Istorinis B. Obamos vizitas patinka ne visiems

Penktadienį įvyks istorinis Baracko Obamos vizitas Hirošimoje. Lyderis taps pirmuoju JAV prezidentu, kuris savo kadencijos metu aplankė Japonijos miestą po jo branduolinio bombardavimo.

JAV prezidentas B.Obama (kairėje) Hirošimoje lankysis su Japonijos premjeru Sh.Abe.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV prezidentas B.Obama (kairėje) Hirošimoje lankysis su Japonijos premjeru Sh.Abe.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-05-27 07:36, atnaujinta 2017-05-24 03:02

B.Obama kartu su Japonijos ministru pirmininku Shinzo Abe šiandien lankysis Hirošimoje.

JAV prezidento apsilankymas yra simbolinis – taip jis mėgins patvirtinti savo žodžius apie būtinybę atsisakyti branduolinių ginklų, už ką 2009 metais gavo Nobelio taikos premiją.

Tačiau netrūksta kritikuojančių, kad už branduolinį nusiginklavimą pasisakantis JAV prezidentas iš tiesų veikia visiškai kita linkme.

Esą Amerika ir toliau kiekvienais metais išleidžia milijonus dolerių modernizuodama savo branduolinę ginkluotę.

JAV prezidento apsilankymas Hirošimoje įvyks gana įtemptu metu – vis garsiau Šiaurės Korėjai skambinant varpais apie didėjančią jos branduolinę galią.

Tai gali paskatinti JAV sąjungininkus – Japoniją bei Pietų Korėją – pradėti savo branduolinių ginklų programą.

Tiesa, mažai kas tiki, kad šios šalys siektų tapti branduolinėmis valstybėmis, nes tai sukeltų ne tik ekonominių sunkumų bei viso pasaulio pasipiktinimą, bet ir ginčų su JAV.

Nors Japonija didžiuojasi neturinti branduolinio ginklo, būtent Amerikos vykdomas branduolinis atgrasymas padeda jai išlikti ramiai egzistuojant greta tokių branduolinių valstybių kaip Rusija, Kinija ir Šiaurės Korėja.

Todėl jau iš anksto sakyta, kad B.Obama, lankydamasis Hirošimoje, kalbės apie branduolinio nusiginklavimo galimybę, branduolinio karo siaubą, bet vizitas bus sėkmingas tik tuomet, jei JAV prezidentas atkreips dėmesį į tikrąją padėtį Azijos šalyse ir jų turimus branduolinius ginklus.

B.Obama dėl savo vizito sulaukė ne tik sveikinimų, bet ir kritikos. Konservatyviai nusiteikę amerikiečiai priekaištauja, kad lyderio apsilankymas Hirošimoje gali atrodyti tarsi atsiprašymas.

Tiesa, pats JAV prezidentas ne kartą pabrėžė, kad lankydamasis Japonijoje neatsiprašys už Antrojo pasaulinio karo metais ant Hirošimos amerikiečių numestą atominę bombą.

Dėl 1945 m. įvykusios branduolinės atakos žuvo maždaug 140 tūkst. Japonijos gyventojų. Tūkstančiai vėliau kentėjo nuo radiacijos sukeltų ligų.

Kai kurie jų branduolinio karo padarinius prisimena ir šiandien, būtent todėl jiems B.Obamos apsilankymas Hirošimoje yra itin svarbus.

Kai kurie jų net pripažino, kad JAV prezidento atsiprašymas suteiktų jiems palengvėjimą.

„Be abejo, visi nori atsiprašymo. Juk mūsų šeimos žuvo“, – sakė Nukentėjusiųjų nuo atominių bombų organizacijos Hirošimos konfederacijos generalinis sekretorius Hiroshi Shimizu.

Tačiau Japonijos valdžios atstovai ne kartą sakė, esą B.Obamos atsiprašymas nėra reikalingas, jiems daug svarbesnis pats prezidento vizitas.

B.Obama Hirošimoje apsilankys dalyvaudamas ketvirtadienį prasidėjusiame ir iki šiandien vyksiančiame Didžiojo septyneto (G7) viršūnių vadovų susitikime. (AP, NBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.