Mainai Rusijoje įvyko: N. Savčenko grįžo į Ukrainą

Rusijoje kalėti nuteista Ukrainos pilotė Nadija Savčenko jau išmainyta į du Rusijos kariškius, sulaikytus jos gimtinėje, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Rusijoje kalinti N.Savčenko gali šiandien sugrįžti į Ukrainą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijoje kalinti N.Savčenko gali šiandien sugrįžti į Ukrainą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusai J.Jerofejevas bei A.Aleksandrovas Ukrainoje nuteisti 14 metų kalėjimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusai J.Jerofejevas bei A.Aleksandrovas Ukrainoje nuteisti 14 metų kalėjimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos teismas paskyrė N.Savčenko 22 metų laisvės atėmimo bausmę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos teismas paskyrė N.Savčenko 22 metų laisvės atėmimo bausmę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-05-25 12:04, atnaujinta 2017-05-24 07:48

Pranešama, kad Ukrainos lėktuvas su N.Savčenko jau išskrido į Kijevą. Į Ukrainą ji turėtų atvyko 15 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.  N.Savčenko nusileido Boryspilio oro uoste, kur jau atvyko jos motina ir sesuo.

Planuotą, kad 15 val. 15 min. Ukrainos (ir Lietuvos) laiku, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paskelbs oficialų pranešimą dėl N.Savčenko sugrąžinimo į gimtinę. Tačiau kreipimasis į žiniasklaidą perkeltas kiek vėlesniam laikui. 

N.Savčenko į Ukrainą grįžo prezidento P.Porošenkos išsiųstu į Rusiją lėktuvu. 

Tuo pat metu Rusijai buvo perduoti jos kariai Jevgenijus Jerofejevas ir Aleksandras Aleksandrovas. Lėktuvas su šiais Rusijos vyriausiosios žvalgybos valdybos agentais, kaip teigiama, trečiadienį išskrido iš Kijevo į Maskvą. Kaip praneša BBC, kariai į Rusiją atskrido šalies prezidento Vladimiro Putino lėktuvu. 

Reaguodamas į N.Savčenko perdavimą Ukrainai, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius socialiniame tinkle „Twitter“ pasveikino ukrainietę „po dvejų metų sugrįžus į laisvą pasaulį“. 

Suteikė malonę

Mainai tapo įmanomi po to, kai rusai J.Jerofejevas ir A.Aleksandrovas kreipėsi į Ukrainos prezidentą P.Porošenką dėl malonės suteikimo ir ji buvo suteikta. 

Vieno iš dviejų Ukrainoje kalinamų Rusijos kariškių advokatas sakė, kad buvo padėti pagrindai galimam Rusijoje įkalintos Nadijos Savčenko iškeitimui į Rusijos karius, rašo agentūra AP. 

Advokatas Valentinas Rybinas trečiadienį teigė, kad abu rusai kariai pateikė Ukrainos prezidentui P.Porošenkai prašymą suteikti malonę. 

Po kurio laiko V.Rybinas rusų televizijai patvirtino, kad kariškiai išvyko iš Ukrainos. 

„Galiu patvirtinti informaciją, kad mano ginamasis Aleksandras Aleksandrovas ir mano kolegės ginamasis Jevgenijus Jerofejevas paliko Ukrainos teritoriją. Ar jie buvo iškeisti į Nadeždą Savčenko, ar ne – negaliu pasakyti“, – teisininkas sakė televizijai 112, vartodamas rusišką N.Savčenko vardo variantą. 

Vengė komentuoti

Tačiau N.Savčenko advokatai trečiadienio ryte  vengė atsakyti į klausimus apie įvyksiančius mainus ir tikino nieko apie tai nežinantys.

Tačiau jau po kelių valandų N.Savčenko advokatas Ilja Novikovas, savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje tiesiog parašė: „+“. Kas, daugelio vertinimu, yra patvirtinimas, kad ukrainietei leista išvykti į gimtinę. 

Maskva taip pat vengė komentuoti situaciją. Oficialūs Kremliaus atstovai trečiadienio rytą tvirtino neturintys informacijos apie atskrendantį Ukrainos lėktuvą. „Aš tokios informacijos neturiu“, – trečiadienį prieš pietus sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

N.Savčenko Rusijoje nuteista 22 metų kalėjimo už neva dalyvavimą kariniame incidente, kurio metu žuvo du Rusijos žurnalistai. 

Tuo tarpu Ukrainoje sugauti rusų kariai J.Jerofejevas ir A.Aleksandrovas šių metų balandį nuteisti 14 metų kalėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.