nerimą kiekvienam“, – pabrėžė jis.

Tačiau DISY lyderis Averofas Neophytou buvo nusiteikęs labiau optimistiškai.

„Esame vienintelė valdančioji partija Europoje, įvedusi griežčiausią diržų veržimo programą, bet išlikusi pirmąja partija“, – sakė jis, nors ir pripažino, kad politikams reikia „susigrąžinti rinkėjų pasitikėjimą“.

Tuo tarpu opozicijos lyderis Andras Kiprianus sakė „AKEL rinkėjai neatsigręžė į kitas partijas – jie tiesiog nepasirodė.“

ELAM surinko 360 tūkst. (3,7 proc.) balsų ir pateko į 56 vietų Kipro parlamentą, kur tikriausiai gaus dvi vietas. Šie rezultatai atspindi Europos išgyvenamą didesnio dešiniojo populizmo palaikymo bangą.

ELAM teisina Atėnų įkvėptą 1974 metų perversmą, kuriuo buvo siekiama suvienyti salą su Graikija ir kuris paskatino Turkijos invaziją. Turkų pajėgos užėmė šiaurinį Kipro trečdalį, o šis susiskaldymas išlieka iki mūsų dienų.

Jungtinių Tautų palaikomos derybos dėl salos suvienijimo nebuvo priešrinkiminių debatų klausimas, nes abi pagrindinės partijos pritaria, kad Kipras turėtų būti vėl suvienytas ir tapti federacine valstybe.

Tačiau AKEL, kuri buvo aktyvi tų derybų šalininkė, pozicijos parlamente dabar susilpnėjo, todėl tas procesas gali įstrigti.

Sekmadienį vykusiuose rinkimuose dalyvavo iš viso 542 915 žmonių, o kandidatų į parlamentą skaičius buvo rekordinis – 493.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.