Naujasis Talibano lyderis M. Akhundzada: kas jis?

Tačiau R.Yousafzai prognozavo naujajam lyderiui nelengvą kelią.

H.Akhundzados sugebėjimai mūšio lauke nėra žinomi.<br>AP nuotr. iš archyvo
H.Akhundzados sugebėjimai mūšio lauke nėra žinomi.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

May 25, 2016, 12:37 PM, atnaujinta May 24, 2017, 7:48 AM

Manoma, kad jis eina šeštą dešimtį metų. Jis yra kilęs iš Kandaharo provincijos Afganistano pietuose – kaip ir abu jo buvę bosai, mula Akhtaras Mansouras, kuris šeštadienį žuvo per smūgį iš JAV bepiločio lėktuvo, ir Talibano įkūrėjas mula Omaras, kuris mirė 2013 metais.

Po to, kai per JAV vadovautą invaziją 2001 metais buvo nuversta Talibano vyriausybė, H.Akhundzada tapo šio judėjimo „vyriausiuoju teisėju“. Jis buvo artimas A.Mansouro sąjungininkas ir vienas iš dviejų jo pavaduotojų.

H.Akhundzados sugebėjimai mūšio lauke nėra žinomi; jis teikdavo pirmenybę religinėms ir teisinėms studijoms. Kalbama, kad jis parengė daugelį grupuotės sprendimų dėl to, kaip musulmonai turėtų laikytis Talibano kraštutinės islamo interpretacijos.

Kaip sakė Rahimullah Yousafzai , kuris yra laikomas žymiausiu regiono ekspertu Talibano klausimais, H.Akhundzada 1979-1989 metais, kai Afganistaną buvo okupavę sovietai, buvo Pakistane – ne taip, kaip Omaras ir A.Mansouras, kurie JAV remtų mudžahidų gretose pelnė kovotojų reputaciją.

Neaišku, ar jis laikysis A.Mansouro linijos atmesti taikos derybas su Afganistano vyriausybe. Analitikai mano, kad jis labiau priklausys nuo savo šuros (tarybos) nei Omaras ir A.Mansouras, ir turės valdyti konsensuso pagrindu.

Kalbant apie amžių ir rangą, jis buvo antras žmogus po vieno iš Talibano steigėjų mulos Abdul Ghani Baradaro, kuris, daugelio šaltinių nuomone, taip pat buvo stumiamas į lyderius, nors, kaip pranešama, yra sulaikytas Pakistane.

„Akhundzada buvo išrinktas, kad būtų išvengta tolesnio konflikto ir konsultacijų“, – sakė Islamabade gyvenantis analitikas Amiras Rana.

Tačiau R.Yousafzai prognozavo naujajam lyderiui nelengvą kelią.

„Galvoju, kad su kai kuriais kitais skyriais nebuvo tartasi, judėjimas dar nėra suvienytas ir aš nematau, kaip jis gali susivienyti valdant Haibatullah (Akhundzadai)“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas