D.Trumpas Kalifornijai: „Nėra jokios sausros“,

Numanomas

D.Trumpas pažadėjo, kad tapęs Baltųjų rūmų šeimininku laikytų ūkininkų interesus svarbiausiais.<br>AP nuotr.
D.Trumpas pažadėjo, kad tapęs Baltųjų rūmų šeimininku laikytų ūkininkų interesus svarbiausiais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 28, 2016, 6:41 PM, atnaujinta May 23, 2017, 9:45 PM

Iš tikrųjų Kaliforniją krečia sausra: pastarieji ketveri metai buvo sausiausias tokios trukmės laikotarpis per valstijos istoriją, kai lietaus ir sniego iškrito rekordiškai mažai.

Kalbėdamas per rinkimų kampanijos renginį Fresno mieste, D.Trumpas apkaltino valstijos pareigūnus neleidžiant Centrinio slėnio ūkininkams naudotis prieinamais vandens ištekliais ir verčiau nukreipiant juos tekėti į vandenyną, kad būtų „išsaugotos kažkokios trijų colių žuvelės“.

„Mes ketinam išspręsti jūsų vandens problemą. Jūs turit vandens problemą, kuri yra tiesiog beprotiška. Absurdiška, kai vanduo atimamas ir nuleidžiamas į jūrą“, – D.Trumpas sakė susitikimą, kuriame dalyvavo tūkstančiai žmonių.

Šiuos komentarus jis išsakė kitą dieną po to, kai D.Trumpas išdėstė savo energetikos politikos planą, pagrįstą didele JAV iškastinio kuro sektoriaus plėtra ir aplinkosaugos normų sušvelninimu.

Penktadienį jis surengė porą susitikimų Fresne ir San Diege, baigdamas partijos pirminių rinkimų kampanijos kelionę po vakarines valstijas. Šį jo turą lydėjo balsingi protestai, per kuriuos daugelis demonstrantų nešė plakatus, nukreiptus prieš D.Trumpo planą pastatyti neįveikiamą tvorą palei sieną su Meksika.

Apie tūkstantis D.Trumpo priešininkų surengė demonstraciją prie San Diego suvažiavimų centro, kuriame milijardierius nekilnojamo verslo magnatas sakė kalbą entuziastingai savo šalininkų miniai sausakimšoje salėje. Policija suėmė apie 12 žmonių, tarp jų vyrą, kuris užlipo ant užtvaros, skiriančios protestuotojus nuo pareigūnų. Kai tas vyras buvo sulaikytas, kiti protestuotojai švirkštė vandenį ir mėtė į policiją tuščius plastikinius butelius.

Kitas įtemptas momentas įvyko, kai policija mėgino nustumti protestuotojus nuo D.Trumpo šalininkų, kai šie ėjo iš pastato po susitikimo.

Riaušių policininkai paskelbė, kad susirinkimas prie suvažiavimų centro yra neteisėtas, kai abiejų stovyklų šalininkai pradėjo šaukti vieni ant kitų ir mėtyti įvairius daiktus.

Vis dėlto pastato viduje nuotaikos buvo daug ramesnės, kai D.Trumpas vėl ėmėsi kedenti vilnas demokratų kampanijos favoritei Hillary Clinton. Verslininkas taip pat stengėsi atremti prieš jį nukreiptus žiniasklaidos straipsnius ir teisinosi dėl nagrinėjamos bylos, susijusios su dabar jau nebeveikiančiu Trumpo universitetu.

„Teisinė sistema mėgina per mane pervažiuoti kaip traukinys“, – skundėsi jis.

Fresne D.Trumpas sakė, kad prieš susitikimą apie pusvalandį kalbėjosi su daugiau negu 50 ūkininkų, kurie skundėsi dėl patiriamų sunkumų.

„Jie nesupranta – niekas to nesupranta“, – pareiškė kandidatas, vėliau pridūręs: „Nėra jokios sausros. Jie nuleidžia vandenį į vandenyną.“

D.Trumpas akivaizdžiai kalbėjo apie ginčus dėl vandens, tekančio Sakramento upe į San Fransisko įlanką ir vandenyną. Kai kurie ūkininkai reikalauja, kad jiems būtų leista nukreipti dalį to srauto laukams drėkinti.

Didelę įtaką politikoje turintys vietos „vandens rajonai“ ir pasiturintys stambūs ūkininkai Kalifornijos centriniame slėnyje ir aplink jį nesutinka su seniai galiojančiais federaliniais įstatymais, turinčiais užtikrinti nykstančių žuvų ir kitų rūšių apsaugą, sakydami, kad federalinės valdžios pastangos aprūpinti vietines žuvis pakankamu vandens kiekiu atima išteklius iš ūkininkų, kuriems reikia drėkinti savo pasėlius.

Vandens išteklius kontroliuojančios tarnybos sako negalinčios to daryti dėl aukščiau slėnyje įsikūrusių vandens naudotojų teisių ir dėl minimalaus nuotėkio normų, turinčių užtikrinti gerą nykstančių ir visų kitų rūšių populiacijų gerą būklę.

5–7 cm ilgio rytinės mažažiotės stintos (Hypomesus transpacificus) yra vietinės Kalifornijos žuvelės, atsidūrusios prie išnykimo ribos. Šios žuvys tapo valstijoje seniai besitęsiančios priešpriešos tarp aplinkosaugos įstatymų ir vandens paskirstymo teisių simboliu.

Ūkininkų lobistai, Kalifornijos vandens karų sunkiasvoriai žaidėjai, yaip pat siekia federalinės ir valstijos valdžios palaiminimo milijardus dolerių kainuojantiems vandens tuneliams, užtvankoms ir kitiems vandentvarkos projektams.

D.Trumpas pažadėjo, kad tapęs Baltųjų rūmų šeimininku laikytų ūkininkų interesus svarbiausiais.

„Jeigu laimėsiu – patikėkit, mes pradėsim atverti vandenį, kad jūsų ūkininkai galėtų išgyventi“, – sakė jis.

Kalifornija pirmauja pagal žemės ūkio produkciją Jungtinėse Valstijose. Valstiją krečianti sausra didina įtampą ginčuose dė vandens išteklių tarp ūkininkų, miestų ir gyvenviečių bei aplinkosaugininkų, atstovaujančių priešingai stovyklai.

Naujienų agentūros „The Associated Press“ skaičiavimai ketvirtadienį parodė, kad D.Trumpas pasiekė reikalingą jį palaikančių delegatų skaičių, atveriančių kelią be vargo užsitikrinti paskyrimą respublikonų kandidatu per partijos nacionalinį suvažiavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.