Vaikus pas džihadistus vežti ketinusi britė sulaukė atpildo

Jungtinė Karalystė įkalino moterį, kuri norėjo savo tris vaikus, kurių vienam – vos 11 mėnesių, nugabenti į karo zoną, kad šie užaugtų teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) kontroliuojamoje teritorijoje. Į islamą atsivertusi Lorna Moore dėl savo ketinimų už grotų praleis dvejus su puse metų, rašo „The Independent“.

Jungtinėje Karalystėje kalėti buvo nubausta moteris, ketinusi į vadinamosios „Islamo valstybės“ teritoriją keliauti su trim savo vaikais.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Jungtinėje Karalystėje kalėti buvo nubausta moteris, ketinusi į vadinamosios „Islamo valstybės“ teritoriją keliauti su trim savo vaikais.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2016, 9:51 PM, atnaujinta May 24, 2017, 9:28 AM

34-metė L.Moore buvo ne vienintelė norinti vykti į IV džihadistų kontroliuojamas teritorijas Sirijoje. Vakarų Midlandso regione, Volslo miesto musulmonų bendruomenėje taip pat buvo kelios nėščiosios, kurios norėjo žūtbūt pagimdyti savo vaikus džihadistų kontroliuojamojoje teritorijoje, į kurią išvyko jų sutuoktiniai.

L.Moore nepranešė Jungtinės Karalystės teisėsaugai, kad jos 34-metis vyras Sajidas Aslamas išvyko į Siriją prisijungti prie IV 2014 metais.

Taip pat nuteisti Aymanas Shaukatas bei į islamą atsivertę Alexas Nashas ir Kerry Thomason. A.Shaukatas buvo nuteistas kalėti 10 metų, A.Nashas už grotų praleis penkerius metus, o K.Thomason bus įkalinta dvejus metus, tačiau jos bausmė nukelta, o ateinančius šešis mėnesius jai naktimis skirtas namų areštas.

A.Shaukatas buvo kaltinamas tuo, kad padėjo L.Moore vyrui S.Aslamui nuvykti pas teroristinę grupuotę IV į Siriją ir taip pat suteikė pagalbą A.Nashui daryti tą patį.

Glaudus britų džihadistų tinklas?

Teisėjas Charlesas Wide'as teigė, kad L.Moore buvo „labai stipraus charakterio“ ir „puikiai žinojo apie savo vyro S.Aslamo pasišventimą terorizmui“. Teisėjas taip pat pabrėžė, kad moteris „nuolatos melavo“ teismo metu ir dalis jos pateiktų įkalčių buvo „nesąmoningi“. L.Moore buvo nuteista kalėti dvejus su puse metų.

C.Wide'as taip pat padarė išvadą, kad A.Shauknatas ir A.Nashas buvo „atsidavę“ terorizmui. Tačiau teisėjas buvo atlaidesnis K.Thomason, kurią C.Wide'as laikė „naivia“ moterimi, kuriai jos į Siriją išvykęs sutuoktinis Isaiahas Siadatanas prigrasino, kad ši prisijungtų prie IV.

S.Aslamas prisijungė prie IV Sirijoje 2014 metų rugpjūtį, o diena po to, kai jį į oro uostą nuvežė A.Shaukatas, pastarasis savo mobiliuoju telefonu pasidalijo asmenuke, kurioje jis pozavo su IV vėliava.

Į Sirijos teritoriją įžengęs S.Aslamas jam padėjusiam A.Shaukatui nusiuntė džiaugsmingą užkoduotą žinutę – nuorodą į dainą „Man pavyko“ („I Made It“), kurią atlieka „Cash Money Heroes“.

Į Siriją – srautas motinų

Praėjus keliems mėnesiams L.Moore nusipirko bilietus skristi į Palmos miestą Maljorkoje, tačiau jos tikrieji ketinimai buvo nuvykti pas savo vyrą į Siriją. Šiuos planus išdavė Turkijoje buvusi A.Nasho žmona Yousma Jan, kuri išsiuntė žinutę su žodžiais „pasimatysime kalifate“.

L.Moore tikino, kad ji „niekada“ nesukeltų savo vaikams grėsmės, ir tvirtino, kad jos atžalos jai yra „patys svarbiausi pasaulyje“. Pasak moters, jos santykiai su S.Aslamu baigėsi, kai jis pradėjo smurtauti, o pora liko kartu tik dėl vaikų. Teisme L.Moore pasakojo, kad dėl skyrybų kreipėsi į musulmonų dvasininką, bet jis atsakė, kad baltaodžiai musulmonai neturi ypatingų teisių, ir ji privalėjo grįžti pas vyrą.

10 metų kalėjime praleisiantis A.Shaukatas neigė, kad nuveždamas savo draugus S.Aslamą ir A.Nashą į oro uostą padėjo jiems vykti į Siriją. Kalbėdamas su Jungtinės Karalystės vidaus žvalgybos agentūra MI5, islamo bendruomenės Volsle iždininkas A.Shaukatas teigė, kad IV buvo „blogis“ ir agentams pažadėjo „padėsiantis kaip tik gali“.

Taip pat iš Vakarų Midlandso regiono į Siriją prisijungti prie džihadistų 2014 metais išvyko Jake'as Petty, kuris žuvo tų metų gruodį. Vėliau į Siriją išvyko ir J.Petty buvęs bendraklasis, I.Siadatanas, kuris ragino savo nėščią žmoną K.Thomason kartu su vaikais skristi pas jį ir IV džihadistus. K.Thomason prisipažino pagelbėjusi savo vyrui ruoštis atlikti terorizmo aktus.

A.Nashą ir jo vaiko besilaukiančią Y.Jan sulaikė Turkijos teisėsauga ir juos išsiuntė atgal į Jungtinę Karalystę. A.Nashas prisiėmė visą atsakomybę dėl ketinimų atlikti teroro išpuolius, todėl jo žmona nebuvo apkaltinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.